TikTok

App er merket "foreldreveiledning" av PEGI og 12+ år i App Store. Grense for bruk fra 13 år ifølge TikTok sine vilkår. Android (Google)/ iOS (Apple)

ANMELDELSE: Populær og kreativ tjeneste gjør det enkelt å se og dele korte videosnutter med andre. Foreldre bør gjøre seg kjent med innstillinger i appen som gir barn større privatliv.

(Artikkelen er oppdatert 2. mai. 2020)

TikTok er et sosialt medium der brukerne kan dele korte videosnutter med hverandre. Så mange som 65 prosent av norske barn og unge mellom 9-18 år bruker den populære appen, ifølge Medietilsynet (Barn og Medier: 2020).

TikTok

Format: iOS (Apple)/Android (Google)
Kategori: Foto og video
Utvikler: ByteDance

Tjenesten bygger på samme prinsipp som for eksempel YouTube – der man kan se videosnutter som handler om alt mellom himmel og jord. I det ene øyeblikket får man tips til matlaging, så kan man se en kjendis opptre, en stilig dans som går igjen i nettsamfunnet, eller et innlegg som spiller på humor. På TikTok finner man alt!

Det unike for TikTok er at videoene sjeldent varer mer enn 15 sekunder, og kan maks være på 60 sekunder. Og det går fort (og stort sett reklamefritt) å bytte fra den ene videoen til den neste).

Kreative videoverktøy

Det første man legger merke til når man begynner å titte på TikTok-videoer, er at det er mye kreativitet i omløp (og en del mindre interessant så klart).

Videoer danderes med effekter, musikk og kreative grep foran og bak kamera. Nettsamfunnet baserer seg også på at brukere låner ideer fra hverandre og gjør noe lignende, eller videreutvikler ideer.

Samme typer danser går igjen med små variasjoner, og «challenges» går fra bruker til bruker på godt og vondt. En challenge er altså en utfordring om å gjøre noe spesifikt som skal filmes med kamera. Det kan være uskyldige utfordringer, eller challenges som rett og slett kan være farlige.

I tillegg til å være konsumenter, kan barn og unge også være kreative produsenter bak kamera:

TikTok byr nemlig på kreative muligheter som har lav terskel for bruk. Her kan man blant annet:

 • Legge til stilige animasjoner og grafikk som endrer på omgivelsene i videoen (minner om Snapchat). Gi deg selv hundeører, plasser deg foran en helt annen bakgrunn, få det til å se ut som om det regner, gi deg selv en stor nese, få en animert nedteller som starter når du blinker med øynene – og mye mye mer!
 • Endre hastighet på video
 • Legge til filtre som endrer alt fra farge til lys i bildet
 • Skru på et «skjønnhetsfilter» som gjør at det ser ut som om huden er jevnere og lysere (en funksjon som spiller på utseende)
 • Pynte videoer med en haug med sanger fra populære artister
 • Jobbe i et redigeringsprogram som gjør det mulig å endre på videolengde, effekter, musikk, tekst og klistremerker før endelig publisering

Flere kommunikasjonsmuligheter

Videodeling på nett er ikke det samme uten et publikum, og TikTok legger derfor til rette for «møteplasser» mellom brukerne.

Innhold som deles kan få hjerter (likes), kommentarer og de kan deles videre til andre plattformer utenfor TikTok. Brukere kan også følge hverandre (når to personer følger hverandre betegnes de som venner), og det er mulig å sende direktemeldinger til hverandre (utviklerne har nylig innført 16-årsgrense for å sende og motta direktemeldinger, gjeldende fra 30.april 2020).

Hovedvinduet når man åpner appen er dessuten delt i to.

En del heter «for you» som automatisk henter frem videosnutter som er lastet opp, blant annet basert på algoritmer som finner kjennetegn fra innhold som man gir «likes» og samhandler med.

I tillegg er det en del som heter «following» der man kan se innhold som er lastet opp fra brukere man følger.

Det finnes også et søkefelt for å lete etter nye brukere, videoer og emneknagger. En emneknagg brukes når noen «merker» en video innenfor en trend. For eksempel at det er hunder som reagerer på noe «dogreaction», at man ombestemmer seg for noe «full180» eller typiske challenges.

En video som får en emneknagg vil dukke opp i en liste sammen med andre som bruker samme emneknagg.

Aldersgrense på tretten år

Det er fullt mulig å se videsnutter på TikTok uten en konto. Men for å følge personer, kunne laste opp innhold og lignende, må man opprette en konto.

I den sammenheng må man også akseptere brukervilkårene der man bekrefter at man er tretten år eller eldre. Man kan enten bruke login-detaljer fra kontoer på andre sosiale medier, telefonnummer eller e-post for å lage en ny konto hos TikTok.

Vi vet samtidig at 51 prosent av niåringer bruker ett eller flere sosiale medier (Barn og Medier: 2020), og TikTok er veldig populært også blant unge barn. I Norge har vi en aldersgrense på 13 år for bruk av sosiale medier, eller så kan foreldre gi samtykke til barn som er under denne alderen. Aldersgrensen dreier seg om at plattformene ikke har lov til å samle og bruke personopplysninger om barnet uten foreldrenes tillatelse.

Egnethet

TikTok har fått aldersanbefaling 12+  i App Store (iOS) og er merket «foreldreveiledning» fra PEGI i Play Store (Android).

Foreldreveiledning brukes som merking når innholdet i appen ikke kan vurderes på forhånd. I TikTok endres innholdet hele tiden avhengig av hva brukerne velger å dele med andre. PEGI forklarer derfor ved slike tilfeller at foreldreveiledning innebærer at innholdet i appen kan være, eller kan ikke være, egnet for barn.

Innhold med tekst, videodeling, bilder og taleopptak kan være positivt og oppbyggende, eller negativt og ødeleggende avhengig av hva som blir sagt, skrevet og delt mellom avsendere og mottakere i nettsamfunnet.

I brukervilkårene til TikTok står det at man må være tretten år eller eldre for å bruke appen. Utviklerne skriver også selv (vår oversettelse fra engelsk): TikTok er ment for brukere som er tretten år og over. Vær snill og ikke tillat et barn som er under tretten år å bruke appen. 

Kort fortalt er det nokså uoversiktlig hvilken aldersanbefaling som egentlig gjelder, tilbydernes eller utviklers aldersmerking? Hvis barn under 13 år skal ha tilgang, må det gjøres en kvalitativ vurdering. Det anbefales uansett foreldreveiledning, og at man setter seg inn i innstillinger i appen for å gi barna en tryggere bruk.

Det er flere muligheter for å gjøre TikTok tryggere for barn. Man kan blant annet begrense hvem som kan se innholdet som barna legger ut, hvem som kan følge dem, velge tidsbegrensninger og mer. Her er en oversikt over nyttige innstillinger.

“Family Pairing” – foreldrekontroll fra din mobil

TikTok har bygget inn en en funksjon som heter «Family Pairing» som kobler en forelders TikTok-bruker til barnets konto (foreldre må altså selv opprette en TikTok-konto for å bruke denne muligheten). Da kan foreldrene velge innstillinger for barnets bruker fra egen mobil/TikTok-konto.

Med “Family Pairing” kan man:

 • Sette grenser for hvor lenge barna kan bruke TikTok daglig
 • Velge hvem barna kan sende direktemeldinger til (venner eller avslått). Det er også nylig innført 16-årsgrense for å sende og motta direktemeldinger (gjeldende fra 30.april 2020)  blant annet fordi TikTok vil hindre pedofile i å bygge relasjoner med barn
 • Blokkere upassende innhold med «restricted mode». TikTok omtaler det slik: «may not be appropriate for all audiences», og denne type innhold blir dermed ikke synlig blant videoene som barna kan se

Ingen filtre er hundre prosent sikre. Upassende innhold kan fortsatt dukke opp i videostrømmen til barna, og barna kan finne utveier, som for eksempel å lage enda en konto i all hemmelighet.

Slik aktiverer du «Family Pairing»

 1. Trykk på de tre prikkene øverst til høyre i appen
 2. Velg «digital wellbeing»
 3. Velg «family pairing»
 4. På forelders Tiktok-bruker velger du «parent» og på barnets bruker velger du «teen». Så tar du bilde av QR-koden for å koble kontoen sammen
 5. Nå kan den voksne legge inn passord på sin telefon. Den voksne kan så utføre innstillinger på barnets telefon og så benytte passordet sitt der for å bekrefte.

