Sendit

Appen er merket "foreldreveiledning" av PEGI og 12+ år i App Store. Android (Google)/ iOS (Apple).

ANMELDELSE: Med denne appen kan man motta anonyme meldinger fra andre på Snapchat og fra nettlesere. Selv om anonymiteten kan øke spenningen for å få «ærlige» tilbakemeldinger fra andre, øker det også sjansen for misbruk. Merk appens aldersgrense.

Sendit på 20 sekunder – noen kjappe tips

  • Sendit er en app for å sende og motta anonyme meldinger
  • Appen kobler seg til brukerens Snapchat-konto slik at man kan motta meldinger fra andre Snapchat-brukere, men andre kan også sende anonyme meldinger via en nettleser
  • Konseptet kan virke spennende og trigger nysgjerrighet. Men her er det også stort potensial for nettmobbing og misbruk når ingen må stå til ansvar med navn
  • Barnevakten fraråder bruk av appen
  • Det finnes enkle innstillinger for å blokkere brukere og rapportere innhold. Men dette vil neppe være nok til å forhindre ufine meldinger

Vår anmeldelse av Sendit

Sendit er en app som kobler seg til brukerens Snapchat-konto i tillegg til at man kan dele en lenke som andre kan få tilgang til via nettlesere. Med denne appen kan man legge ut spørsmål og meldinger som andre kan svare på anonymt. Tjenesten minner dels om Yolo og Tellonym – som er andre former for anonyme meldingstjenester.

Det dukker jevnlig opp nye varianter av samme konsept.

Grunnideen er allikevel stort sett lik – spenningen og mysteriet ligger i det å få tilbakemeldinger fra andre, fri for at avsender må stå frem med navn. Men med anonyme apper er det også en risiko for mobbing og trakassering. Når avsenderes egentlige identitet kan være fullstendig skjult, er det enklere å stå uhemmet frem i det man skriver.

Konseptet minner om å sende hemmelige lapper rundt omkring i klasserommet. Bortsett fra at med denne appen kan hvem som helst på nettet sende en melding anonymt.

Sendit

Format: iOS (Apple)/Android (Google)
Kategori: Sosialt
Utvikler: Fullsenders, inc.

Å komme i gang med Sendit er gratis. Appen er dessuten oversiktlig og enkel å bruke. Så snart appen er installert, velger man å åpne Snapchat. Da kobles appene sammen med mulighet for å publisere spørsmål på Snapchat. Samtidig er det slik at Sendit oppretter en unik nettadresse for hver bruker. Og det er via denne andre brukere sender anonyme meldinger. Så man må ikke gå via Snapchat, men kan også sende meldinger fra en nettleser.

Prosessen er nokså smertefri og enkel utover det.

En liten boks viser brukerens avatarbildet fra Snapchat dersom man har gitt appen tillatelse til å bruke det. Deretter kan man skrive inn hva som helst man ønsker. Det kan være et spørsmål eller en påstand for eksempel.

I tillegg finnes det en rekke «spill» i appen. Dette er ikke mer avansert enn ulike filtre som kan brukes på Snapchat med ferdige maler med spørsmål. Eksempelvis  en plakat der det står «gi meg to valgalternativer», «spør meg hva som helst du ønsker» eller «nødt og sannhet».

Dette kan så publiseres på Snapchat for å gi andre insentiver til å svare på eller stille spørsmål.

Man kan publisere spørsmål og meldinger ved å sende en snap direkte til venner og bekjente i kontaktlisten, eller så kan man publisere dette i en story. Mottakerne som får meldingen kan trykke seg inn på en lenke som leder til en unik nettside som hver enkelt bruker har, for å svare.

Her ser de spørsmålet og kan så gi tilbakemeldinger anonymt. Denne lenken kan i tillegg åpnes av andre utenfor Snapchat. Så i teorien kan hvem som helst få videresendt spørsmålet.

Sendit har en innboks der spørsmålsstilleren kan se alle svar som dukker opp. Her er det ytterligere to funksjoner. Man kan velge å gi en respons på et svar man har fått. Dette kan man publisere på Snapchat slik at andre ser både spørsmål og svar.

Det er også en egen knapp for å få hint til avsenderens egentlige identitet.

Men for å få disse hintene må man melde seg på en relativt kostbar abonnementstjeneste. For barn og unge som virkelig higer etter å avdekke identiteten til en gitt avsender, kan det virke fristende å betale for dette.

