A Monster Calls

Spansk/amerikansk drama, 2016, anbefales fra tolv år

Dette er et strålende og trist drama om en ung gutts håndtering av moren alvorlige kreftsykdom. Her møter man sterke følelsesmessige inntrykk, og av den grunn er aldersgrensen tolv år. Anbefales varmt for både unge og voksne.

Dette er en sterk film som lar unge og voksne reflektere over sterke og grunnleggende spørsmål knyttet til blant annet liv og død, sannhet, skyldfølelse, mellommenneskelige forhold og sinne.

Handling

Conor O’Malley er en ung gutt som burde hatt en bekymringsløs og lykkelig barndom. Men han er ikke så heldig. Moren er alvorlig kreftsyk, og behandlingen har ingen effekt. De voksne holder Conor litt utenfor, men han forstår alvoret. Samtidig plages Conor på skolen, noe som gjør hverdagen enda vanskeligere.

Som en følge av alt som foregår har Conor mareritt. Hver natt har han den samme hjerteskjærende drømmen.

En natt, klokken syv minutter over tolv, vekkes Conor av voldsomme lyder. Treet på kirkegården utenfor rommet hans har våknet, og tar form av et digert monster. Monsteret sier at han skal fortelle tre historier til Conor, fortellinger som vil hjelpe. I bytte vil han at Conor skal fortelle en fjerde fortelling. I denne siste fortellingen krever monsteret at gutten skal si sannheten.

Herfra skildres det en vakker, men samtidig trist og mørk historie som viser den unge guttens følelsesmessige og mellommenneskelige reise i en svært så virkelig og urettferdig verden.

A Monster Calls

Regi: J.A. Bayona
Sjanger: Drama
Skuespillere: Lewis MacDougall, Felicity Jones, Sigourney Weaver, Liam Neeson m.fl
Språk: Engelsk m/norsk tekst
Nasjonalitet: USA/Spania
Spilletid: 1t 42min
Produksjonsår: 2016

Vurdering

«A Monster Calls» er en svært rik film. Skillet mellom fantasi (monsterets verden) og Conors hverdag veves elegant ihop, og sammen forsterker de filmens budskap på en effektiv måte gjennom stødig filmspråk og gode effekter.

Historien fokuserer først og fremst på Conors personlige reise, og formidler en dyp og verdifull psykologisk innsikt i et fortvilet ungt sinn. På en side er Conor sint, svært sint, fordi moren er i fare for å dø. For det andre opplever han at de voksne holder ham utenfor, og ikke forteller ham hele sannheten. Han sliter også med forholdet til bestemoren, og til dels til faren, som er kommet fra USA der han bor med sin nye kone og barn. I tillegg er det dette marerittet – hvilken sannhet skjuler det, og hvorfor er det så viktig å få det frem i lyset?

Monsterets fortellinger hjelper Conor på reisen mot større selvinnsikt, selv om det er frustrerende og svært vanskelig. Fortellingene handler om sannhet, tro, menneskets kompliserte natur og mye mer. Mye av filmens styrke og spenning ligger i hvordan filmskaperne elegant avdekker nye sider ved Conors psyke og gradvis fører oss inn mot kjernen av fortvilelsen – og nøkkelen til hvordan han selv kan komme gjennom krisen. Det blir som et lite mysterium, der man som seer selv kan reflektere seg frem til filmens hovedbudskap.

Et annet svært positivt trekk ved filmen er at den klarer å kommunisere på ulike nivå med unge og voksne. For mange unge vil det være Conor sine opplevelser som står i sentrum. Barn som selv opplever eller har opplevd store og små kriser i livet kan finne god trøst og innsikt i denne historien. For voksne ligger det et tydelig budskap om hvordan man ikke bør forholde seg til barn i krise.

Egnethet

«A Monster Calls» har tolv års aldersgrense. Stemningen er gjennomgående dyster, og hovedpersonen går gjennom en hjerteskjærende personlig krise. Dette kan være vanskelig å takle for barn, og aldersgrensen bør av den grunn overholdes.

Vi tror at unge fra tolv år vil ha best utbytte av filmen dersom de får snakke med en voksen om filmen, gjerne både før og etter man ser den. Til undervisningsformål passer filmer ypperlig, og for voksne – både foreldre og fagfolk som jobber med barn – kan dette være nyttig med tanke på hvordan man forholder seg til og forstår barn i krise.

Filmen er for øvrig basert på boken med samme navn, som på norsk er gitt ut med tittelen «Monsteret kommer».

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrense:

En gjennomgående mørk stemning, sterke følelsesutbrudd og skrekkelementer gjør at denne filmen får 12-årsgrense.

Filmtrailer:

Les mer om «A Monster Calls»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser