17 igjen

Komedie, 2009, anbefales fra elleve år

Hva ville du gjort hvis du fikk sjansen til å leve om igjen de beste årene av ditt liv, og kunne rette opp alle feilene du har gjort? Denne underholdende tenåringskomedien har et godt budskap og anbefales for barn fra elleve år.

Handling

Året er 1989. 17 år gamle Mike O’Donnell er kaptein på basketballaget til Hayden High School, og ser ut til å ha en lysende fremtid foran seg. Talentspeidere står i kø for å gi ham sportsstipend til college. Han må bare vise seg fra sin aller beste side i den siste kampen. Men like før kampstart får han en overraskende nyhet. Kjæresten hans, Scarlett, er gravid. Dermed forlater Mike kampen og sportskarrieren til fordel for kjærligheten og deres ufødte barn.

20 år seinere har livet skåret seg fullstendig for Mike. Scarlett har kastet ham ut av huset, de to barna deres, Alex og Maggie, behandler ham som luft, og han blir fullstendig oversett i farmasiselskapet han jobber for. Mike bor hos barndomskompisen Ned, som siden high school har gått fra å være skolens nerd til å bli en sær mangemillionær.

Mike er deprimert og misfornøyd, og lengter tilbake til ungdomsårene, den beste tiden i hans liv. Og mirakelet skjer. Mike trekkes inn i en malstrøm, og i det han våkner er han 17 igjen. Dermed får Mike muligheten til å begynne på skolen igjen, og gjøre opp for alt det han har gjort galt i livet.

Men det er ikke det samme å være kul og hipp i 2009 som det var i 1989, og situasjonen blir ikke mindre komplisert av at Mike nå er klassekamerat med barna sine.

17 igjen

Regi: Burr Steers
Sjanger: Komedie
Skuespillere: Zac Ephron, Matthew Perry, Leslie Mann, Thomas Lennon, Michelle Trachtenberg m.fl.
Språk: Engelsk tale m/norsk tekst
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1t 42min
Produksjonsår: 2009

Vurdering

I utgangspunktet kan”17 igjen” høres ut som en høyst ordinær tenåringskomedie basert på den velbrukte ideen og komikken rundt en karakters ufrivillige bytting av kropp. Dette stemmer for så vidt, men filmen skiller seg ut ved at den bruker dette konseptet til å fremme et godt budskap.

I det Mike blir 17 igjen er han utelukkende fokusert på seg selv og det han gikk glipp av. Han har lagt skylden på Scarlett og barna for at han aldri ble den sportsstjernen han kunne ha blitt, og nå ser han muligheten til å oppfylle drømmen sin. Men det går ikke lang tid før Mike oppdager at barna hans har problemer på skolen. I tillegg forstår han at Scarlett har et stort talent som hagearkitekt, og at han har undertrykt denne siden av personligheten hennes. Dermed starter en forandring i Mike. Han slutter å fokusere på seg selv, og bruker i stedet all energi på å sørge for at Scarlett, Alex og Maggie skal få et godt liv. Etter hvert fører denne utviklingen også til at Mike får muligheten til å gjøre noen viktige valg om igjen, slik at han kan finne tilbake til lykken.

Filmen fremmer på denne måten et tydelig budskap om verdien av å legge vekk egoisme til fordel for altruisme og nestekjærlighet. I tillegg har Mike mye livserfaring, og når han blir ung igjen formidler han denne til klassekameratene sine. Han advarer blant annet ungdommene mot å ha tilfeldig sex. Slikt bør man vente med til man finner en man elsker, hevder han, og aller helst til man er gift.

Egnethet

”17 igjen” har fått syv års aldersgrense, men dette er først og fremst en film for tenåringer. I tillegg finnes det en rekke seksuelle referanser, litt slåssing og en scene med utagerende festing. Av disse grunner vil vi ikke anbefale filmen for barn under elleve år.

Konklusjon

For barn over denne alderen er dette en film som inneholder mange morsomme situasjoner og formidler et flott budskap.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Denne komedien inneholder enkelte dramatiske scener som gjør at den får 7-årsgrense.

 

Filmtrailer:

 

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterier for filmanmeldelser