Project Cars

Motor, Windows/PlayStation 4/Xbox One/Nintendo Wii U/Linux, anbefales fra seks år

Et suverent spill som minner om realistisk bilkjøring fra virkeligheten. Innhold er egnet for alle aldre, men vanskelighetsgraden gjør at dette passer best for litt eldre barn.

Bilspill kan normalt deles inn i to typer, «arcade» eller simulering. Arcade har ofte et større fokus på fart og spenning, hvor kjøretøyet er enklere å manøvrere og hvor miljøet virker lite inn på bilens egenskaper. Simulator derimot, som i «Project Cars», fungerer på motsatt måte. Her handler det om å få til en så virkelighetsnær bilkjøring som mulig.

«Project Cars» er derfor svært utfordrende, men til samme tid tilfredsstillende når man lærer å mestre spillet. Muligheten for å skreddersy vanskelighetsgraden går helt ned til detaljnivå. Man kan skru av kjøre- og bremseassistanse, kollisjonspåvirkning på bilen og øke drivstofforbruk. Ja, justeringene består av så mangt og dette betyr at spillets evne til å utfordre, aldri blir kjedelig eller ensformig. Men om alle disse finjusteringene ikke frister, så er redningen et standardvalg mellom tre ulike nivåer, og på den måten slipper man å knote på detaljnivå.

Dette spillet handler om å overføre kjøregleden til brukeren. Grafikken er imponerende og selve kjøringen nydelig. Man kan velge et utvalg av kameravinkler, inkludert perspektiv fra førerhjelmen eller bak rattet. Cockpiten i bilen er stilig og trekker spilleren inn i opplevelsen, og dette er nok en av våre favoritter. Lyden i spillet er også til å skryte av, og motorene i de kraftige kjøretøyene ruser og imponerer.

Man kan velge en hel haug med løp fra over 30 steder og fra mer enn 110 kjøreruter. Utvalget imponerer og det gjør også bilgalleriet. Her er det anerkjente bilmerker, inkludert gatebiler, go-carts, superbiler og veteranbiler. Nok å velge i med andre ord.

Project Cars

Sjanger: Motor
Språk: Engelsk
Utvikler: Bandai Namco Entertainment Europe S.A.S.

Vær, klima og kjøretidspunkt kan også justeres. Ønsker du å kjempe om førsteplassen i full regnstorm, ja da må du tåle glatte veier og lengre bremselengder. Om ikke det frister, hva med litt tåkete nattkjøring? Mulighetene er mange og valget er ditt.

Man føler virkelig at man er med i et billøp og kjemper om pallplassen. De datastyrte motstanderne kjører og oppfører seg godt på veibanen slik at de blir verdige motspillere. Introduksjonen til løp med presentasjoner av banen og deltakere, og ikke minst avslutningen med resultatlister, gjør at det ligger et profesjonelt preg over hele opplevelsen. Dette fremstår på alle måter som en reell turnering. Så da er det bare opp til deg som sjåfør å vise hva du er laget av.

Project Cars innbyr til flere måter å spille på. Man kan tegne kontrakter og jobbe seg oppover næringskjeden i karrieremodus. Her kan du lese fiksjonelle Tweets og se gjennom eposter fra arbeidsgiveren i innboksen. Det gjelder å imponere sjefene dine for å avansere og få flere muligheter. Dette skaper en mer meningsfull fremgang hvor man faktisk føler at noen vurderer prestasjonene dine. Spillmodusene ellers består av enkeltstående løp, kjøring på tid og flerspiller over internett. Og som nevnt, mange biltyper gjør at opplevelsen blir ulik fra gang til gang. Her er det pakket inn mye i alt fra superbiler til veteranmerker.

Barnevennlighet:

Innholdsmessig er dette et trygt spill. Man trenger noe grunnleggende engelskkunnskaper for å komme i gang, samtidig så er det mye bilspråk å lære her. Biler kolliderer med fysiske skader som gjenspeiles i bilskroget. Men det er ikke noe annet utover det.

Spillet har et krevende menysystem som kan virke uoversiktlig og tungvint ved første øyekast. Dette inkluderer dusinvis av kompliserte alternativer og finjusteringer i spillet, men man kan fint forbigå disse og få mye ut av «Project Cars» allikevel. Siden sjangeren mer spesifikt tilhører «kjøresimulator», så er dette et spill som er krevende å sette seg inn i. Man blir rett og slett ikke mester over natten, men man må heller tåle å tape og feile for å bli bedre. Oppveiningen kan jo komme dersom man selv velger å nedjustere vanskelighetsgraden. Spillet vil nok appellere mest til de som har en bilinteresse, eldre barn og gjerne voksne.

Vanskelighetsgrad:

3-6 år: Spillet er nok i vanskeligste laget for denne aldersgruppen.

7-11 år: Spillet er krevende, men dersom man tar tiden til hjelp, setter seg inn i spillet og gjerne får litt hjelp fra eldre søsken eller en voksen, kan barn i denne aldersgruppen ha glede av spillet.

12+: Et svært godt og utfordrende spill for eldre barn og voksne.

Spilltrailer:

https://www.youtube.com/watch?v=ywbYaDKpX9o

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser