MovieStarPlanet

App med anbefalt aldersgrense 3 år fra PEGI og 4+ år fra App Store. I vilkår står det at appen er beregnet for barn under 18 år. Android (Google) / iOS (Apple).

ANMELDELSE: Moviestarplanet er ifølge utvikleren et sosialt medium for barn under 18 år. Men som med alle former for sosiale medier, må man være obs på at barn kan komme i kontakt med fremmede. Appen har chattemuligheter en-til-en, gruppechat og minispill.

Appen Moviestarplanet er utviklet av den danske bedriften Moviestarplanet.

Med denne appen kan barn lage sin egen dukke (spillfigur), få venner og chatte med andre, innrede et eget virtuelt rom, skaffe seg animerte kjæledyr, spille minispill og se på Youtube-videoer. Appen er beregnet for barn under 18 år og voksne er ikke tillat å bruke disse tjenestene.

Moviestarplanet er i utgangspunktet gratis å laste ned, men man kan abonnere på ulike brukere som gir tilgang til flere goder. Disse abonnementene er fordelt på VIP, Elite VIP og Star VIP. Priseksempel på Elite VIP er 44 kroner for en uke, 1 måned for 119 kroner eller 649 kroner for et helt år.

Eksempler på goder man kan få: Mer fame, altså berømmelse (gir større fremgang i appen), flere venner, mer penger i spillets valuta, få gaver oftere, og så videre.

Når man oppretter en bruker for første gang, skriver man inn passord og brukernavn. Det er også mulig å lage sin egen avatar og man kan velge parametre som kjønn, utseende og klær. Deretter kommer man til et bykart som fungerer som hovedmeny for de ulike gjøremålene i Moviestarplanet.

Man kan møte andre brukere i virtuelle områder som på en kafe, strand og skatepark. På disse stedene ser man andre brukere representert som den avataren de har laget, og man kan chatte og sende private meldinger med dem. Man kan også se profilveggen til hverandre og sende venneforespørsler.

Visse områder er eksklusive og lukket, det finnes en egen VIP-klubb, som krever at man kjøpet et slikt abonnement, så finnes det en kjæledyrpark som krever at man kjøper et kjæledyr i spillet. Sist, men ikke minst, er det et temabasert miljø der man må skaffe seg riktige klær til anledningen for å få inngang.

Merk at for å chatte med andre må man taste inn informasjon som alder. Er man under tretten år, må man oppgi epost-adresse til foresatt for å få tilgang til chat med andre. Man kan som forelder da også opprette en foreldrekonto der man kan bestemme hvilke sosiale funksjoner barnet skal ha tilgang til i spillet, og tilbakestille passord dersom barnet glemmer dette.

På shopping-ikonet kan man handle til lommeboka går tom. Det kan være ting som biler og stereoanlegg til rommet sitt (man kan innrede sitt eget rom i spillet), klær og animasjoner (bevegelser og uttrykk) til avataren sin, eller sminke og endring av utseende på skjønnhetsklinikken.

MovieStarPlanet

Format: Android (Google)/iOS (Apple)/ Windows
Kategori: Sosiale medier
Utvikler: MovieStarPlanet ApS

Det finnes også en egen butikk der man kan skaffe seg sitt eget kjæledyr med alt fra skranglete drager til nydelige valper. Dette gir appen en ny dimensjon, der man får ta vare på et virtuelt kosedyr. Det finnes også egne chatterom der man kan vise frem kjæledyret sitt.

I filmbyen kan man lage sin egen animasjonsfilm. Her kan man legge til gjenstander man har kjøpt, bruke klær man har skaffet seg til avataren, endre på bakgrunn, gjøre ulike animasjoner, skrive tekst inn snakkebobler og mer. Dette er altså et lite animasjonsstudio med grunnleggende funksjoner, og man kan legge ut egen video slik at andre kan se den på nett, og man kan se andres filmer også. Det er mulig å bedømme hvor gode noen filmer er (gi antall stjerner). Filmer med gode bedømmelser havner på en egen toppliste.

