Sendit

Denne appen er merket "foreldreveiledning" av PEGI og 12+ år i App Store. Grense for bruk er 13 år i vilkår. Android (Google)/ iOS (Apple).

ANMELDELSE: Med denne appen kan man sende og motta meldinger anonymt via lenke som deles på mobil eller i sosiale medier. Selv om anonymiteten kan øke spenningen for å få «ærlige» tilbakemeldinger fra andre, øker det også sjansen for misbruk. Merk appens aldersgrense.

Sendit på 20 sekunder – noen kjappe tips

  • Sendit er en app for å sende og motta meldinger anonymt
  • Den som vil motta «tilbakemeldinger» deler en lenke med andre for å motta svar. Denne lenken kan deles via SMS, e-post eller på sosiale medier
  • Konseptet kan virke spennende og trigge nysgjerrighet. Men her er det også stort potensial for nettmobbing og misbruk når ingen må stå til ansvar med navn
  • Det finnes enkle innstillinger for å blokkere brukere og rapportere innhold. Men dette vil neppe være nok til å forhindre ufine meldinger
  • Man kan også finne lister av andre brukere på samme skole og nærområde som en selv
  • Barnevakten fraråder bruk av appen

Vår anmeldelse av Sendit

Sendit er en app for å motta svar på spørsmål eller andre former for innspill anonymt. Tjenesten minner dels om Yolo og Tellonym – som er andre former for meldingstjenester der avsenderne kan være anonyme.

Det dukker jevnlig opp nye varianter av samme konsept.

Grunnideen er allikevel stort sett lik – spenningen og mysteriet ligger i det å få tilbakemeldinger fra andre, fri for at avsender må stå frem med navn. Men med anonyme apper er det også en risiko for mobbing og trakassering. Når avsenderes egentlige identitet kan være fullstendig eller delvis skjult, er det enklere å stå uhemmet frem i det man skriver.

Konseptet minner om å sende hemmelige lapper rundt omkring i klasserommet. Bortsett fra at med denne appen kan hvem som helst på nett sende en melding anonymt.

Sendit

Format: iOS (Apple)/Android (Google)
Kategori: Sosialt
Utvikler: iconic hearts holdings, inc.

Å komme i gang med Sendit er gratis. Appen er dessuten oversiktlig og enkel å bruke. Men man får ikke opprettet en konto med mindre man oppgir at man er 13 år eller eldre. Sendit oppretter en unik nettadresse for hver bruker. Og det er via denne lenken andre kan sende meldinger anonymt.

Prosessen er nokså smertefri og enkel utover det.

På appens førsteside kan man skrive inn spørsmål eller andre typer tekst. Deretter er det en egen knapp for å dele en lenke slik at andre kan trykke seg inn til en nettleserside. Her kan de gi svar eller innspill på spørsmålet uten å måtte logge inn eller opprette egen konto på noe vis.

I tillegg finnes det en rekke «spill» og effekter i appen. Dette er ikke mer avansert enn ulike filtre som kan brukes med ferdige maler med spørsmål. Eksempelvis  en plakat der det står «gi meg to valgalternativer», «spør meg hva som helst du ønsker» eller «send navnet mitt så gir jeg en vurdering av vennskapet».

Alle spørsmål og innspill som lages får en unik lenke. Mottakerne som får lenken kan trykke seg inn på denne for å svare.

Her ser de spørsmålet og kan så gi tilbakemeldinger anonymt. Denne lenken kan åpnes av alle som har den. Så i teorien kan hvem som helst få videresendt spørsmålet.

Sendit har en innboks der spørsmålsstilleren kan se alle svar som dukker opp. Her er det en egen knapp for å få hint om hvem avsenderen er (krever kjøp av abonnement). Man kan så klart ta skjermbilde av spørsmål og svaret man har fått og dele det i diverse sosiale medier.

For barn og unge som virkelig higer etter å avdekke identiteten til en gitt avsender, kan det virke fristende å betale for dette.

Samtidig er det usikkert akkurat hvor mye informasjon Sendit kan avdekke. Særlig om avsenderen ikke har opprettet en konto hos dem.

Utviklerne skrev en gang på nettsiden at «mottakeren ikke vet hvem det er som har sendt en melding, men apputvikleren gjør det. Brukerne kan få hint om hvem avsenderen er. Derfor må man huske at ingenting på internett er fullstendig anonymt».

Men med mulighet for å svare anonymt på en melding – er det ikke sikkert at identiteten til vedkommende kan avsløres så lett.

