Five Nights at Freddy’s

Denne appen har fått anbefalt aldersgrense 12 år fra PEGI i Google Play og 12+ år fra App Store. Android (Google)/iOS (Apple). Spillet finnes også til PC og konsoll.

ANMELDELSE: I dette spillet må man holde ut på et mørkt og uggent sted. Om natten vandrer skumle dyrefigurer rundt omkring og man har begrenset med ressurser til å forsvare seg.

Five Nights at Freddy’s finnes som utallige mobil- og PC-spill, VR-spill og film. Denne omtalen tar kun for seg det aller første spillet i serien.

I Five Nights at Freddy’s er man en sikkerhetsvakt ved en pizzarestaurant. Hovedattraksjonen her er robotbjørnen Freddy Fazbear og hans to venner. På dagtid er de koselige underholdere for både voksne og barn, men på nattestid endrer de holdning.

Og det er her jobben starter, for man må holde oppsyn med disse mekaniske figurene. Og de er alt annet enn vennlig innstilt når mørket faller.

Five Nights at Freddy’s

Format: iOS / Android
Kategori: Spill
Utvikler Scott Cawthon

Selve spillestilen er enkel. Man er sperret inne på et sikkerhetsrom hvor man kan styre et par lysbrytere og metalldører. Båsen har kun to innganger, og det er her de mulige inntrengerne vil dukke opp.

Til hjelp har man også overvåkningskameraer som dekker restauranten. Her må man følge med for å se om uhyrene nærmer seg ens egen posisjon. Problemet er bare at man har en begrenset mengde strøm som forsyner hjelpemidlene.

Så hvis man går tom har man ingen måte å redde seg selv på. Og da får man heller ikke lukket sikkerhetsdørene når monstrene dukker opp.

Det er ingen grafiske voldsscener i spillet. Allikevel så er det nervepirrende å føle seg innestengt. Ikke minst når tiden og strømmen renner ut. Omgivelsene preges av å være mørke og dystre, og kameraperspektivene er ganske utydelige.

I tillegg har spillet en rekke lydeffekter, og blant annet et eget kamera som kun overfører lyd. Så på den måten blir man også lyttende til mulig støy fra uhyrene.

Når det gjelder formålet med spillet så er det rett og slett å holde ut på nattestid. Etter hvert nivå økes intensiteten slik at vanskelighetsgraden blir større. De ulike mekaniske figurene oppfører seg også annerledes fra gang til gang.

Noen av figurene gir spillerom til å reagere, mens andre kommer plutselig og krever at man er mer frempå. Etter hvert nivå lagres progresjonen slik at man kan fortsette der man spilte sist

Selv om innholdet er fri for blod og gørr, så er skrekksjangeren tydelig til stede. Stemning holdes gående på enkle og finurlige måter, mye på grunn av lyden, men også i hvor utfordrende det er å følge uhyrenes bevegelser.

På den måten kjenner man alltid på en uvisshet når man strekker seg etter å nå slutten på natten.

Alle foto: skjermbilder fra spillet.

Egnethet

Five Nights at Freddy’s er merket 12+ år i App Store og 12 år av PEGI i Google Play.

Spillet er merket med skrekk og kjøpemuligheter fra PEGI.

Selv om spillet ikke byr på blod eller gørr, kan konseptet oppleves som både skummelt og ubehagelig. Spillutvikleren bygger opp stemning ved hjelp av uklare bilder, gufne dyrefigurer, lyder og at man som spiller har mangler i mulighet til å forsvare seg.

Stemningen er derfor intens og ubehagelig, og spillet har såkalte «jump scares» hvor man plutselig skvetter.

Om dette spillet egner seg for barn eller ikke, kommer an på hvordan de håndterer slike uttrykk, eller om man blir skremt av slike spill. Man kan på den måten bli lurt av den enkle grafikken til å tro at dette ikke er et særlig skummelt spill.

Vær også obs på muligheten for å kjøpe innhold for ekte penger. Blant annet hjelpemidler som gjør spillet mer overkommelig, samt kosmetisk pynt til spillfigurens skrivebord.

Testet på iOS

Lenke til appen her: iOS / Android

Apptrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser

(Denne artikkelen ble opprinnelig publisert 9. februar 2015 og er blitt oppdatert senere)