Maya og hekseblomsten

Japansk animasjonsfilm, 2017, anbefales fra seks år

Maya og hekseblomsten

Bli med på et magisk eventyr i denne sjarmerende og spennende tegnefilmen som anbefales for barn fra seks år.

Japan er en av verdens beste produsenter av tegnefilm, og med «Maya og hekseblomsten» leverer Studio Ponoc en frisk og vellaget kvalitetsfilm.

Handling

Den unge jenten Maya har flyttet til sin grandtante Charlotte, og mens hun venter på at foreldrene skal komme og skolen skal begynne, vet hun ikke helt hva hun skal ta seg til. Hun vil gjerne hjelpe med plikter og ærend, men hun er litt klumsete, så oftest roter hun det bare til.

En dag fører en mystisk katt Maya inn i skogen, og der kommer hun over en spesiell blomst og en gammel sopelime. Det viser seg å være den mytiske Hekseblomsten, som er svært sjelden, blomstrer bare hvert syvende år og sies å ha magiske egenskaper. Og det har den virkelig! Plutselig føres Maya opp i skyene av sopelimen, og helt til et magisk universitet som ledes av et merkelig par – rektor Mummelbork og den eksentriske, men geniale Doktor Dee.

Maya blir imponert over hvor godt hun blir tatt imot på hekseskolen, men hun innser raskt at det er fare på ferden, og før hun vet ordet av det havner hun midt i et spennende og farlig eventyr som setter alt hun er og kan på prøve.

Maya og hekseblomsten

Regi: Hiromasa Yonebayashi
Sjanger: Animasjon, drama
Språk: Norske stemmer
Nasjonalitet: Japan
Spilletid: 1t 43min.
Produksjonsår: 2017

Vurdering

«Maya og hekseblomsten» er en fin film, bokstavelig talt. Animasjonen er tegnefilmkunst av høyeste kvalitet, med nydelige bakgrunnen og flotte karakterer som alle er gitt sine særegne kvaliteter. De norske stemmene er også svært gode, og sammen med musikk og gode stemningsendringer i løpet av filmen ligger alt til rette for en engasjerende filmopplevelse.

Historien finner sted i løpet av noen få sommerdager, og vi møter en artig og sympatisk hovedperson som alltid er glad og hjelpsom, men som ikke får det helt til. Hun er heller ikke noe glad i det rufsete røde håret sitt – noe hun også blir mobbet litt for. Men når hun kommer opp til det magiske universitetet snus alt på hodet, og alt hun ser på som sine feil blir hennes styrker. Her ligger det et flott budskap for barn, som får et fint forbilde i den alltid positive Maya.

Et annet viktig tema angår vitenskapelig eksperimentering med dyr. Filmen viser at alt liv må behandles med respekt, samtidig som farene med dyreforsøk og manipulering av livsformer blir svært tydelig. Vi møter også mennesker som begynte med gode hensikter, men som ble besatt av tanken på suksess, og som sporet av i en ond retning. Med andre ord; filmen har en rik tematikk som byr på mye spennende å reflektere over og snakke sammen om i etterkant.

I tillegg får vi en spennende og ikke minst sjarmerende historie som anbefales varmt å få med seg, både for liten og stor.

Egnethet

Filmen har seks års aldersgrense. Både starten og siste del av filmen er ganske dramatisk, og i noen scener  gjennomgår dyr rare forvandlinger, samtidig som Maya ofte befinner seg i farlige situasjoner. Men samtidig er dette en fargerik og frisk tegnefilm med sjarmerende karakterer og en ramme som hele tiden understreker at det kommer til å gå bra til slutt. Vi anbefaler ikke filmen for barn under aldersgrensen, men for barn fra seks år er dette en flott film som tilbyr et friskt og litt annet filmuttrykk enn det som er vanlig i for eksempel amerikanske filmer.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Denne filmen inneholder kraftige effekter, scener med mørk stemning og enkelte skremmende forvandlinger. Da dette finner sted i et tydelig eventyrunivers får filmen 6-årsgrense.

Filmtrailer:

Les mer om «Maya og hekseblomsten»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser