Tellonym
Appen er merket "foreldreveiledning" av PEGI og 17+ år i App Store. Android (Google)/ iOS (Apple).
ANMELDELSE: Med Tellonym kan man sende og motta meldinger fra andre helt anonymt. Selv om anonymiteten kan øke spenningen for å få «ærlige» tilbakemeldinger fra andre, øker det også sjansen for misbruk. Appen har 17-årsgrense i vilkårene.
Det finnes flere mobil-apper på markedet som fungerer som anonyme meldingstjenester.
Kort fortalt er poenget med disse appene at man kan sende og motta meldinger uten å måtte oppgi hvem man er. Litt som når barna får tilsendt en lapp i klasserommet, uten å vite hvem som har skrevet beskjeden.
Tellonym
Kategori: Sosialt
Utvikler: Callosum Software
På overflaten kan dette virke både spennende og mystisk, samtidig som barn og unge bør gjøres oppmerksom på muligheten for misbruk. Slike apper er gjerne forbundet med nettmobbing og trakassering.
Med mulighet til å være anonym, kan man uhemmet sende meldinger (kalles «tells» i Tellonym) til andre personer der man ikke like fullt må stå til ansvar for det man skriver. Dette fordi navn og kontaktinfo fra avsenderen kan være skjult.
Utviklerne oppgir i app-beskrivelsen at poenget med denne appen er å komme nærmere på egne venner. At man skal lære mer om dem og få deres ærlige tilbakemeldinger.
Og ja, det er en mulighet for å få kommentarer og tilbakemeldinger fra andre på hva som helst man ønsker, og det er enkelt å dele en internettlenke der andre kan legge inn kommentarer uten å måtte registrere seg i appen først.
Men også fremmede kan få tak i denne lenken, eller så kan noen videresende lenken til andre uten at avsenderen ønsker det.
Når man starter Tellonym må man opprette en konto ved å logge inn med Apple-ID eller en Google-konto. I denne prosessen må man også huke av på at man er over 17 år. Kravet i brukervilkårene er altså at man må være over 17 år for å registrere en konto.
Det samme gjelder for den som sender inn beskjeder, selv om de ikke har registrert en konto. Også denne personen må ifølge brukervilkårene være fylt 17 år.
Deretter lager man et brukernavn. Brukernavnet blir måten andre finner deg på, i tillegg får man en egen lenke «tellonym.me/brukernavn», der andre kan gå inn på en nettside for å sende anonyme meldinger direkte til deg. Man kan også legge inn profilbilde og koble appen til enhetens kontaktliste.
I appens hovedmeny har man en innboks der alle mottatte og sendte meldinger dukker opp.
Har avsenderen en konto på Tellonym vil brukernavnet deres kunne stå ved en melding dersom de har valgt å være synlig som avsender. Det finnes en knapp for hver melding man sender, om man skal være anonym eller ikke.
Det finnes også en egen søkefunksjon for å finne andres brukernavn. Man kan søke opp andres profiler på samme måte som i andre sosiale medier.
Her kan man se hva slags spørsmål vedkommende har stilt og sende dem meldinger (tells) enten anonymt eller ved å være synlig slik at de ser hvem du er. Man kan følge noen anonymt eller så kan man gjøre eget brukernavn synlig for vedkommende slik at de ser at du følger dem.
Tellonym gjør det også enkelt å dele lenker slik at andre kan legge igjen anonyme beskjeder. Man kan koble appen til sosiale medier som Instagram, Snapchat, Twitter eller sende lenker via SMS og e-post for eksempel.
Tellonym gjør det enkelt å sende og motta meldinger anonymt. Uten store anstrengelser eller tekniske ferdigheter kan man få venner, klassekamerater og andre til å svare på spørsmål eller kommentere i fritekst uten å måtte oppgi egen identitet.
På den ene siden kan det gi vedkommende større frihet til å uttrykke seg. Anonymitet gir nesten et slags skjold der man kan få mot til å skrive ting man ikke ville ha gjort ansikt til ansikt.
Den store ulempen er at slike anonyme meldetjenester ofte ender opp med å bli forum for mobbing. Når man ikke trenger å stå for det man skriver med navn eller gjenkjennbart alias, er det fort gjort å tømme ut alt fra frustrasjon til tull, men som allikevel kan oppfattes som sårende og vondt for mottakeren.
Det kan også tenkes at barn og unge som bruker slike apper søker etter anerkjennelse eller bekreftelse. Barn som er i sårbare situasjoner kan dermed ende opp med å få ytterligere ufine bemerkninger som blir forsterkende.
Egnethet
Tellonym har fått aldersanbefaling fra 17 år i App Store (iOS) og er merket «foreldreveiledning» i Play Store (Android).
Merkingen foreldreveiledning angis når apper har et innhold som ikke er ferdig definert og kan klassifiseres på forhånd. Appen kan gi tilgang til innhold som egner seg for barn, samtidig som den kan gi tilgang til innhold som ikke passer for barn, avhengig av hvordan appen brukes.
Veiledning fra foreldre anbefales da av PEGI.
I brukervilkårene til Tellonym står det at man må være 17 år eller eldre for å bruke appen. I registreringsprosessen må man også huke av på at man er 17 år.
Barnevakten advarer mot at barn bruker slike apper som dette med muligheter for å være anonym.
Filter mot ekle ord
Selv om vi fraråder at barn og unge bruker denne appen, vil vi allikevel gjøre obs på en rekke innstillinger og funksjoner som er bygget inn i appen.
Blant annet kan man legge til ord i et filter som sperrer meldinger som inneholder disse ordene. Denne listen er begrenset til kun 10 ord. I tillegg finnes det et generelt filter som blokkererer spam, seksuelle meldinger og annet uegnet innhold. Men det er usikkert om denne plukker opp norske ord.
Det er også mulig å velge at man kun skal få meldinger fra registrerte brukere inne på Tellonym. I og med at alle nå må registrere seg med Apple-ID eller Google-konto, kan det skape en noe større opplevelse av ansvar for den som sender meldinger.
Samtidig, er det også mulig for registrerte brukere å sende meldinger anonymt i appen.
Blokkere brukere
Ellers er det mulig å både blokkere og rapportere brukere.
Det er ingen muligheter for å sette kontoen sin til «privat», så hvem som helst kan sende en person en anonym melding. Hvem som helst kan også følge en person i appen. Man kan også betale for å bli kvitt reklame, og allerede når man oppretter en konto kan man velge å huke «nei» på målrettet reklame.
Foto: skjermdump fra Tellonym-appen / Postmodern Studio (Shutterstock)
Testet på iOS
Kommuner «forbyr» Tellonym
Oppdatering: Flere kommuner oppfordrer til at man sletter appen Tellonym på grunn av fare for mobbing. Les mer her (ekstern lenke). En barneskole varsler om mobbing via Tellonym, les mer her (ekstern lenke).
Hvordan vurderer Barnevakten apper?
Les våre kriterer for appanmeldelser
(Denne artikkelen ble opprinnelig publisert 30. august 2018 og er blitt oppdatert senere)