F3 er en app med anonyme meldinger

iOS/Android, foreldreveiledning anbefales.

ANMELDELSE: Appen F3 minner om Tellonym og Sarahah hvor man kan sende og motta meldinger fra andre helt anonymt. Selv om anonymiteten kan øke spenningen for å få «ærlige» tilbakemeldinger fra andre, øker det også risikoen for mobbing og misbruk. Appen har 13-årsgrense i vilkårene. Barnevakten anbefaler foreldre å sette seg inn i appen dersom barna benytter seg av F3.

Send og motta meldinger anonymt

Det finnes flere mobil-apper som fungerer som anonymiserte meldingstjenester. Tellonym, tidligere Sarahah, og nå F3, føyer seg inn i rekken av disse.

F3 beskriver seg selv som å være det «det mest ærlige stedet på internett». Her skal man kunne oppdage hvilke tanker venner har om deg, samt kunne stille og svare på anonyme spørsmål som man aldri har turt før. Det dukker stadig opp nye slike apper på markedet og de får ofte en viss popularitet og medieoppslag med hendelser blant barn og unge som har ført til mobbeatferd.

Konseptet med anonymitet kan virke spennende og forlokkende. Barn og unge kan håpe på å få mange positive tilbakemeldinger på en måte som ikke skjer ellers utenfor skjermen. Det kan dreie seg om et ønske om å bli sett, eller om å få positive kommentarer.

Men med mulighet til å være anonym, kan man uhemmet sende meldinger  til andre personer der man ikke like fullt må stå til ansvar for det man skriver. Dette fordi navn og kontaktinfo fra avsenderen kan være skjult. Det er vanskelig, om ikke nesten umulig å finne ut hvem som har sendt en melding dersom dette har blitt gjort på anonyme vilkår.

F3 skiller seg videre ut fra mengden ved at den i stor grad kombinerer funksjoner som andre sosiale medier har, med en anonym meldetjeneste. Alt av anonyme spørsmål/tilbakemeldinger forsvinner også etter 72 timer, en funksjon som minner om Snapchat. Men man kan allikevel ta skjermdump (bilde av det som er på skjermen) slik at man kan «lure» appen og ta vare på meldingene allikevel.

Med F3 er det også mulig å svare på anonyme beskjeder som andre har sendt til deg og man kan svare ved bruk av tekst, bilder, lydopptak og tegning. Dersom avsenderen har brukt en anonym innlogging, uten registrert bruker, vil de ikke kunne se motsvaret.

FEST ELLER MOBBING? Tilbakemeldingene i App Store viser at brukerne av F3-appen er svært uenige om appen er bra eller dårlig.

Finnes også positive aspekter

Vurdert fra et optimistisk perspektiv, er det med F3 en mulighet til å få kommentarer og tilbakemeldinger fra andre på hva som helst man ønsker, og det er enkelt å dele en nettlenke der andre kan legge inn kommentarer uten å måtte stresse med å registrere seg i appen først.

Man kan da enkelt gå inn på lenken ved bruk av nettleseren på en PC, mobil og nettbrett og sende spørsmål og kommentarer direkte til den som har lagt ut lenken.

Her er noen av appens funksjoner:

  • Dele lenker med andre for å enkelt kunne få tilbakemeldinger.
  • Mulighet til å motta meldinger som kun du kan se, men der avsender er anonym.
  • Alt av spørsmål og svar forsvinner etter 72 timer (lignende funksjon som Snapchat der meldinger kan forsvinne). Dette gjelder ikke i ordinær chat.
  • Chat med andre.
  • Å få følgere og at andre kan følge deg (på samme måte som Instagram).
  • Bildesamling/historikk på samme måte som historier i Facebook og Instagram eller My Story i Snapchat.
  • At man kan svare på spørsmål som appen stiller, for eksempel: Hva var den siste filmen du så, hva er favoritt barndomsbildet ditt, del et bilde, eller hvem har påvirket deg mest? Appens spørsmål og ditt svar kan bli synlig for andre som bruker appen, og man kan også legge dette ut som en lenke der andre kan se og kommentere anonymt.

F3 har et rent og oversiktlig brukersnitt og man kan kommunisere i chat og sende bilder og GIF til hverandre. En GIF er en kort videosnutt som blir repetert, gjerne lånt fra filmer, sport og annen populærkultur. F3 har også innebygd funksjoner for å slette chat og chattelogg for de som ønsker diskresjon, noe som kan gjøre det mer utfordrende for foreldre å ha oversikt og eventuelt gjennomgå og oppdage utfordrende nettkontakt i etterkant dersom eget barn sletter chattehistorikken sin.

Foto: Barnevakten

Slik virker F3-appen

Når man starter F3 kan man logge inn med en allerede eksisterende brukerkonto fra Twitter eller Facebook. Eventuelt kan man registrere seg ved hjelp av en Google-konto eller en e-postadresse.