Appen har også en del andre funksjoner. Man kan angi egen nærskole som man går på, og få opp brukere som går på samme skole. Da må man gi appen tillatelse til bruk av lokasjon.

I tillegg kan man trene opp en egen AI som svarer på spørsmål på vegne av deg. AI-en fungerer slik at man aller først svarer på en rekke spørsmål om alt fra favorittfilm til hva som gjør at man gråter, eller hva man setter pris på hos en venn.

Deretter deler man en lenke til andre, og de kan stille spørsmål til denne AI-en som om det var deg. Denne vil svare automatisk, og man kan trene opp AI-en til å bli mer nøyaktig på svarene. Blant annet ved å redigere svarene som er gitt.

I tillegg er det en liste over app-brukere som er populære både i nærområdet og internasjonalt. Også disse kan man stille spørsmål til.

Sendit gjør det altså enkelt for hvem som helst å sende og motta meldinger anonymt. Uten store anstrengelser eller tekniske ferdigheter kan man få venner, klassekamerater og andre til å svare på spørsmål eller kommentere i fritekst uten å måtte oppgi egen identitet.

På den ene siden kan det gi vedkommende større frihet til å uttrykke seg. Anonymitet gir nesten et slags skjold der man kan få mot til å skrive ting man ikke ville ha gjort ansikt til ansikt.

Den store ulempen er at slike meldetjenester der man kan være anonym, ofte ender opp med å bli fora for mobbing. Når man ikke trenger å stå for det man skriver med navn eller gjenkjennbart alias, er det fort gjort å tømme ut alt fra frustrasjon til tull, men som allikevel kan oppfattes som sårende og vondt for mottakeren.

Det kan også tenkes at barn og unge som bruker slike apper søker etter anerkjennelse eller bekreftelse. Barn som er i sårbare situasjoner kan dermed ende opp med å få ytterligere ufine bemerkninger som blir forsterkende.

Appen kan allikevel ha en verdi og interesse i vennegrupper der alle deltakerne har tillit til og evne til å bygge hverandre opp. Men dette krever stor grad av ansvar og modenhet, samt tillit blant deltakerne.

Merk at appen også oppretter en unik nettside for hver enkelt bruker. Og dersom man bruker AI-funksjonen, kan hvem som helst se svarene som er blitt gitt på denne siden, med en oppsummering av vedkommende sitt liv. Blant annet med info som alder, skole, navn på bestevenn og mer.

Egnethet

Sendit har fått aldersanbefaling 12+ år i App Store (iOS) og er merket «foreldreveiledning» i Google Play Store (Android).

Merkingen foreldreveiledning angis når apper har et innhold som ikke er ferdig definert og kan klassifiseres på forhånd. Appen kan gi tilgang til innhold som egner seg for barn, samtidig som den kan gi tilgang til innhold som ikke passer for barn, avhengig av hvordan appen brukes.

Veiledning fra foreldre anbefales da av PEGI.

I appens brukervilkår er det angitt en absolutt aldersgrense på 13 år. Brukere under 18 år må i tillegg ha samtykke fra foresatte for å bruke appen. I vilkårene påpeker app-utviklerne at kontoen kan bli slettet dersom man ikke overholder slike og andre bestemmelser.

Barnevakten advarer mot at barn bruker slike apper som dette med muligheter for å være anonym. Dette på grunn av fare for misbruk og nettmobbing. I tillegg kan personlig informasjon bli delt med andre via appen.

Blant annet info om hvilken nærskole man går på.

Appen har også en del ferdige spørsmål som kan deles videre – for eksempel der man kan be om navnet til en person som man skal rangere (vurdere). Her kan appen oppfordre til baksnakking på andres vegne.

Blokker og slett meldinger

Det er verdt å være obs på at appen har noen minimale sikkerhetstiltak. Man kan slette meldinger man ikke liker, og man kan blokkere brukere. I tillegg kan man rapportere innhold. Allikevel, med potensial for at hvem som helst kan gå inn på en lenke for å avgi svar uten å ha en konto, vil det alltid være mulig for noen å slippe gjennom og fortsette trakasseringen uten å kunne bli stoppet.

Foto: skjermdump fra Sendit / Fullsenders, inc.

Testet på iOS

Lenke til appen her: iOS/Android.

Ønsker du å gi en tilbakemelding på denne artikkelen? Trykk her.

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser

(Denne artikkelen ble opprinnelig publisert 20. september 2021 og er blitt oppdatert senere)