Google Duo

App med anbefalt aldersgrense 3 år fra PEGI og 4+ år fra App Store. Android (Google)/ iOS (Apple).

ANMELDELSE: App for videosamtaler som fungerer både til Apple og Google-enheter. Gjør det derfor mulig for barn og unge å holde kontakt selv om man har mobiltelefoner fra ulike produsenter. Appen er intuitiv å bruke, og gratis å laste ned.

Det finnes et hav av apper for kommunikasjon på nett, og alle med et spekter av funksjoner og muligheter.

Appen Duo er utviklet av giganten Google, og tilbyr enkel videochat på tvers av enheter. Det betyr at barn og unge som har mobiltelefoner fra Google, kan holde kontakt med venner som har mobiltelefoner fra Apple.

Duo er enkel i bruk og har få menyer og kompliserte funksjoner.

Konseptet er taleanrop og videochat med en eller flere personer samtidig (opptil åtte personer).  Man kan også opprette grupper. Det er i tillegg mulig å sende videosnutter og videofiler, og beskjeder til en slags «telefonsvarer» slik at mottakeren kan se dette senere. Noe som er nyttig dersom mottaker ikke er pålogget akkurat der og da.

Mottatte filmer og videomeldinger kan også lagres på enheten slik at man kan se dette senere.

Google Duo

Format: Android (Google)/ iOS (Apple)
Kategori: Kommunikasjon
Utvikler: Google LLC

For å bruke Duo, laster man først ned appen gratis. Deretter må man bekrefte eget telefonnummer for å få tilgang til appen. Dette gjøres ved at man mottar en tekstmelding med en engangskode. Appen ber så om tillatelse til mobilens kontaktlister. Dette for at man skal ha mulighet til å opprette kontakt med venner.

Når du har bekreftet nummer ditt på Duo, kan personer som har telefonnummeret ditt se at du har appen og ringe deg via den, ifølge Google. Teknologigiganten påstår at alle samtaler er krypterte slik at bare du og personen du snakker med kan se og høre kommunikasjonen.

Det er også mulig å koble til en Google-konto i appen. Dette kan være nyttig om du for eksempel bruker Duo på flere enn bare én enhet. Da vil kontaktene dine være tilgjengelig flere steder. For å opprette en Google-konto må man være tretten år. Det finnes også barnekontoer hos Google for barn som er under tretten år. Dette opprettes med en verges tillatelse og administrering. Men det er per nå ikke mulig å koble til en Google-barnekonto til Duo.

Å koble til en Google-konto er helt valgfritt og man kan fint bruke appen uten en slik tilkobling.

Google Duo er en intuitiv tjeneste som gjør det enkelt å opprette videochat med andre. Appen er fri for all slags lekne uttrykk og avanserte funskjoner som en del andre apper for videochat bygger på. Mens tjenester som Snapchat og Messenger byr på animasjoner og kostymer som blir lagt på deg når du prater med andre, er alt slikt skrellet bort i Duo.

Appen kan være nyttig når man er på reisefot i utlandet og man skal unngå å bruke kostbare ringeminutter. Har man tilgang til WiFi, kan dette spare på lommeboka. Men i disse dager tilbyr mange mobiloperatører gratis ringeminutter og SMS. Men akkurat videochat krever internett-tilkobling. Ellers passer appen perfekt om man bare ønsker seg noe enkelt og intuitivt å bruke.

Det er også mulig å slette anropslogg og delt video med andre brukere (kan gjøre det vanskelig å oppdage utfordrende hendelser i etterkant dersom ufint/kriminelt innhold blir slettet). Man bør være obs på bruk av mobildata. Appen har egne innstillinger for å begrense bruk av mobildata.

Egnethet

Google Duo har fått aldersanbefaling fra tre år fra PEGI i Google Play og fire år i App Store (iOS), altså den laveste aldersanbefalingen.

Det står ikke spesifisert alder i brukervilkår, men for å koble til en Google-konto (valgfritt) må man være tretten år. Appen kan også brukes uten en Google-konto, eller så kan man logge inn med en Google-konto for barn.

Som med alle former for apper for kommunikasjon, er tjenesten trygg eller utrygg avhengig av hvem man prater med på nett. Mobbing, trakassering, atferd av kriminell og seksuell karakter kan opptre hvor som helst. Det finnes ingen apper som er helt trygge, selv de som er utviklet med barn spesifikt som målgruppe. Foreldre må derfor være i dialog med barna sine og være tilstedeværende dersom barna skal bruke slike tjenester.

En fordel med Duo er at appen kun knytter seg opp mot venner i kontaktlisten. Det er mulig å sende kontaktinvitasjoner til numre som ikke er i kontaktlisten. Men generelt sett, er det positivt at mulige nye kontakter begrenser seg her. Det er ikke like enkelt å legge til fremmede som venner, og de kan ikke like enkelt finne frem til brukeren heller, i og med at man må ha mobilnummeret for å opprette kontakt.

Appen har også muligheter for å blokkere brukere. Men det er ingen synlig knapp i appen for å rapportere upassende innhold direkte til utviklerne.

App-trailer:

Testet på iOS

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser

 

Bli medlem av Barnevakten