Google Hangouts

App med anbefalt aldersgrense 3 år fra PEGI og 4+ år fra App Store. Man må koble til en Google-konto for å bruke tjenesten (13 år for å opprette konto hos Google, eller med barnekonto opprettet av foresatt). Android (Google)/ iOS (Apple)/Windows.

Foto: Skjermbilde av reklamevideo

ANMELDELSE: Med Google Hangouts er det mulig å sende meldinger, delta i videochat og lage grupper for å holde kontakt med venner og kjente på nett.

Google Hangouts er en kommunikasjonstjeneste til PC, mobil og nettbrett for å sende meldinger, delta i videochat og gruppechat med opptil 150 personer. Plattformen kan sammenlignes med Facebook sin Messenger-app.

Nettgiganten Google har i tillegg andre kommunikasjonstjenester som er verdt å nevne i denne sammenheng:

Google Hangouts

Format: iOS(Apple)/Android(Google)/Windows
Kategori: Kommunikasjon
Utvikler: Google LLC

Google Duo er primært for videochat. Hangouts derimot har et forråd for å kunne sende meldinger og gruppechat med mange personer samtidig. Duo er begrenset til videochat med åtte personer. Med Hangouts kan opptil ti personer snakke sammen samtidig via video.

I tillegg kan vi i denne sammenheng nevne en tredje tjeneste:

Google Hangouts Meet. Dette er en tjeneste for videochat ment for skole/arbeidssammenheng. Her kan man delta på «møter» ved å skrive inn en møtekode som er gitt til en skoleklasse for eksempel, eller ved å få en kalenderinvitasjon.

Skoler som har skoleløsning fra Google (G Suite), får utvidede muligheter i Hangouts Meet frem til juli 2020, man kan da ha videomøte med 250 deltakere eller ha livesending med 100.000 seere, dette skriver Google på sin G Suite-blogg.

Oppsummert:

  • Google Duo – videochat med en eller flere personer (maks åtte personer).
  • Google Hangouts – kommunikasjonsplattform for å sende meldinger, dele bilder, delta i videochat og gruppechat med venner og kjente.
  • Hangouts Meet – en mer formell plattform der for eksempel en lærer kan invitere elevene inn til nettundervisning med hele klassen.

I tillegg:

  • Hangouts Chat – samme formål om skole/jobb som Hangouts Meet. En-til-en-chat og gruppe-chat der deltakere også kan dele filer og dokumenter med hverandre

Tilbake til Google Hangouts:

For å bruke denne tjenesten må man ha en Google-konto. For å opprette en Google-konto må man være tretten år. Er barna yngre en tretten år så kan foreldre opprette og administrere en «barnekonto» hos Google, les mer om hvordan du gjør det her.

Det er mulig å bruke Google-hangouts med en Google-barnekonto dersom foreldre godkjenner innlogging. Men dette fungerer kun på PC/android-telefoner. Og av en eller annen grunn fungerer dette visstnok ikke dersom Hangouts er installert på et Apple-produkt.

I bruk er Hangouts ganske minimalistisk med tanke på utseende. Det er mulig å ringe vanlige telefonnummer dersom man har kjøpt ringeminutter. Så har man en egen fane for å opprette chat en-til-en, eller så kan man opprette nye grupper og gruppechat.

Man finner nye kontakter ved å skrive inn vedkommendes navn, telefonnummer eller e-postadresse (mottaker må ha google-konto for å kunne opprette kontakt i Hangouts). Så man må altså kunne kontaktdetaljene til den personen man skal snakke med. Hangouts spør også om tilgang til kontakten dine på mobiltelefonen.

I chattevinduet er det mulig å dele bilder og klistremerker. Det er også mulig å opprette video- og lydchat. Sist, men ikke minst, er det en egen fane for å legge inn favorittkontakter.

Det er for øvrig noen ulike funksjoner avhengig av om man bruker nettleser-utgaven av Hangouts eller mobilutgaven (appen er beskrevet så langt).

I nettleserutgaven kan man for eksempel invitere andre til videosamtale ved å sende dem en lenke på e-post. Det er også mulig å chatte med tekst i nettleser samtidig som man har videochat. Dette er ikke mulig på mobilutgaven.

Vi har kun testet utgaven av Hangouts som gjelder for privatpersoner, og vet derfor ikke om det er forskjeller mellom denne utgaven og abonnementsløsning for skole, bortsett fra at i skoleløsningen kan læreren visstnok styre hvem som har tilgang til Hangouts og chat.

Google lover å ikke overvåke barna i skoleløsningen, men slike løfter gis ikke utenfor skoleløsningen. Det er kjent at Google maskinleser G-mail-e-postene til brukerne for å sende persontilpasset reklame. Vi vet ikke om Hangouts utenfor skoleløsningen er utsatt for det samme.

Blant mylderet av kommunikasjonstjenester har Hangouts en fordel ved at man kan kontakte hverandre uavhengig av om man har et Apple-produkt eller en mobil som bruker Android (Google) som operativsystem.

Tjenesten synkroniserer dessuten på tvers av enheter, så man kan kommunisere med noen på en datamaskin i et øyeblikk og så fortsette praten på mobiltelefonen i det neste.

Appen er enkel i bruk og med et rent og oversiktlig brukersnitt. Det er positivt at mange kan samles i gruppechat. På den måten kan en hel klasse inkluderes i en gruppe. Videochat er fortsatt begrenset til 10 personer om gangen.

Egnethet

Google Hangouts har fått aldersanbefaling fra fire år i App Store (iOS) og tre år i Google Play (Android). Man må koble til en Google-konto for å bruke tjenesten (13 år for å opprette konto hos Google, eller med barnekonto opprettet av foresatt). Det ser ikke ut til å gå an å bruke barnekonto fra Google i Hangouts dersom man bruker dette på et Apple-produkt.

På samme måte som med andre kommunikasjonsplattformer viser Google Hangouts andre når man er aktiv eller ikke. Dette gir andre innsikt i når man bruker appen og er tilgjengelig for kontakt. Ikke alle ønsker at dette skal være synlig for andre. Ved å trykke på innstillinger (tre streker i hjørne og så velge «status») kan man huke av på «last active». Da vises ikke når man sist var aktiv i appen.

Inne på innstillinger (tre streker i hjørne og så velge «settings») kan man også justere andre funksjoner som kan være nyttig:

  • Tillat kun anrop via internett og ikke vanlig talenarop (gå inn på «allow calls» og velg «on Wi-Fi only»)
  • Velg hvem som kan sende invitasjoner (gå inn på «invitations» og «invitations preferences»). Her kan du for eksempel velge at de som har ditt telefonnummer/epostadresse kun kan sende invitasjon før de kan kontakte deg direkte

Det er også mulig å blokkere brukere i Hangouts. Åpne en samtale i appen. Trykk på de tre prikkene øverst i hjørne. Velg «people». Trykk på prikkene ved siden av vedkommendes brukernavn. Velg «block user».

En forskjell mellom Google Duo og Hangouts er kryptering av samtaler. Med Duo er all kommunikasjon privat, selv ikke Google får tilgang til det som blir sagt i videochat. Det samme løftet gis ikke i Hangouts.

Ellers må man ta andre forbehold med denne type kommunikasjonsplattformer. Som med alle former for apper for kommunikasjon, er tjenesten trygg eller utrygg avhengig av hvem man prater med på nett. Mobbing, trakassering, atferd av kriminell og seksuell karakter kan opptre hvor som helst. Det finnes ingen apper som er helt trygge, selv de som er utviklet med barn spesifikt som målgruppe. Foreldre må derfor være i dialog med barna sine og være tilstedeværende dersom barna skal bruke slike tjenester som Hangouts.

Sammenlignet med andre sosiale medier er det positivt at Hangouts fokuserer mer på kontakt en-til-en og i grupper og ikke stadig tillegging av nye venner og deling av bilder/innhold offentlig til alle og enhver. Men i praksis kan gruppene bli nokså store (opptil 150 personer).

Testet på iOS

Apptrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser

 

Bli medlem av Barnevakten