Hårete Hevn

Amerikansk komedie, 2010, anbefales for barn

Dan Sanders får virkelig oppleve dyrenes vrede når han blir leder for et prosjekt som skal erstatte et flott naturreservat med et stort boligfelt. Dette er en artig komedie med et naturvennlig budskap som passer utmerket for barn opp til tolv år.

Handling

Langt inne i Oregons dype skoger ligger Rocky Springs, et gammelt naturområde som har vært uberørt av menneskehånd siden tidenes morgen. Her er dyrelivet rikt, og en rekke arter lever i harmoni med hverandre.
Men nå er dyrelivet i fare. Et stort firma påstår at de skal bygge et lite naturvennlig boligfelt, men egentlig har de planer om å hogge ned hele skogen. Administratoren for dette prosjektet blir Dan Sanders, som flytter fra Chicago til Rocky Springs sammen med konen Tammy og sønnen Tyler. Tammy og Tyler er mildt sagt misfornøyde med at de må flytte langt ut i ødemarken, mens Dan på sin side starter arbeidet med stort pågangsmot og en overbevisning om at han er med på et flott økologisk initiativ.

Det tar ikke lang tid før problemene begynner å tårne seg opp. Dyrene har nemlig ikke tenkt å finne seg i å bli jaget bort fra hjemmene sine. Ledet av en smart vaskebjørn saboterer dyrene arbeidet samtidig som de gjør alt de kan for å drive Dan til vanvidd. Han blir blant annet sprayet med illeluktende væske av stinkdyr, en kråke holder ham våken hele natten og han blir angrepet av en sverm med bier. I tillegg er det ingen som tror på Dan når han forteller at dyrene er ute etter ham – han klarer nemlig ikke å bevise at det er dyrene som står bak sabotasjen.

Konen sender Dan til psykolog, men det hjelper ikke mer enn at Dan like etter går til full krig mot dyrene. Det skulle han selvsagt aldri ha gjort. Det er nemlig bare ved å få en ekte respekt for skogen og dyrelivet at han kan komme ut av dette med æren og familien sin i behold.

Hårete Hevn

Regi: Roger Kumble
Sjanger: Komedie, Familiefilm
Skuespillere: Brendan Fraser, Ken Jeong, Brooke Shields, Matt Prokop, Angela Kinsey, Rob Riggle, Skyler Samuels m.fl.
Språk: Norske stemmer
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1t 31min
Produksjonsår: 2010

Vurdering

”Hårete Hevn” er en film som er laget spesielt for et ungt publikum, og med en åpenbar hensikt. Budskapet kunne ikke vært tydeligere – her handler det om å vise barn og unge at menneskenes utbygging av flotte naturområder ikke kan fortsette. Ledere for store firmaer fremstilles som skruppelløse tullinger som bare gir bryr seg om penger, og som gir blaffen i konsekvenser. Samtidig er hovedpersonen en vanlig mann som lar seg lure til å tro at han er med på noe som gagner naturen, mens han egentlig er en uvitende brikke i et større spill. Dyrenes hevn mot Dan viser tydelig at selv om han i utgangspunktet ikke hadde onde hensikter, så burde han ha visst bedre. Forhåpentligvis vil barn forstå dette, og innse at det ikke holder å ha gode hensikter – man må faktisk holde seg informert og si tydelig fra når noen truer naturen utelukkende for egen vinning.

Historien i seg selv er ikke blant de mest originale. Man trenger ikke å ha sett mange filmer for å forstå hvordan historien vil utvikle seg, og bihistoriene er svært overfladiske. I tillegg er ikke de mange spesialeffektene av topp kvalitet. Men dette spiller i grunn liten rolle – filmen består nemlig av så mange morsomme episoder at barn i den rette målgruppen sannsynligvis vil storkose seg samtidig som de får fortalt et godt budskap.

Egnethet

Filmen er tillatt for alle, og med unntak av en svært kort scene som kan få noen barn til å bli litt forskrekket (en drømmescene der Tammy våkner og snur seg brått mot Dan med et rart dyrefjes), inneholder filmen ingen upassende elementer for de yngste. For litt eldre barn vil nok mye av humoren fremstå som litt barnslig, og filmen anbefales av den grunn for barn opp til tolv år.

Konklusjon

Sett under ett er dette en film av helt grei kvalitet, og som får vår anbefaling fordi det er en veldig morsom film for barn som har et svært godt og tydelig budskap.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Filmen inneholder ingen scener som antas å ha skadelig virkning på de yngste.

Filmtrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterier for filmanmeldelser