Disse innstillingene kan også endres lokalt på barnets bruker inne på «digital wellbeing» (dersom ikke foreldre vil ha en egen TikTok-konto)

Gjør barnets konto privat

TikTok gjør et skille på offentlige og private brukere. En offentlig bruker kan hvem som helst følge, sende meldinger til og innholdet denne personen legger ut blir synlig for alle. Litt som å ha husdøren åpen til enhver tid.

Du kan gjøre en bruker privat slik at du må godta personer som ønsker å følge deg. Da er det kun godkjente venner som kan se innholdet til barna. For barn som er opptatt av seertall og antall likes og følgere, kan dette være kjedsommelig. En privat bruker begrenser jo publikumsmassen, men øker samtidig sikkerheten for å komme i kontakt med fremmede.

Slik gjør du kontoen privat:

 1. Trykk på de tre prikkene øverst til høyre i appen
 2. Trykk på Privacy and Safety.
 3. Her kan du gjøre kontoen privat ved å trykke på Private account og dermed begrense tilgang for fremmede

Vær obs på at selv om kontoen er privat, så er brukernavn, bilde og biografi-delen i TikTok synlig for alle.

Slå av duett-muligheter

Man kan også bestemme at fremmede ikke skal kunne lage «duett» med innhold som barnet har lastet opp. En duett betyr at man tar utgangspunkt i en annens videoinnslag og legger oppå sine egne filmklipp og lyd som passer med videoen du har duett med.

 1. Trykk på de tre prikkene øverst til høyre i appen
 2. Trykk på Privacy and Safety
 3. Velg who can duet with your videos og endre til everyone, friends eller no one

Slå av kommentarer og direktemeldinger

Kommentarfelt på nett kan være ymse. Det kan være hyggelige meldinger i omløp, men også tendenser til trakassering og mobbing. Med en privat bruker er det større sjanse for at barnet vet identiteten til den som kommenterer.

Men det kan også være ønskelig å skru av denne funksjonen helt.

 1. Trykk på de tre prikkene øverst til høyre i appen
 2. Trykk på Privacy and Safety
 3. Velg who can comment on your videos og endre til everyone, friends eller no one
 4. Under samme fane Privacy and Safety, kan du også slå av direktemeldinger
 5. Velg who can send you direct messages og endre til friends eller no one

Under fanen Privacy and Safety kan man også velge hvem som kan reagere (at noen filmer en reaksjon til en video) til videoene dine og om innhold skal kunne lastes ned av andre eller ikke.

Rapporter og blokker

Det er også lurt å være obs på at TikTok har, på samme måter som andre sosiale medier, muligheter for å rapportere og blokkere andre brukere. Det kan være innhold man reagerer på, eller oppførsel.

 1. For å rapportere på en kommentar. Berør og holde inne på teksten, og trykk på report
 2. For å rapportere eller blokkere en bruker. Gå inn på profilen, trykk på de tre prikkene øverst i hjørne, velg report eller block

Verdt å snakke om

I tillegg til å gå igjennom innstillingene sammen med barna, slik at de vet hvor rapporter og blokker-knappen er, og hva ulike innstilinger gjør, er det lurt å prate med barna om smart bruk av TikTok:

 • Snakk om«Not interested»-knappen. Trykk på pilen ved videoen for å finne knappen. Dette gjør at mindre av samme type innhold dukker opp i barnets visning
 • Oppfordre barna til å unngå å dele sensitiv informasjon som passord, navn, adresse og lignende
 • Lær barna om nødvendigheten av samtykke for å publisere video og bilder av andre
 • Ha regler for hvilke utfordringer barna kan utføre. Challenges deles i brukersamfunnet på godt og vondt. Noen er morsomme og ufarlige, andre kan ha negative konsekvenser
 • Snakk om mulig pengemas – det er en funksjon i TikTok hvor TikTok-kjendiser har mulighet til selge “digitale klistremerker” til sine følgere. Dette er betalte tjenester som for eksempel at kjendisen skal følge deg, eller si navnet ditt høyt i en sending. Bli enig med barnet om regler for pengebruk i appen. Les mer om dette her

Her er også en egen side som Tik Tok har opprettet for foreldre.

Testet på iOS

Alle bildemontasjer er laget ut fra appens reklamebilder.

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser

Les også:

Bli medlem av Barnevakten