A United Kingdom

Britisk drama, 2016, anbefales fra ni år

A United Kingdom

Strålende og inspirerende drama om raseskille, politisk spill og ekte kjærlighet, basert på en sann historie. Anbefales på det varmeste fra ni år.

A United Kingdom er basert på den sanne historien om Seretse Khama og Ruth Williams, som trosset både egne familier og sterke nasjoner for å leve sammen – og som har blitt en inspirasjon for hele verden.

Handling

I 1947 møtes tronarvingen Seretse og kontordamen Ruth i London, og det er kjærlighet ved første blikk. Protestene mot forholdet lar ikke vente på seg, fra familiene både i England og Afrika. Og når de i tillegg blir oppsøkt av representanter fra den britiske regjering, da er de blitt brikker i et storpolitisk spill.

Paret trosser alle advarsler, og året etter gifter de seg. Motstanden er imidlertid bare så vidt begynt. De flytter til Bechuanaland (eller Botswana som det heter i dag), der Ruth har problemer med å bli akseptert. Seretses onkel, den nåværende kongen, nekter å akseptere Seretse som tronfølger. Og Storbritannia har helt andre motiver, på et internasjonalt nivå.

Det hele utvikler seg til en årelang kamp, der paret må kjempe en tilsynelatende håpløs kamp mot sterke internasjonale krefter som brikker i et storpolitisk spill.

A United Kingdom

Regi: Amma Asante
Sjanger: Drama
Skuespillere: David Oyelowo, Rosamund Pike, Tom Felton, Laura Carmichael, Jack Davenport, Charlotte Hope, Jessica Oyelowo m.fl.
Språk: Engelsk m/norsk tekst
Nasjonalitet: Storbritannia
Spilletid: 1t 51min.
Produksjonsår: 2016

Vurdering

Dette er en film som anbefales på det varmeste for alle fra ni år. Historien er knallsterk, med tidløse tema, forbilledlige karakterskildringer og verdifull historisk innsikt. Første del av filmen handler mest om raseskille, fremmedfrykt og rasisme, og man klarer på flott vis å skildre det absurde og meningsløse i å skille mellom mennesker basert på rase. Her skildres fordommer både fra vestlig side og i Afrika – samtidig som vi får se det sterke fellesskapet som oppstår når man aksepterer hverandre.

Andre del fokuserer mer på det storpolitiske spillet. Det sies i filmen at man ikke må la «styggheten i verden ta vekk gleden». Historien viser en kynisk storpolitisk agenda, der enkeltskjebner ofres selv om man vet det er galt. Slike ting kan skje i alle land til alle tider, og er viktig å reflektere over.

Til syvende og sist er det en film som handler om frihet, inkludering og ekte demokrati – og selvfølgelig kjærlighet.

Skuespillerprestasjonene er for øvrig glitrende. Dette er et viktig drama som rører og engasjerer, og som man ikke bør gå glipp av.

Egnethet

A United Kingdom har noen dramatiske scener, blant annet en der landsbybefolkningen gjør opprør og kaster steiner. Skildringen er likevel dempet, og aldersgrensen er satt til ni år. Noen barn i ni-tiårsalderen vil nok sette pris på å ha en voksen ved siden av seg. For skoleklasser er dette en ypperlig film.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Skildringer av opptøyer og korte, lite nærgående voldsinnslag gjør at denne filmen får 9- årsgrense.

Filmtrailer:

Les mer om «A United Kingdom»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser