Five Nights at Freddy’s

App er merket 12 år av PEGI og 12+ år i App Store. Android (Google)/ iOS (Apple)

Er du modig nok til å holde ut i fem netter på et mørkt og uggent sted? Five Nights at Freddy's bruker gode virkemidler for å skremme, men uten å spille på voldsscener.

I Five Nights at Freddy’s spiller du en ufrivillig sikkerhetsvakt ved en pizzarestaurant. Hovedattraksjonen her er robotbjørnen Freddy Fazbear og hans to venner. På dagtid er de koselige underholdere for både voksne og barn, men på nattestid endrer de holdning. Det er her jobben din starter, for du må holde oppsyn med disse mekaniske figurene. Og de er alt annet enn vennlig innstilt når mørket faller.

Selve spillestilen er enkel. Du er sperret inne på et sikkerhetsrom hvor du kan styre et par lysbrytere og metalldører. Båsen din har kun to innganger, og det er her de mulige inntrengerne vil dukke opp. Til hjelp har du også overvåkningskameraer som dekker restauranten. Her må du følge med for å se om uhyrene nærmer seg din posisjon. Problemet er bare at du har en begrenset mengde strøm som forsyner hjelpemidlene dine. Så hvis du går tom har du ingen måte å redde deg selv på.

Utvikler Scott Cawthon har fått mye ros for måten han bygger opp stemningen i dette spillet. Det er ingen grafiske voldsscener.. Allikevel så er det nervepirrende å føle seg innestengt. Ikke minst når tiden og strømmen renner ut. Omgivelsene preges av å være mørke og dystre, og kameraperspektivene er ganske utydelige.

Five Nights at Freddy’s

Format: iOS, Android
Kategori: Spill
Utvikler Scott Cawthon

Når det gjelder formålet med spillet så er det rett og slett å holde ut i fem netter. Etter hvert nivå økes intensiteten slik at vanskelighetsgraden blir større. De ulike mekaniske figurene oppfører seg også annerledes fra gang til gang. Noen gir deg spillerom til å reagere, mens andre kommer plutselig og krever at du er mer frempå. Etter hvert nivå lagres progresjonen din slik at du kan fortsette der du slapp sist.

Selv om innholdet er fri for blod og gørr, så opplever vi ikke at dette går på bekostning av skrekksjangeren. Stemning holdes gående på enkle og finurlige måter, mye takket være lyd, men også i hvor utfordrende det er å følge uhyrenes bevegelser. På den måten kjenner man alltid på en uvisshet når man strekker seg etter å nå slutten på natten. Vi er overbevist om at selv de med sterkest nerver vil kunne bli imponert av denne appen.

Egnethet

Spillet blir presentert på engelsk og er uten støtte for norsk. Instruksene er gode og læringskurven passe bratt, slik at man kommer seg inn i spillet. Veiledningen er gitt uten tekst og kun i dialogform. Men man kan stort sett lære spillets gang ved å prøve og feile da det hele er nokså intuitivt. For spillere som ikke kan gripe dialogen må man regne med å miste litt av historien i spillet.

Spillet har fått anbefalt aldersgrense angitt alder 12 år og oppover. Til tross for at figurene er lekne i utseende, så er det allikevel en skvettfaktor når de plutselig hopper frem. Følelsen av å være innestengt og med ressurser som utløper, kan oppleves som overveldende og ubehagelig for flere. Man må derfor ta individuelle hensyn i forhold til om spillet kan oppleves for skummelt eller ei. Det finnes også en oppfølger av for de som vil ha flere utfordringer å bryne seg på.

Apptrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser