Pok Pok

App med anbefalt aldersgrense 4+ år fra App Store. iOS (Apple).

ANMELDELSE: Pok Pok er et kreativt og utforskende lekerom for de aller minste. Her er det tegneprogrammer, musikk og lyder, rollelek og digitale maskiner som kan engasjere unge skjermbrukere.

Det finnes en del apputviklere som sikter mot de yngste skjermbrukerne.

Toca Boca, Fox and SheepAvokiddo og Tinybop for å nevne noen. I godt selskap lander også appen Pok Pok Playroom som av utviklerne beskrives som et digitalt lekerom mer enn bare et spill.

Apputviklerne hevder at programmet åpner opp for barns kreativitet og utforskertrang. Og innholdet skal treffe balansen mellom det å trigge nysgjerrighet, men uten å overstimulere barna med inntrykk.

Pok Pok

Format: iOS (Apple)
Kategori: Kreativitet og læring
Utvikler: Pok Pok

For å få utbytte av appen må man betale for en abonnementsløsning, men med en gratis prøvetid på fjorten dager. Det kan betales som en månedlig eller årlig kostnad. Til gjengjeld loves man hyppige oppdateringer med nytt innhold, samt en reklamefri app som man heller ikke kan kjøpe innhold for med ekte penger.

Abonnementsløsninger er ikke uvanlig lenger. Kjøpeformen sikrer apputvikleren en mer stabil inntekt. Ulempen er jo at familier får en hyppigere utgift som kan hope seg opp dersom man abonnerer på flere apper om gangen.

Klarer apputvikleren jevnlig å levere nytt innhold kan det allikevel rettferdiggjøre prislappen.

Når man åpner Pok Pok Playroom vil man i skrivende stund oppdage seks ikoner som leder til «programmer». Utviklerne kaller dette «leketøy» fremfor spill, med kunst og lyder som er laget for hånd.

Akkurat hva dette innebærer er vanskelig å si. For brukeren oppleves jo alt som digitalt på en skjerm. Utviklerne har i det minste et mål om å gjenskape barnas lekeverden på nettbrett og mobil.

Hvert ikon leder altså til et spesifikt program. Her er det et lerret som barna kan tegne på ved å føre fingeren eller en iPad-penn. Verktøylinjen er oversiktlig og grei for små barn å forholde seg til. Det er ikke noe massivt utvalg av pensler, kun farger og en viskefunksjon.

Et annet ikon leder til en liten by med skoler, restauranter, legekontor, veier, biler og mennesker. Her kan barna gå inn i rollelek ved å trykke og bevege på mennesker, gjenstander og kjøretøy. Det er forskjellige lyder å oppdage på skjermen og mye fantasi å sette i sving. Denne interaktiviteten minner om Toca Boca-appene.

Ved å trykke på et neste ikon ledes barna til en uendelig flate med forskjellige maskiner og dingser. I praksis er det de samme maskinene barna møter på, bare man kan sveipe skjermen som et rullebånd.

Her er det vifter, telefoner, knapper og spaker som alle setter i gang en rekke mekanismer, lyder og animasjoner. Hver eneste duppeditt er unik og har en særegen interaktivitet. Det er ikke noe spesifikt mål og mening utover det at barna skal leke og oppdage forskjellige funksjoner.

Det finnes også et figurgalleri der barna kan bytte på over- og underdeler og lage fantasikarakterer. Ellers er det en flate med geometriske figurer som lager forskjellige lyder og bevegelser når man berører dem, eller om de kommer i kontakt med hverandre.

Deretter finnes det også et stort landskap med forskjellige gjenstander. Her er det mennesker, dyr, hus, biler og andre, interaktive figurer. Ved å trykke på hver gjenstand setter det i gang en liten animasjon, samt en lyd.

Skjermuttrykket kan også være gjenstand for samtale når foreldre og barn ser på de forskjellige figurene og oppdager dem sammen.

Pok Pok Playroom et et flott og lekent univers som er utmerket for de aller yngste skjermbrukerne. Her er det mye kreativitet og utforsking som står på menyen. Innholdet er variert og tilgjengelig uten mange knapper og menyer å forholde seg til.

Utviklerne har også bakt inn spennende lyder og animasjoner – i tillegg til et univers som representerer et mangfold med forskjellige dyr, mennesker med ulik etnisitet, rullestolbrukere og lignende.

I tillegg har appen et minimalistisk uttrykk som ikke overvelder med musikk, lys og effekter som en del andre apper kan gjøre. Apputviklerne har dessuten tuftet konseptet sitt på pedagogisk og oppdragende ideer.

Det er vanskelig å si at sluttresultatet er spesielt revolusjonerende av den grunn. Men innholdet er uansett gjennomtenkt og utviklet med barns bruk i tankene.

Egnethet

Pok Pok har fått aldersanbefaling fra fire år i App Store (iOS), altså den laveste aldersanbefalingen.

Appen inneholder ikke reklame eller kjøpemuligheter. Det følger med en prøvetid på fjorten dager. Utover det må man betale for en månedlig abonnementsløsning.

Ellers er det lite tekst og menynavigering i appen, noe som egner seg godt for yngre skjermbrukere som ennå ikke har lært seg å lese.

Testet på iOS

Reklamefilm:

Lenke til appen her: iOS.

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser

 

Bli medlem av Barnevakten