Signal Private Messenger – chatteapp

App med anbefalt aldersgrense 3 år fra PEGI og 12+ år fra App Store. Man må være 13 år ifølge vilkår. Android (Google)/ iOS (Apple).

ANMELDELSE: Ring, chat og send meldinger uten at noen andre kan få innsyn. Signal krypterer (hemmeligholder) all kommunikasjon mellom deg og din mottaker.

Vi lever i en tid der vi kommuniserer med bilder, video, tekst og tale mer enn noen gang. I dette kobler vi oss også på tjenester som i varierende grad kan skaffe seg innsyn i kommunikasjon mellom avsender og mottaker. Les for eksempel retningslinjene til Facebook for data.

Et søk på vaffeloppskrift på nett kan i det neste øyeblikk føre til at man får annonser for vaffeljern i nettleseren, eller inne på sosiale medier neste gang man logger på der. Det er ikke til å legge skjul på at vår atferd på nett blir registrert og brukt til blant annet markedsføringsformål.

Signal er en app som i denne sammenheng baserer seg på å kunne tilby sikker kommunikasjon mellom avsender og mottaker, ifølge utviklerne. All kommunikasjon blir kryptert, det vil si at kun avsender og mottaker kan lese innholdet. Det er ikke mulig for andre å få innsyn i datastrømmen mellom disse punktene.

Datatilsynet forklarer dette som: «Kryptering er en matematisk metode som sørger for konfidensialitet ved at informasjon ikke kan leses av uvedkommende. Informasjonen «låses ned» med en nøkkel og kan ikke leses før man har låst den opp igjen med riktig nøkkel.»

Ifølge utviklerne av Signal er kommunikasjonen helt sikker og privatlivet skal derfor være bevart. Det er ingenting av dine samtaler som blir logget med formål om markedsføring og reklame for eksempel. Til og med utviklerne selv gir fra seg muligheten til å i det hele tatt kunne se innhold i tale og meldinger som blir delt, ifølge vilkår. Der står det også eksplisitt at utviklerne aldri skal selge eller tjene penger på brukerdata.

Appen ber allikevel om tilgang til kontaktene dine ved installering for å opprette kontakt med venner. Men man trenger ikke å si ja til dette. Det går også an å opprette kommunikasjon mellom to enheter ved å sende en tekstmelding til ønsket mobilnummer.

Signal Private Messenger – chatteapp

Format: Android (Google)/ iOS (Apple)
Kategori: Sosiale medier
Utvikler: Signal Foundation

Signal bruker internett (mobildata og Wi-Fi) for å fungere. Men man må ha registrert et mobilnummer for å kunne bruke tjenesten.

Ellers har man her alle muligheter som andre sosiale medier har for chat, gruppechat, videooverføring og muligheter for å dele bilder, video, dokumenter, gif og mer. Det som gjør at Signal skiller seg ut er at kommunikasjonen er trygg og ulesbar for uvedkommende, i hvert fall ifølge det utviklerne selv hevder.

I bruk er appen enkel og intuitiv. Den virker kanskje litt kjedelig og alminnelig sammenlignet med andre former for sosiale medier. Man kan legge til nye kontakter ved å sende en invitasjon til kontakter i listen din. Dersom to personer har Signal installert, vil en dialog opprettes automatisk når en person sender meldinger til den andre.

Det er også innstillinger her for at Signal skal være foretrukne program for SMS istedet for standardprogrammet som følger med mobiltelefonen. For de som er ekstra redde for å bli overvåket, kan man skru på «forsvinnende meldinger» (meldinger som sendes og mottas i en dialog vil forsvinne etter et tidsrom som du angir). Eventuelt kan man slette hele samtaler.

Kontakter i telefonen dukker dessuten kun opp med brukernavn, og profilbilde er valgfritt. Men det er mulig å se mobilnummeret til avsenderen inne i innstillinger.

Oppsummert er Signal enkelt å bruke. Dette er en app som hemmeligholder kommunikasjon mellom avsender og mottaker. All kommunikasjon i appen kan slettes dersom det er ønskelig. Og det er mulig å justere og kontrollere antallet personer man kommer i kontakt med på lavest mulig nivå. Her kan ikke hvem som helst på kloden finne deg uten videre som i en del andre former for sosiale medier der profilen ligger åpent for mange.

Er ikke ute etter å tjene penger

Det finnes engasjementer her i verden som ikke har økonomisk overskudd som mål. Appen Signal utvikles ved hjelp av dugnad og gaver. Signal er en «nonprofit organization». I tillegg til dugnad og gaver, får Signal inntekter fra Amazon når Signal-entusiaster handler der. Les mer om Signal på deres sider her.

På tilsvarende vis finnes det ikke-kommersielle alternativer til sosiale medier, operativsystemer, apper for tekstbehandling og så videre. Det finnes altså områder i verden der man kan få en «gratis lunsj».

Egnethet

Signal har fått anbefalt aldersgrense 3 år fra PEGI og 12+ år fra App Store. Det er et ganske så stort sprik i plattformens grunnlag for vurdering. PEGI har gått for den laveste anbefalte aldersgrensen. I App store er det vurdert at det kan være innhold av blant annet moden/grov karakter, banning og grov humor.

Men dette kommer naturligvis an på hva som blir sagt, skrevet og delt mellom avsender og mottaker. I utviklernes vilkår angis enda en grense med minimum fylte tretten år for bruk av tjenesten.

Appen er potensielt en av tjenestene på markedet som gir mest sikkerhet (i form av at ingen kan få tilgang til dine data) og privatliv. I tillegg, fokuserer appen på kommunikasjon i mindre grupper og ikke ut til en offentlig flate (som i Facebook) der veldig mange kan lese/se det du deler.

Men som med alle former for sosiale medier, kan innhold bli delt videre uten ditt samtykke. Så lenge noe er publisert på nett, kan innholdet bli misbrukt og videresendt til uvedkommende.

En annen utfordring på foreldresiden er at Signal blir en kommunikasjonskanal som, om brukt riktig, er nærmest umulig å få innsyn i. Det kan være vanskeligere å oppdage utfordrende tilfeller av nettmobbing, sjikane, hets, upassende innhold osv. Dersom datastrømmen er så sikker som utviklerne hevder, vil ikke engang utviklerne kunne låse opp potensielt, straffbart innhold.

Ellers fungerer appen smertefritt. Denne er intuitiv å bruke og fri for plagsom reklame. Det er ingen registrering av navn, e-post, adresse, kjønn og alder osv. foruten at man må legge inn mobilnummer. Vær også obs på funksjoner for å blokkere personer (mobilnummer) dersom man vil stoppe noen fra å ta kontakt.

Testet på iOS

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser

 

Bli medlem av Barnevakten