Hay Day
Denne appen har fått anbefalt aldersgrense 3 år fra PEGI i Google Play og 4+ år fra App Store. Android (Google)/iOS (Apple). 18 år i brukervilkår (eller med foreldres tillatelse).
ANMELDELSE: Digital gårdsdrift krever mye venting eller bruk av ekte penger for å få utbytte av dette spillet.
Hay Day er på ingen måte en nykommer på mobilfronten. Utgitt i 2012 av finske Supercell, er spillet fortsatt populært den dag i dag. Særlig blant jenter 13 – 18 år ligger dette spillet på topplisten. Rundt 2 av 10 jenter i denne aldersgruppen oppgir at de spiller dette mobilspillet.
I konsept dreier Hay Day seg om å drifte en gård. Man kan gjøre dette på egenhånd, men spillet har også sosiale aspekter ved seg. Blant annet kan man selge og kjøpe varer med andre i spilluniverset, i tillegg kan man hjelpe venner på forskjellig vis med å fullføre oppgaver og man kan besøke hverandres bondegårder.
Ettersom spillet finnes til mobil, behøver man ingen avansert spillmaskin for å spille Hay Day – og spillet er lett tilgjengelig siden man stort sett har mobiltelefonen med seg der man ferdes.
Hay Day
Kategori: Spill
Utvikler: Supercell
Startpunktet for Hay Day er at man overtar en gård. I opplæringsdelen av spillet lærer man det grunnleggende. Man starter med et gårdshus, en låve og en silo. Ikke lenge etter plasserer man ut noen jordlapper hvor man kan dyrke hvete.
I tillegg får man kjøpe noen høner til en liten innhegning.
Over tid gror hvete og man må så høste inn dette. Hønene må også mates og byr så på egg. Innimellom dukker det opp personer på gården som ønsker å kjøpe råvarer fra bondegården. En bil dukker også opp med bestillinger og ønsker så og så mange av forskjellige typer råvarer og senere dyr.
Det tar ikke lange tiden før gården kan utvides. Et bakeri kan gjøre om hvete til brød, og et eget bygg kan produsere dyrefor. Deretter kan man plusse på med kuer, sauer, griser, stallplasser, esler, valper og mer.
Man må riktignok gjennom et system der man får flere erfaringspoeng som igjen låser opp nye kjøpemuligheter.
Alt koster digitale penger. Dette får man ved å produsere og selge råvarer. Og etter hvert som pengesummen øker kan man kjøpe nye dyr, dekorasjoner og bygg. Det er en gjentakende prosess der man skaffer seg inntekter, produserer og utvider gården for å øke produksjonen.
Og man har stadig noe å jobbe for og mot på gården.
Her har man stort rom for å designe sin egen gårdsplass. Byggverk kan roteres og plasseres dithen man ønsker. Men man har bare så mye tomteplass om gangen og må eventuelt rydde bort trær og andre hindringer for å få mer plass.
Men alt koster noe. Og her må man kjøpe inn «sag» og andre typer ressurser for å rydde unna plass og for å oppgradere byggene.
Her kommer også spillets andre valuta inn. Diamanter. Ettersom alle gjøremål i spillet tar tid og setter i gang et reelt tidsur som teller ned, må man være tålmodig. Det tar et gitt antall sekunder og minutter før høner og kuer produserer egg og melk.
Brød må også bakes, og sukkerrør, bønner, hvete og mais gror bare så mange minutter om gangen.
Snarveien ut av tålmodighetsprøven er diamanter – som kan kjøpes for ekte penger. Da kan man nemlig raske opp ventetiden. Til å begynne med har man noen få diamanter slik at man får smakt på hurtig-prosessen. Utover det må lommeboka åpnes for å få flere slike digitale goder.
Ellers så må man være tålmodig og vente på produksjonsprosessen.
Hay Day er altså gratis å spille, men det er stort insentiv for å bruke ekte penger her. Og diamanter kommer i sekker som koster alt fra 25 kroner til et godt stykke over tusenlappen, avhengig av hvor mange man vil ha. Man kan så klart spille uten å bruke ekte penger, men må da sette av ventetid til alt fra reising av byggverk til høner som skal proppe ut egg.
En del spillere vil nok klare seg fint uten å bruke en eneste (ekte) krone i spillet. Når man går ut av spillet fortsetter tiden å gå i spillet. Så på den måten kan man fint hoppe inn og ut av spillet iblant i stedet for å sitte med skjermen påslått og vente.
