Tik Tok – including musically

iOS (Apple)/Android (Google), foreldreveiledning anbefales.

Skjermdump av ulike rekamebilder for appen Tik Tok.

ANMELDELSE: Mim og syng til kjente poplåter, lag stilige videoer og del med andre på internett. «Tik Tok inkludert musically» inneholder også chattefunksjoner og videooverføring som i andre typer sosiale medier. Foreldreveiledning anbefales. 

Den populære tjenesten Musical(.)ly skiftet i år navn til «Tik Tok – including Musically». I november 2017 ble nemlig Musically, som er kinesisk, kjøpt opp av et annet kinesisk selskap kalt ByteDance, som hadde en lignende app kalt TikTok. Nå har de to appene blitt slått sammen. Selskapet sier at brukernavn og innhold fra Musically har blitt overført til TikTok, og at den nye TikTok-appen består av elementer fra begge tjenestene.

Tik Tok er en slags karaoke-app der man kan mime til kjente poplåter og redigere videoopptak av seg selv. Dette kan så bli delt med venner eller offentlig på nett på samme måte som man deler video i sosiale medier ellers.

Tik Tok har nyttige personverninnstillinger som foreldre bør være obs på. Men først, la oss se nærmere på hva Tik Tok inneholder.

Aldersgrense på tretten år

For å opprette konto hos Tik Tok må man akseptere brukervilkårene der man bekrefter at man er tretten år eller eldre. Man kan enten bruke login-detaljer fra kontoer på andre sosiale medier, mobilnummer eller e-post for å lage en ny konto hos Tik Tok.

Tik Tok har samme type nyhetsstrøm som Facebook og Instagram der man kan se hva andre har lagt ut. Man kan se videoer som andre har lagt enten i kategorien «anbefalt for deg» eller fra personer man følger. Musikk, sang og dans er gjengangeren i disse videoene og det er mulig å kommentere, «like» og dele videoene videre.

I kommentarfeltene er det også mulig å kommentere hva andre har skrevet og eventuelt rapportere ufine utsagn.

I tekstfeltet før man skal skrive, står det «say something nice», man får altså en liten påminnelse om å først og fremst kommentere hyggelige ting. Sannsynligheten for at dette følges opp i praksis, varierer jo så klart, men det er uansett et velkomment innslag at dette står som utgangspunkt.

Man kan også dele smilefjes og invitere venner til å se videoer som man ønsker å gjøre dem oppmerksomme på.

Ligner på andre typer sosiale medier

På samme måte som i andre sosiale medier kan man opprette vennelister og man kan få og skape følgere. Det er også mulig å opprette chat en-til-en med andre, og man har valget mellom åpen eller privat profil. Hver bruker har også en egen profilside der det står antall følgere man har vervet seg, antall «fans» og likerklikk samt brukernavn eller navn om man oppgir det. Man kan også velge seg et profilbilde samt en samling av opplastede videoer.

Når man kikker gjennom det andre har lagt ut så er det en hel verden av talent med fengende musikk, humor og imponerende dansebevegelser. Her kan hvem som helst bli stjerner for et massivt publikum kun på få tastetrykk.

Samtidig, er det også de som legger ut videoer som ikke får så mange følgere og likerklikk.

Kommentarfeltene er også åpne for alt som er av uttrykk, så her kan barn også potensielt møte på sårende utsagn. For noen er det også stort å eksponere seg på denne måten med å legge ut danse- eller sangvideoer av seg selv åpent for andre å se. Å få kritikk kan oppleves som vondt og ubehagelig.

Skjermdumper fra reklamebilder fra Tik Tok.
Appen har en funksjon som virker slik: Du skanner først rommet med mobilen. Deretter peker du ut et punkt hvor appen skal plassere noe i filmen din. Det du plasserer, for eksempel en vase, kan inneholde spennende effekter, for eksempel at det begynner å brenne.

Mange kreative muligheter

Mulighetene for å produsere sitt eget er allikevel den store stjernen i Tik Tok. Et intuitivt brukersnitt lar deg enkelt filme og redigere opptak med alt mulig av effekter. Her er det også et omfattende utvalg av populære sanger som man kan legge til. Biblioteket inneholder alt fra kjente poplåter til sanger som også har tekster med direkte ufint innhold (banning, sex, rasisme).

