Poparazzi

Appen er merket 12+ år i App Store. iOS (Apple).

ANMELDELSE: Sosialt medium med en ny vri. Denne appen gjør det mulig å ta bilder av venner for så å dele bildene på venners egen profil. Vær obs på lover og regler for bildedeling.

En «paparazzi» er som kjent det man kaller en innpåsliten fotograf som knipser bilder av kjentfjes både i offentligheten og i private omgivelser.

Appen Poparazzi er ikke like drøy som yrket nevnt over, men dreier seg samtidig om å knipse og dele bilder av venner på vennenes egen profil.

I beskrivelsen til denne appen står det (vår oversettelse fra engelsk): «Poparazzi er et nytt fotodelingsnettverk hvor vennene dine er paparazzier og du er deres. Din profil i appen blir laget når vennene dine tar bilder av deg. Motsatt, så kan du lage venners profiler når du tar bilder av dem.»

Det er altså du (fotografen) som legger ut bildene som dukker opp på vennenes profilside.

Poparazzi

Format: iOS (Apple)
Kategori: Sosiale medier
Utvikler: TTYL Inc.

Appen er gratis å laste ned og man må legge inn et mobilnummer for å få en verifiseringskode. Brukerkontoen knyttes altså opp mot et mobiltelefonnummer. Etter det ber appen om tilgang til kamera, kontaktlisten og varslinger.

Årsaken til at appen ønsker tilgang til kontaktlisten er enkel: hele konseptet dreier seg om å legge ut bilder på venners profiler. Derfor kan man legge ut bilder raskere ved å gi appen tilgang til kontaktlisten på telefonen.

Etter det kan man knipse et bilde av hvem og hva som helst og markere personen som hører til bildet.

Den som blir tatt bilde av må selv opprette en konto i appen for at slike bilder skal dukke opp på profilsiden deres. Har de ikke dette allerede, men befinner seg i fotografens kontaktliste på mobiltelefonen, blir de tilsendt en SMS med en lenke for å skaffe seg appen.

Når to personer følger hverandre kan man automatisk legge ut bilder på hverandres profiler uten at noen godkjenning må skje først. Det går ikke an å legge ut bilder på en annens profil dersom vedkommende ikke følger deg allerede. Noe som gir litt bedre sikkerhet med tanke på bildedelingen.

Ellers er det også en automatikk i at brukere som allerede er i hverandres kontaktliste på mobiltelefonen automatisk følger hverandre i appen. Og man kan følge hvem som helst uten at de må godkjenne en venneforespørsel først. Alle profiler er altså åpne og synlige for hvem som helst.

Som med andre typer sosiale medier byr appen også på en egen side for å se utvalgt innhold og brukerkontoer fra hele verden.

Selv om hvem som helst av vennene kan publisere bilder som dukker opp på ens egen profil, er det noen justeringer man kan ta for å styre innholdet som dukker opp i appen.

Man kan selv slette bilder bildene som dukker opp på profilsiden for eksempel.

Det går også an å rapportere og blokkere brukere. I tillegg er det mulig å fjerne en følger som «poparazzi» – slik at de ikke lenger kan publisere bilder som blir synlige på din profil.

Poparazzi byr på et noe annerledes konsept ved at venner og andre i kontaktlisten får tildelt rollen som fotograf. Det er ikke lenger bare en selv som publiserer bilder som er nøye utvalgt, men i stedet et mer spontant bidrag med bilder tatt av andre personer.

Her kan altså venner stå bak kamera og knipse bilder av at man gjør morsomme triks, danser eller deltar på andre minneverdige opplevelser sammen.

Appen kan samtidig utfordre barns rett til privatliv, krav om samtykke ved bildedeling og muligheten for å styre eget personvern som en del andre sosiale medier har.

Når hvem som helst i kontaktlisten kan legge ut et bilde mister man i større grad styringen over innholdet som blir synlig på egen profil.

Det er viktig og lovpålagt å spørre om tillatelse til å publisere bilder av andre på nett. På sett og vis oppfordrer denne appen til det motsatte. Skal barn og unge få bruke denne appen – er det viktig at man snakker om at tillatelse og samtykkeinnhenting fortsatt gjelder, samt hva slags bilder som er lurt å publisere eller ikke.

Man bør også sjekke over hvem som ligger i kontaktlisten på mobiltelefonen dersom man skal gi appen tillatelse til denne listen. Man behøver nemlig ikke gi appen en slik tilgang, man kan i stedet søke opp og følge hver enkelt bruker i appen en etter en.

Egnethet

Poparazzi er merket 12+ år i App Store. Begrunnelsen for dette er sjelden/mild bruk av rusmidler eller referanser til dette.

I brukervilkårene står det at man må være ved myndig alder for å bruke tjenesten, altså 18 år her til lands. Man får heller ikke gått videre med å lage en profil i appen med mindre man angir en alder fra 13 år.

Som med alle andre sosiale medier kan innholdet være oppbyggende og positivt eller destruktivt avhengig av hvem man kommuniserer med på plattformen. Gode personverninnstillinger er allikevel med på å gi barn og unge rammer som begrenser kontaktflaten til de man selv ønsker.

Poparazzi har noen dilemmaer man bør være obs på:

For det første kan hvem som helst publisere et bilde av vedkommende så lenge man gjensidig følger hverandre, og dette blir synlig på ens egen profil. Man kan snevre dette inn ved å være obs på hvem man følger i appen.

Fenomenet er ikke unikt for denne appen. En del andre sosiale medier har en lignende mulighet når man «tagger» en person i et bilde slik at bilder da blir synlig på vedkommendes profilvegg.

Man kan heller ikke sette profilen som «privat» i Poparazzi. Det betyr at hvem som helst i verden kan søke opp profiler og se bildene på siden deres. Det er heller ingen mulighet til å avslå følgerforespørsler.

Men man kan:

  • Slette bilder som andre har lagt ut på ens profil.
  • Velge å ikke gi appen tilgang til kontaktlisten på mobilen og heller søke opp og følge andre brukere en etter en.
  • Fjerne andres mulighet til å legge ut bilder på ens egen profil (frata brukere rollen som paparazzi).
  • Rapportere og blokkere brukere.

Utviklerne har også satt noen retningslinjer for brukersamfunnet som forbyr mobbing, falske kontoer, trusler, pornografi og nakenhet.

For å slette en konto og for å få mer informasjon om tjenesten kan man lese «ofte stilte spørsmål».

Testet på iOS

Lenke til appen her: iOS.

Foto: Skjermdump fra appen / TTYL Inc.

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser

Bli medlem av Barnevakten