Artbook er en annen kreativ arena som minner om scrapbooking. Her kan man eksperimentere med symboler, gjenstander, tekst og grafikk og få til visuelle og kreative bilder. I «Looks» kan man kle opp figuren sin og vise den frem til andre, som et slags moteshow/moteblad. Og man kan kikke på andre sine bilder av utkledde spillfigurer. Jo mer klær og utvalg av pynt man har til spillfiguren sin, jo morsommere er det. Noe som også gjør det fristende å bruke ekte penger i appen for å få mer innhold.

I MSP Buzz kan man se hvilke poster som er på topp. I «spill» kan man laste ned andre spill fra utvikleren (ekstern lenke til app-nedlasting), og man kan delta i quizzer, kortspill, konkurransespill for å få gaver og belønninger, og en slags gjettekonkurranse for klær som er mest populære.

Det er også en egen toppliste for hvem som er mest berømt av alle brukerne i appen, hvem som har beste rom og klær osv. For å komme på topplisten, må man nok ut med ekte penger til VIP-abonnement.

Det finnes tre viktige enheter i Moviestarplanet. Stjernemynter, som brukes for å kjøpe gjenstander, kjæledyr og klær med. Diamanter, som man bruker for å handle eksklusive gjenstander med. Og til sist, berømmelsespoeng (fame), som viser din fremgang i spillet.

Berømmelsespoeng får man blant annet når andre bedømmer filmer du har laget, når de sender autografer til deg, liker kunstbøkene dine, liker bildene dine, utseende ditt og rommet ditt.

Egnethet

Moviestarplanet har fått anbefalt aldersgrense 3 år fra PEGI og 4+ år fra App Store. I vilkår står det at appen beregnet for barn under 18 år.

Utviklerne hevder selv at appen deres er beregnet for barn mellom 8 og 15 år, og angir et totalforbud mot at voksne bruker appen.

I utgangspunktet er appen gratis å bruke, men med tunge insentiver for å bruke ekte penger. For å få en reell fremgang i spillet, må man nesten kjøpe seg til abonnements-løsninger med ekte penger. Det er tydelig forskjell på brukerne i appen og hvem som har VIP-abonnement og hvem som ikke har det. I et spillmiljø der kjernen er å få mest mulig likes og hierarkibygging, kan det bli fristende å «kjøpe seg til toppen». Snakk derfor med barna og lag avtaler om pengebruk i appen. Husk også innstillinger og sperrer for kjøp i app.

I Moviestarplanet er det mulig å dele bilder og animert video med andre brukere av programmet. Når man skal dele sitt første bilde, kan man lese regler om bildedeling, der man får klar beskjed om ikke å dele bilder som viser tekst eller nummer, bilder tatt uten tillatelse, mobbende og sårende bilder, voldelige og upassende bilder, og motiver med nakenhet eller av seksuell karakter.

Man kan velge om kun venner skal få se bildet, eller om det skal ligge ute offentlig tilgjengelig for alle. Det er viktig å ta en samtale med barna i forkant om hvilke bilder som skal legges ut på nett, og at for de aller yngste, bør innstillingen i hovedsak være på «kun venner». For å få flest likes, må bildet ligge ute offentlig, men man kan for eksempel avtale med barna at bilder uten mennesker som motiv, kan legges ut offentlig.

Det er også mulig å rapportere andre brukere ved å klikke på en varseltrekant. Her kan man velge parametre som dårlig språk, seksuell atferd, trusler, deling av passord, juks, kjedebrev, deling av personlig informasjon, en som utgir seg for å være en medarbeider av Moviestarplanet, og så et felt for «annet». Det som skiller denne appen fra andre former for sosiale medier, er hvor tilstedeværende moderatorene er. Profesjonelle mottar og jobber med innhold som blir rapportert inn.

Man kan også finne en Youtube-spiller i appen der man kan se utvalgt innhold eller søke etter videoer på Youtube.

Apptrailer:

Testet på iOS

Movistarplanet og sikkerheten til barna (artikkel fra 2018)

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser

 

Bli medlem av Barnevakten