Samtidig er det usikkert akkurat hvor mye informasjon Sendit kan avdekke. Utviklerne skriver på nettsiden at «mottakeren ikke vet hvem det er som har sendt en melding, men apputvikleren gjør det. Brukerne kan få hint om hvem avsenderen er. Derfor må man huske at ingenting på internett er fullstendig anonymt».

Med mulighet for å svare anonymt på en melding også utenfor Snapchat – er det ikke sikkert at identiteten til vedkommende alltid kan gjenkjennes så lett.

Sendit gjør det altså enkelt for hvem som helst å sende og motta meldinger anonymt. Uten store anstrengelser eller tekniske ferdigheter kan man få venner, klassekamerater og andre til å svare på spørsmål eller kommentere i fritekst uten å måtte oppgi egen identitet.

På den ene siden kan det gi vedkommende større frihet til å uttrykke seg. Anonymitet gir nesten et slags skjold der man kan få mot til å skrive ting man ikke ville ha gjort ansikt til ansikt.

Den store ulempen er at slike anonyme meldetjenester ofte ender opp med å bli forum for mobbing. Når man ikke trenger å stå for det man skriver med navn eller gjenkjennbart alias, er det fort gjort å tømme ut alt fra frustrasjon til tull, men som allikevel kan oppfattes som sårende og vondt for mottakeren.

Det kan også tenkes at barn og unge som bruker slike apper søker etter anerkjennelse eller bekreftelse. Barn som er i sårbare situasjoner kan dermed ende opp med å få ytterligere ufine bemerkninger som blir forsterkende.

Appen kan allikevel ha en verdi og interesse i vennegrupper der alle deltakerne har tillit til og evne til å bygge hverandre opp. Men dette krever stor ansvarsopplevelse og tillit blant deltakerne.

Merk at appen også oppretter en unik nettside for hver enkelt bruker. Hvem som helst kan trykke seg inn på denne siden og se hva vedkommende har publisert. Den som eier nettsiden blir også spurt om å oppgi informasjon som blir synlig for andre.

Blant annet egen høyde, alder, sivilstatus og navn på egen skole. I tillegg til at man kan publisere bilder som andre og hvem som helst kan se. Man kan også legge inn lenker til Tiktok, Snapchat og andre typer sosiale medier-kontoer. Her bør barn og unge være forsiktige med å oppgi sensitiv og privat informasjon som blir synlig for alle.

Egnethet

Sendit har fått aldersanbefaling fra 12+ år i App Store (iOS) og er merket «foreldreveiledning» i Play Store (Android).

Merkingen foreldreveiledning angis når apper har et innhold som ikke er ferdig definert og kan klassifiseres på forhånd. Appen kan gi tilgang til innhold som egner seg for barn, samtidig som den kan gi tilgang til innhold som ikke passer for barn, avhengig av hvordan appen brukes.

Veiledning fra foreldre anbefales da av PEGI.

nettsiden til utviklerne står det at appen er laget for brukere som er over 13 år. Og i appens vilkår er det angitt en absolutt aldersgrense på 12 år. Brukere under 18 år må i tillegg ha samtykke fra foresatte for å bruke appen. I vilkårene påpeker app-utviklerne at kontoen kan bli slettet dersom man ikke overholder slike og andre bestemmelser.

Barnevakten advarer mot at barn bruker slike apper som dette med muligheter for å være anonym. Dette på grunn av fare for misbruk og nettmobbing.

Appen har også en del ferdige spørsmål som kan deles videre – for eksempel der man kan be om navnet til en person som man skal rangere (vurdere). Her kan appen oppfordre til baksnakking på andres vegne.

Blokker og slett meldinger

Det er verdt å være obs på at appen har noen minimale sikkerhetstiltak. Man kan slette meldinger man ikke liker, og man kan blokkere brukere. I tillegg kan man rapportere innhold. Allikevel, med potensial for at hvem som helst kan gå inn på en lenke for å avgi svar uten å ha en Snapchat-konto, vil det alltid være mulig for noen å slippe gjennom og fortsette trakasseringen uten å kunne bli stoppet.

Foto: skjermdump fra Sendit / Fullsenders, inc.

Testet på iOS

Lenke til appen her: iOS/Android.

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser

(Denne artikkelen ble opprinnelig publisert 20. september 2021 og er blitt oppdatert senere)