Houseparty – app med videochat

Android (Google)/iOS (Apple). Foreldreveiledning anbefales.

Foto: Barnevakten/Shutterstock

ANMELDELSE: Denne populære appen for videochat gjør det enkelt for ungdom å komme i kontakt med venner. Man bør gjøre seg kjent med appens innstillinger for personvern før bruk. Foreldreveiledning anbefales.

Houseparty er en app som er i samme selskap som Skype, men med et mye mer moderne brukersnitt og fokus på rask oppkobling for videochat med venner. Kort fortalt er målet med Houseparty at videochat med en eller flere i vennegjengen skal være et raskt tastetrykk unna.

Appen har også fokus på at flere skal ha mulighet til å delta i en videosamtale samtidig. I tillegg kan venners venner (som kanskje ikke barnet ditt kjenner fra før) bli invitert inn i samtalen. Det er enkelt å se når venner logger på og man kan hoppe rett inn i samtaler med andre der videooverføring starter øyeblikkelig, med mindre man setter opp ulike personverninnstillinger i forkant.

Et stort pluss med appen er at man ikke direkte møter «hele verden» når man bruker Houseparty.

Logger man på andre sosiale medier som Facebook og Instagram, er det fokus på store kontaktflater og kanaler der man finner innhold side om side med alt fra store nyhetskanaler, myndighetene, kommersielle aktører og venner og familie. I de mediene er enkelt å hoppe inn i en politisk diskusjon med Ola og Olga som man ikke kjenner fra før og som bor på hver sin kant av landet.

I Houseparty er det mindre mas og inntrykk og færre folk man ikke har så stor relasjon med fra før.

Appen satser heller på kontakt med venner en-til-en og i grupper. Men i motsetning til tekst og bildedeling lener appen i større grad mot videochat. Målet er uansett å kommunisere med færre om gangen og ikke publisere stoff som «alle» på nettet skal få se.

Houseparty – app med videochat

Format: Android (Google)/iOS (Apple)
Kateogori: Sosiale medier
Utvikler: Life on Air

Et annet konsept: «Rejected calls are so last year» ifølge utviklerne. Altså, det å måtte vente på at den andre skal ta opp røret når man ringer, er på vei ut.

Derfor, så snart venner logger seg på og åpner Houseparty, kan man starte en samtale med dem øyeblikkelig uten at de må godta forespørselen først. Det samme gjelder på motsatt side av forbindelsen. Så snart man logger på appen, kan en i kontaktlisten øyeblikkelig invitere deg til videochat uten at du må godta først, og plutselig er dere i prat. Venner kan så invitere andre inn i samtalen uten at du må godta først.

Det positive: Man kommer i kontakt med venner spontant og øyeblikkelig. Det negative: Man kan bli litt overrumplet om ikke man er forberedt på at en samtale kan starte når som helst så lenge man er inne på Houseparty og app-vinduet er åpent.

Man kan også spille festspill med vennene sine der noen spill er gratis og andre koster penger. Ellers er det mulig å sende korte videobeskjeder (opptak) til venner, man kan skrive meldinger til hverandre og det er mulig å opprette grupper med venner.

Det finnes også en teller som minner om Snapstreak i Snapchat. Her kalles det «we time». Når man har pratet med en venn i minst 120 minutter, fyller det opp på en teller for samtaletid. Man må prate minimum hver andre dag for at ikke telleren skal starte på ny igjen. Så det kan jo bli litt vanedannende og press på å bruke appen hyppig.

Ellers er appen enkel å bruke, oversiktlig og intuitiv. Man kan legge til venner enten ved å søke etter brukernavn, legge til fra kontaktlisten på mobilen, Facebook, ved å dele en lenke eller ved at to brukere som er i nærheten skrur på «add nearby» som bruker enhetens GPS og lokalisering for å finne hverandre.

Egnethet

Houseparty har fått anbefalt aldersgrense 12 år i App Store (iOS) og er merket med «foreldreveiledning» i Google Play Store (Android).

