Tellonym

iOS/Android, foreldreveiledning anbefales

ANMELDELSE: Med Tellonym kan man sende og motta meldinger fra andre helt anonymt. Selv om anonymiteten kan øke spenningen for å få «ærlige» tilbakemeldinger fra andre, øker det også sjansen for misbruk. Appen har 13-årsgrense i vilkårene. Barn under 16 år som vil opprette konto, må oppgi epostadressen til en foresatt som kan gi samtykke.

Kan sende anonyme meldinger – det øker risikoen for mobbing

Det finnes flere mobil-apper som fungerer som anonymiserte meldingstjenester.

Tellonym føyer seg inn i rekken og minner til dels om appen Sarahah som ble mye omtalt i mediene for en tid tilbake. Appen ble blant annet kjent for å være en arena for mobbing.

I appbeskrivelsen til Tellonym fronter den å være «det mest ærlige stedet på internett». Her skal man kunne oppdage hvilke tanker venner har om deg, samt stille og svare på anonyme spørsmål som man aldri har turt før.

På overflaten kan dette virke både spennende og litt mystisk, samtidig som barn og unge bør gjøres oppmerksom på muligheten for misbruk.

Med mulighet til å være anonym, kan man uhemmet sende meldinger (kalles «tells» i Tellonym) til andre personer der man ikke like fullt må stå til ansvar for det man skriver. Dette fordi navn og kontaktinfo fra avsenderen er skjult.

Kan også ha nytteverdi

På den annen side er dette også en mulighet til å få kommentarer og tilbakemeldinger fra andre på hva som helst man ønsker, og det er enkelt å dele en internettlenke der andre kan legge inn kommentarer uten å måtte registrere seg i appen først.

Slik virker appen

Når man starter Tellonym, må man opprette en konto ved å registrere brukernavn og passord. Det er også mulig å angi kjønn og legge til et profilbilde på kontoen. For å fullføre registreringsprosessen må man enten legge inn epost eller telefonnummer.

I hovedmenyen har man en innboks der alle mottatte meldinger legges inn og der avsender står som ukjent. Det finnes også en egen søkefunksjon for å finne andres brukernavn eller så kan man gi appen tillatelse til å knytte seg opp mot kontaktene dine på telefonen.

Øverst på skjermen finner man også en «deleknapp». Hvem som helst kan da gå inn på denne lenken og sende anonyme meldinger uten å måtte laste ned appen eller registrere en profil. Det er også mulig å svare på mottatte meldinger.

Appen gjør det enkelt å dele denne type lenker gjennom Instagram og Twitter dersom man ønsker det. Det finnes også korte og lettfattelige instruksjoner for å legge ut lenker på Snapchat.

På samme måte som med andre sosiale medier, er det også mulig å følge ulike brukere, og man kan selv få følgere. Denne type informasjon dukker opp på profilen til brukerne, der man kan se hvor mange følgere de har, antall mottatte meldinger, og hvor mange de selv følger.

Tellonym

Format: iOS (Apple)/Android (Google)
Kategori: Sosialt
Utvikler: Callosum Software

Egnethet

Tellonym har fått aldersanbefaling fra 12 år i App Store (iOS) og er merket «foreldreveiledning» i Play Store (Android).

Merkingen foreldreveiledning angis når apper ikke har et innhold som allerede er definert og kan klassifiseres på forhånd. Appen kan gi tilgang til innhold som egner seg for barn, samtidig som den kan gi tilgang til innhold som ikke passer for barn, avhengig av hvordan appen brukes.

Veiledning fra foreldre anbefales.

I brukervilkårene til Tellonym står det at man må være tretten år eller eldre for å bruke appen. Samtidig, i registreringsprosessen spør appen om man er seksten år eller under. Er man under seksten år, må man angi epostadresse til en forelder som kan gi samtykke.

Kort fortalt er det nokså uoversiktlig hvilken aldersanbefaling som egentlig gjelder.

Filter mot ekle ord

Dersom barn eller unge bruker appen, er det en del nyttige innstillinger man bør være oppmerksom på.

Det finnes blant annet et eget filter som fjerner uønskede ord i meldinger man mottar. Her er det mulighet til å selv skrive inn ordene, noe som gjør at filteret fungerer på eget språk. Dessverre er denne funksjonen begrenset til kun ti ord om gangen.

Man kan også huke av inne på innstillinger at man kun skal motta meldinger fra registrerte brukere. Dette kan begrense omfanget av uønskede meldinger noe.

Blokkere brukere

Ellers er det mulig å både blokkere og rapportere brukere. Å blokkere brukere hindrer dem fra å ta kontakt, rapportering av brukere går gjennom et samfunn av frivillige moderatorer som er mer eller mindre erfarne i avgjørelsene de tar.

Det er ingen muligheter for å sette kontoen sin til «privat», så hvem som helst kan sende deg en anonym melding. Men det kan allikevel kreve sitt å finne det ene og riktige brukernavnet i søkelisten, i og med at alle brukerne er anonyme.

Andre vurderinger er om man kun bør registrere kontoen på en epost og hindre appen å få tilgang til kontaktene på mobilen. Det kan også være fornuftig å ha et profilbilde uten ansikt, slik at man forblir anonym.

Dette særlig med tanke på at hvem som helst kan ta kontakt.

Testet på iOS

Kommuner «forbyr» Tellonym

Oppdatering: Flere kommuner oppfordrer til at man sletter appen Tellonym på grunn av fare for mobbing. Les mer her (ekstern lenke). En barneskole varsler om mobbing via Tellonym, les mer her (ekstern lenke).

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser

Bli medlem av Barnevakten