Foto: Sjur Jansen / Barnevakten.

Anonym hjelpelinje for spilleavhengige

Opplever man utfordringer med penge- eller dataspill, kan man kontakte Hjelpelinjen hvor man kan være anonym. Det gjelder også pårørende.

Den viktige Hjelpelinjen er omorganisert. Fra 2024 er den organisert som et samarbeid mellom Lotteritilsynet og Blå Kors. Det er folk fra Blå Kors som møter deg på telefon eller chat. De ansatte har helse- og sosialfaglig bakgrunn, kompetanse på avhengighetsproblematikk, krisehåndtering og lignende.

– Du er anonym i chat som også er kryptert, forteller  terapeut Mona Finstad (bildet over) som er en av dem du i tilfelle møter.

Ikke nødvendigvis spilleavhengig

– Hender det at dere blir kontaktet av foreldre som mener barna er spilleavhengige, og så er det bare det at barna spiller «normalt» mye?

– Ja, vi blir kontaktet av foreldre som mener at barnet er blitt spilleavhengig. Det er gjerne fordi barnet vil spille mest mulig, så blir det diskusjoner om tid, barnet kommer ikke med en gang det ropes «mat» og vil heller spille enn å være med på besøk til besteforeldre. Kanskje er det også frustrasjon og sinne når man taper, forklarer Mona Finstad og fortsetter:

– I flere av disse tilfellene er det helst at det er et barn eller ungdom som har en genuin interesse i dataspill og har funnet sin «greie». Det er her det blir en interessekonflikt hvor foreldrene ikke ser verdien på lik linje som barnet/ungdommen og konflikten skapes automatisk når man ikke møter hverandre med forståelse. Foreldrene har da gjerne ikke satt seg inn i hva slags spill de spiller, hvordan spillet er lagt opp, hvem man spiller med og så videre. Spilleren blir ikke møtt med annerkjennelse i noe de selv opplever seg selv gode i.

Hva er årsaken?

Finstad forteller at de også har samtaler der en ungdom har gradvis begynt å spille mer over tid og har begynt å isolere seg fra omverdenen. Noen har kanskje høyt skolefravær, skulker andre fritidsaktiviteter, vil ikke være med de samme vennene og så videre. Her prøver Hjelpelinjen å møte foreldrene på deres bekymring ved å reflektere over deres oppfatning av hvordan ungdommen har det.

– Det kommer ofte frem at det kan ha vært en situasjon med mobbing eller lite mestring i fag. Etter refleksjon sammen over telefon eller chat kan vi i flere tilfeller undres om det i hele tatt er dataspillet som er problemet, men at det blir symptomet på at det er andre ting som er vanskelig. Ungdom som ikke er på skolen, vil naturlig game på grunn av tilgjengelighet og at alle vil finne noe som passer deres interesse. Ofte blir da samtalen snudd mer vekk fra selve gamingen og over til andre utfordringer, hvordan man skal kunne kartlegge og søke hjelp for det, selv om samtalen kanskje startet med at det var dataspillene som var den store sorte ulven.

Lavterskeltilbud

– Hjelpelinjen er et nasjonalt lavterskeltilbud som man gratis og anonymt kan ta kontakt om man har spørsmål knyttet til penge- eller dataspillproblematikk. Alle som har spørsmål om de kan ha problemer, ønsker å drøfte en problemstilling eller søke råd kan ta kontakt med oss, opplyser Finstad.

«Blå Kors spilleavhengighet» tilbyr også fjernbehandling fjernbehandling

Dropper du anonymiteten, kan du få hjelp over tre måneder med gratis behandling via samtaler med terapeuter og skriftlige oppgaver. Fjernbasert behandling er for personer over 18 år. Tilbudet krever ingen henvisning fra lege. Man melder seg selv på via Blå Kors spilleavhengighet.

Les også

Her er andre steder som barn og unge kan oppsøke hjelp på nettet:

Her kan barn og ungdom oppsøke hjelp på nett