Utviklerne har angitt 13 år i vilkårene sine og at barn yngre enn dette må ha samtykke fra foresatte. Det går heller ikke an å opprette en konto i appen så lenge man angir en alder under tretten år.

Merkingen foreldreveiledning angis når apper ikke har et innhold som allerede er definert og kan klassifiseres på forhånd. Appen kan gi tilgang til innhold som egner seg for barn, samtidig som den kan gi tilgang til innhold som ikke passer for barn avhengig av hvordan appen brukes.

Houseparty er altså ikke noe mer eller mindre trygg enn andre typer sosiale medier. Om opplevelsen blir positiv eller negativ avhenger av hvem barna dine kommuniserer med i appen. Det er positivt at man i første omgang kommer i kontakt kun med venner. Men det kan være utfordrende at venner plutselig kan invitere andre de kjenner inn i samtalen uten at barnet ditt godtar dette først. Det finnes allikevel innstillinger for å heve terskelen for dette noe (se under).

Vær også obs på at det er mulig å ta skjermopptak (både video og bilde) fra samtaler i Houseparty. Dette kan bli misbrukt og delt videre uten samtykke fra alle berørte parter i bildet.

Smarte innstillinger

Houseparty har som standard muligheten for at hvem som helst kan ta kontakt med hverandre og starte en videosamtale uten å spørre først. Det finnes allikevel en innstilling som heter «private mode» (smilefjeset i venstre hjørte, så tannhjulet). Dette låser rommene slik at man må godta en forespørsel om videochat før man kobles opp til samtale. I en videochat er rommet nå låst slik at andre ikke øyeblikkelig kan koble seg opp uten å spørre først. Men allikevel er det fullt mulig for den andre parten å låse opp rommet igjen. Den andre parten kan også invitere andre inn i samtale uten at du må godta først.

Vi anbefaler at man bruker dette som standard hver gang man bruker appen. Da får man større kontroll for hvem som kan starte en videosamtale med barnet ditt.

Som standard har også Houseparty en funksjon som varsler andre i kontaktlisten når du åpner appen og logger på. Det kan være forstyrrende eller lite ønskelig at «alle» skal få vite når du logger deg på. Inne på innstillinger (smileansiktet og «manage notifications») kan man huke av på «send out my notifications». Da er «ghosting» på for alle i kontaktlisten, altså at de ikke får notifikasjoner når du logger deg på. Dette kan man også gjøre for hver enkelt person i kontaktlisten sin om kun noen skal få notifikasjoner når du kobler deg på.

Det finnes også egne knapper for å rapportere og blokkere brukere dersom det er nødvendig. I tillegg kan det være lurt å snakke med barna om det å ikke godta venneforespørsler fra ukjente. Det er positivt at appen har innebygget funksjon at man må godta forespørsler fra andre for at de kan bli med i kontaktlisten. Allikevel, kan hvem som helst hoppe inn i samtaler uten at det må godkjennes først.

Med en app som er så dedikert til live videochat er det også lurt å ta en prat om dette. Med tekst, bilde og video som blir fanget på forhånd, er det i det minste noe tid til å tenke seg om. I videochat skjer alt der og i øyeblikket og man kan ikke moderere det som blir sagt. Spesielt utfordrende er dette dersom noe blir tatt opp som videoopptak og misbrukt i andre sammenhenger. Man bør aldri være lettkledd eller i situasjoner som er «kleine» når man bruker Houseparty. Ikke minst fordi venner øyeblikkelig kan legge til andre i chat uten at du må godta først.

Også bør man så klart snakke om det å inkludere andre, at ingen i vennegruppa havner utenfor o.l. Blant annet ved å velge hvem som får notifikasjoner når du logger på, eller at venner kan blokkeres, at grupper kan opprettes med utvalgte medlemmer, er det rom også for utestenging her.

Testet på iOS

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser

Les også

Bli medlem av Barnevakten