Hay Day er et visuelt spill som tar seg godt ut med skarpe farger og flotte animasjoner. Trær og avlinger svaier i vinden, dyrene beveger seg omkring i innhegningen og detaljene er tilstede enten det er på bygninger eller i landskapet for øvrig.
Her er det stort rom for å være kreativ og lage gårder som skiller seg ut i mengden.
Et gjerde av mur, en busk som er klippet som et hjerte eller en statue med rennende vann: Mulighetene er mange og det er et massivt hav av pyntegjenstander å velge fra. Noen koster digitale mynter, andre diamanter som kan kjøpes for ekte penger.
Sagt på en annen måte: Man kan være tålmodig og pynte litt om gangen – eller åpne lommeboka og få tak i mengder på langt kortere tid.
Hay Day er også enkelt å komme i gang med – og potensielt sosialt dersom man spiller med venner. Og det er vel og bra så lenge man ikke blir fristet til å overgå naboens gård. Det er fort gjort å fenges av den sjarmerende stilen i spillet – og ettersom man investerer tid og kreativitet, øker også ønsket om å investere enda mer tid (og potensielt penger) i spillet.
Spillet krever administrasjon og litt tankearbeid for å bli god i. Etter hvert øker mengden med dyr, avlinger, bestillinger og andre typer gjøremål på gården. Og det er kanskje mulighetene og kompleksiteten som også holder på spilleren over tid. Ikke minst når man kan jobbe mot flere digitale goder som kan piffe opp gårdsrommet til nye høyder.
Etter hvert åpnes også spillchat med mulighet for å dele ideer og kreasjoner med andre. Og man kan utvide eiendommen sin, samt besøke en digital by og delta i konkurranser. Når man går opp i nivå i spillet åpnes nemlig Nabolagsderby, Dalbutikk, Gårdskort, Fiskested og Lastebåt – som er steder hvor man kan bygge og byttehandle seg videre i spillet.
Igjen er ventetid en faktor dersom man ikke velger å bruke diamanter eller å kjøpe seg videre. Her handler det også om å utføre oppgaver, noen på egenhånd eller sammen med andre spillere i «nabolaget» – som er en slags spillgruppe av varierende størrelse og omfang. Man kan bli med i nabolag som andre har laget, eller opprette en selv.
Alle foto: Supercell
Egnethet
Hay Day er merket 4+ år i App Store og 3 år av PEGI i Google Play.
I brukervilkårene står det at man må være ved myndig alder (legal age of majority), altså 18 år for å opprette konto eller spille dette spillet. For brukere under 18 år, må foresatte ifølge utviklerne lese gjennom og godta brukervilkårene på vegne av barn og unge. Målgruppen for spillet fra utviklernes side er 13 år.
Appen er på norsk og har noe tekst.
Det er mulig å kjøpe innhold for ekte penger. Og hvis ikke man gjør dette, må man vente et viss tidsrom før avlinger gror og bygninger blir ferdigstilt. Spillet inneholder også chat med andre, kontaktlister og byttehandel med andre spillere. I chat kan det oppstå ufin kommunikasjon – eller at barna deler personlig informasjon med andre. Man kan opprette spillgrupper selv (nabolag) og velge at kun de som blir invitert får lov til å bli med. Her kan for eksempel en familie eller vennegjeng laget et mer eller mindre privat nabolag.
Spillet krever internett for å fungere. Utviklerne har lagt inn et bannefilter i chat, og det er mulig å rapportere andre spillere som oppfører seg ufint.
Ellers har spillet noen positive aspekter ved seg. Barn og unge kan lære mer om budsjetthåndtering og enkel administrasjon av en gård. Man må blant annet forstå og håndtere mengde per bestilling. Ved å prissette egne varer, kan man også lære mer om kjøp, salg og etterspørsel.
Ute etter et alternativ som ikke har like mye kjøpepress? Prøv ut Stardew Valley eller Farming Simulator.
Jobber du i skolen? Mange apper og tjenester samler inn personopplysninger og brukerdata fra barn. Sjekk med din kommune / IKT-ansvarlig om hva slags retningslinjer som gjelder, og om denne appen er innenfor dette eller ikke.
Sjekk også ut denne foreldreveiledningen fra Supercell.
Testet på iOS
Reklamefilm
Lenke til appen her: iOS / Android
Hvordan vurderer Barnevakten apper?
Les våre kriterer for appanmeldelser