Ved å logge på med en sosiale medier-konto kan man ifølge utvikleren se hvilke venner som allerede bruker F3 fra før. Appen ber da om tillatelse til (på iPhone) at appen og nettstedet, altså F3, kan dele informasjon om deg.

Man må så oppgi fødselsdato og dersom man oppgir en alder under tretten år, så får man beskjed om at man er for ung til å bruke F3. Går man videre i prosessen kan man skrive inn et brukernavn og bes deretter om å oppgi informasjon om fullt navn, kjønn og profilbilde.

F3 er en app med anonyme meldinger

Format: iOS (Apple)/Android (Google)
Kategori: Sosialt
Utvikler: F3

Deretter får man en nettlenke, typisk noe sånn som: F3.cool/brukernavn. Når denne er delt med andre, kan hvem som helst gå inn på for så å legge inn kommentarer hvor avsender er anonym. De som får lenken må ikke selv ha opprettet konto eller lastet ned appen for å kunne legge inn kommentar/spørsmål. Merk at det også er enkelt å dele en slik lenke videre, så dersom man gir den til en man betror seg til, eller dersom man legger den ut på sosiale medier til kontaktlisten sin, så kan den i praksis også bli delt utenfor dette nettverket til uvedkommende.

Det er også mulig å se informasjon om fullt navn og antall følgere til den som har delt en slik lenke dersom man har oppgitt slik informasjon.

F3 har også andre funksjoner som andre former for sosiale medier har. Det finnes et vindu der man kan kommunisere med venner i kontaktlisten og det er også mulig å se bilder og kommentarer som andre har lagt ut. I tillegg så får man automatisk venneforslag og man kan følge eller bli fulgt av andre brukere.

Det er også mulig å sende og motta meldinger i chat og man kan dele lydopptak, bilder og video som blir synlig for andre, også utenfor egen venneliste. Man kan også sende direktemeldinger til hvem som helst og huke av på at man ønsker å være anonym.

Blokker anonyme spørsmål

Inne i appens innstillinger kan man huke av eller på for muligheten til å kunne motta anonyme spørsmål. Hvis man skrur av dette, så kan man kun motta meldinger av brukere som har lastet ned appen til sin mobil og registrert seg.

Dette gjør i praksis at ikke «alle» kan ta kontakt i like stor grad og man må i det minste ha knyttet seg opp mot appens brukersystem med noe informasjon for å ta kontakt med deg.

Men dette er ingen «hvilepinne» og sikker innstilling. Det er fortsatt mulig å legge inn falsk informasjon når man oppretter brukerkontoer, slik at som med alle andre typer sosiale medier, kan man aldri være helt sikker på at vedkommende på nett er den han eller hun faktisk utgir seg for.

Blokkere brukere i F3

Ellers er det mulig å både blokkere og rapportere brukere. Å blokkere brukere hindrer dem fra å ta kontakt.

Man kan rapportere brukere på bakgrunn av:

  • Søppelpost eller svindel
  • Trakassering eller mobbing
  • Selvskading
  • Nakenhet eller pornografi
  • Vold
  • Hatefulle ytringer eller ekstremisme

Utfordringer med personvern

Det er ingen muligheter for å sette kontoen sin til «privat», hvem som helst kan følge deg eller sende deg en direktemelding. Det er også søkefelt der man kan søke etter brukernavn og navn på personer.

Og det er ingen tvil om at det er store utfordringer med å kunne ivareta eget personvern med F3. De aller fleste typer sosiale medier har funksjoner for å sette konto til privat, der man kan selv avgjøre hvem som kan eller ikke kan følge deg og se innholdet du publiserer. Dette ser ut til å være fraværende med F3. Både bilder, tekst der man svarer på spørsmål og video kan ligge synlig ute for hvem som helst som bruker appen!

Andre vurderinger er om man kun bør registrere kontoen på en epost og hindre appen å koble seg opp mot sosiale medier og kontoer du bruker der. Det kan også være fornuftig å ha et profilbilde uten ansikt, slik at man forblir anonym og man bør kanskje ikke oppgi for mye informasjon om bosted, full navn osv.

Dette særlig med tanke på at hvem som helst kan ta kontakt.

Egnethet

F3 har fått aldersanbefaling fra 17 år i App Store (iOS) og er merket «foreldreveiledning» i Play Store (Android).

Merkingen foreldreveiledning angis når apper ikke har et innhold som allerede er definert og kan klassifiseres på forhånd. Appen kan gi tilgang til innhold som egner seg for barn, samtidig som den kan gi tilgang til innhold som ikke passer for barn, avhengig av hvordan appen brukes.

Barnevakten anbefaler foreldre å sette seg inn i appen dersom man har barn som bruker F3.

I brukervilkårene til appen står det at man må være tretten år eller eldre for å bruke appen. Eventuelt må man ha nådd en annen alder dersom det er bestemt av myndighetene i landet man bor. Man får beskjed om at man er altfor ung til å bruke appen dersom man forsøker å registrere seg med fødselsdato som angir en alder under tretten år.

Testet på iOS

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser

Bli medlem av Barnevakten