Barnevakten møtte Snapchat til dialog 

Barnevakten og Snapchat møttes i Oslo til dialog om hvordan forbedre barn og unges trygghet ved bruk av Snapchat. – Det var gode og konstruktive samtaler, sier daglig leder i Barnevakten Leif Gunnar Vestbøstad Vik. 

Bildet over: Håkon Smith, foredragsholder i Barnevakten. Kris Munthe, spill- og app-rådgiver i Barnevakten. Cees van Koppen, head of public policy, i Norden og benelux-landene. Leif Gunnar Vestbøstad Vik, daglig leder i Barnevakten. Sjur Jansen, redaktør i Barnevakten.

Cees van Koppen fra Snapchat kom ens ærend fra Nederland 13. mars 2024 for å snakke med Barnevakten, med seg hadde han medarbeidere fra både Danmark og Norge.

Når Barnevakten møter store tech-aktører hender det at vi blir møtt av en markedsavdeling som vil informere om nye tjenester. Men i møte med Snapchat fikk Barnevakten god informasjon om hvordan selskapet jobber med tryggheten til tenåringene.

Cees van Koppen presiserte at de selv ikke anser seg som et sosialt medium fordi brukerne stort sett kun snakker med sine venner og sin familie, og ikke deler mye utad med resten av verden.

Foreldreinnstillingene

Barnevakten la frem ideer om hvordan man kunne få flere til å ta i bruk foreldreinnstillingene. Snapchat svarte at til og med ordvalget kan ha noe å si. Derfor kaller de det foreldreverktøy og ikke foreldrekontroll. I Snapchats løsning kan foreldrenes konto sammenkobles med tenåringens konto slik at foreldrene kan slå på ulike foreldreinnstillinger.

Løsningen virker kun hvis tenåringen sier ok. Snapchats foreldreverktøy heter Family Center, eller Familiesenter, og lar foreldre se hvem deres tenåringer snakker med, men ikke hva de snakker om, for å gi tenåringen privatliv. I Family Center er sensitive innstillinger slått på som standard, og foreldre kan se private innstillinger og begrense My AI som er Snapchats kunstige intelligens. Innstillingene er nyttige for å gjøre bruken av appen tryggere for de yngste brukerne.

Aldersgrensen er absolutt

Aldersgrensen i appen er 13 år, og den er absolutt. Snapchat er ikke designet eller beregnet for barn under 13 år, presiserte Cees van Koppen og sa at yngre brukere vil få slettet sin konto dersom de oppdages.

Bekjemper overgrepsbilder

Samtalene mellom Barnevakten og Snapchat løp over mange temaer, deriblant nakenbilder. Cees van Koppen forklarte at deres vilkår forbyr deling av nakenbilder.

Snapchat deltar i det store Lantern-samarbeidet som bekjemper overgrepsbilder med avanserte tekniske løsninger på tvers av tech-gigantene. Barnevakten skrev om Lantern i 2023.

Tok grep etter kritikk fra Barnevakten

I januar 2024 publiserte Barnevakten en kritisk artikkel om Snapchat fordi trettenåringer fikk upassende innslag fra flere redaksjonelle aktører i appen. Snapchat tok saken på alvor og sjekket hva som hadde gått feil.

Det viste seg at de redaksjonelle aktørene hadde brutt retningslinjene som Snapchat hadde satt. Aktørenes stories ble tatt ned av Snapchat som videre ga aktørene en advarsel. Skjer samme brudd flere ganger, kan aktørene bli utestengt. Barnevakten opplevde at Snapchat var raskt på ballen og faktisk gjorde noe med problemet.

Nyttige møter

Barnevakten har møter eller samtaler med flere av de store aktørene, slik som Instagram, Google og Tiktok, dette hjelper Barnevakten til å forstå enda bedre hvordan appene virker og hvilke råd foreldre og barn bør få, samtidig forsøker vi å påvirke appselskapene til tryggere løsninger, samarbeid og visning av mer positivt stoff.

Snapchat fortalte at deres app kom svært godt ut når det gjaldt brukernes humør, sammenlignet med andre apper, det er fordi man samhandler mest med venner og ikke ser endeløse rekker av intetsigende videoer fra fremmede, mente Cees van Koppen. I Snapchat har man bevisst også utelatt muligheten for å gi likes i private stories, fordi man vet at det å motta få likes kan bety at man blir nedstemt.