Av effekter på videoene kan man velge mellom filtre og en egen «beauty effect» som i praksis jevner ut huden og får deg til å se «bedre ut», men det ser unaturlig ut i praksis.

Ellers så kan man legge på animasjoner på ansiktet sitt eller på videoopptaket på samme måte som i Snapchat og Messenger-appen til Facebook. Få en skummel maske animert, glitrende diskolys på skjermen, kaninører og værhår, penger som regner ned, og mye mer.

Deretter kan man legge på kameraeffekter som at bildet rister, 70-tallsfilter, endring i hastighet og mer. Og til slutt kan man dele verket sitt med andre.

Hvert lydklipp er på femten sekunder, men brukere kan kompilere flere lydklipp og sammenlagt lage en video av seg som varer i opptil 60 sekunder.

Tik Tok – including musically

Format: iOS (Apple)/Android (Google)
Kategori: Foto og video
Utvikler: musical.ly inc.

Egnethet

Tik Tok har fått aldersanbefaling 12+  i App Store (iOS) og er merket med Foreldreveiledning fra PEGI i Play Store (Android).

I brukervilkårene til Tik Tok står det at man må være tretten år eller eldre for å bruke appen. Dette er basert på personvernloven og 13 års grensen i sosiale medier.

Kort fortalt er det nokså uoversiktlig hvilken aldersanbefaling som egentlig gjelder, tilbydernes eller utviklers aldersmerking? Hvis barn under 13 år skal ha tilgang, må det gjøres en kvalitativ vurdering, og etter den nye personvernloven må man da som foreldre eventuelt godkjenne og verifisere deltagelse i appen. Det anbefales uansett foreldreveiledning.

Det er også mulig å kjøpe mynter i Tik Tok for ekte penger. Man kan blant annet donere «gaver» til personer man følger og det er i teorien mulig å tjene penger om man blir populær nok i Tik Tok.

Smarte innstillinger

På samme måte som i andre sosiale medier er det mulig å rapportere ufine kommentarer og brukerkontoer.

Dette kan være på basis av «spam» eller at det ikke er egnet. Det er også mulig å blokkere brukere fra å kunne kontakte deg senere. De kan ikke lenger sende deg direktemeldinger, kommentere eller like videoene dine, følge deg eller se videoene du publiserer.

Det er også andre nyttige innstillinger å tenke over.

Man kan ha kontoen sin privat slik at du må godta personer som ønsker å følge deg for at de skal kunne se innhold som du legger ut. Det er også mulig å endre på om alle, kun venner, eller ingen skal kunne laste ned videoene dine, kommentere, sende meldinger og mer.

Eventuelt kan man skru av muligheten for at du skal dukke opp i listen til andre som «anbefalt å følge».

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Så fort man har lastet ned appen, får man tilbud om å følge live-sendinger, og der kan man legge igjen kommentarer. Foreldre bør derfor, som ved alle sosiale medier, sette seg inn i hva hver app kan brukes til. Med kunnskap om appene kan foreldrene gi barna føringer om hvilke apper som er ok og om hvilke innstillinger hver app bør ha.

I innstillingene i Tik Tok kan man begrense mulighetene ganske mye. Dere kan for eksempel bestemme at fremmede ikke skal kunne lage «duett» med barnets innslag. Duett betyr at man tar utgangspunkt i en annens videoinnslag og legger oppå sine egne filmklipp og lyd. Dere vet ikke hva fremmede kan finne på av ekle innslag som på den måten kobles til ditt barns innslag.

Du kommer til innstillingene slik: Trykk på de tre prikkene øverst ti høyre i appen. Trykk så på «Privacy and Safety».

Det er også en innstilling for å justere innhold og skjermtid. Skrur man på «Digital Wellbeing» så er det ikke mulig å bruke appen mer enn to timer per dag. Det er også en innholdsbegrensning her som luker ut noe av innholdet som ikke er egnet for barn.

Foreldre kan også legge på en firesifret passordmur på denne innstillingen.

Her er også en egen side som Tik Tok har opprettet for foreldre.

Testet på iOS

Alle bildemontasjer er laget ut fra appens reklamebilder.

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser

Les også:

Bli medlem av Barnevakten