Ailos reise – et nordnorsk eventyr

Norsk/fransk/finsk naturfilm, 2019, anbefales fra seks år

Alias reise – Et nordnorsk eventyr

ANMELDELSE: Vakker naturfilm der vi følger reinsdyret Ailo og mange flotte dyr gjennom et år i den fantastiske naturen i Nord-Norge.

Livet er ikke så lett i villmarken, men det er mange flotte dager også. Ailos reise – et nordnorsk eventyr byr på nydelige naturbilder og lar oss bli kjent med et knippe artige dyr som Ailo og reinsdyrflokken møter på sin ferd.

Handling

Denne filmen følger reinsdyret Ailo gjennom hans første leveår, fra fødselen på vei ned fra vinterbeitet på vidda, til han ett år seinere har vokst seg ganske stor og er klar til å tre inn i de voksne reinsdyrenes rekker.

Men året går ikke uten utfordringer. Naturen er kald og tøff, og det er nok av rovdyr som er på jakt etter et lett bytte. Ailo må derfor i løpet av få minutter lære å stå, gå, svømme og alt det andre han må for å klare seg.

I tillegg møter vi mange av de andre dyra som lever på vidda og i skogen. Ailo møter både røyskatter, et nysgjerrig ekorn og fjellreven, i tillegg til skumlere dyr som ulv, bjørn og jerv.

Ailos reise – et nordnorsk eventyr

Regi: Guillaume Maidatchevsky
Sjanger: Naturfilm
Språk: Norsk fortellerstemme
Nasjonalitet: Frankrike, Finland, Norge
Spilletid: 1t 26min.
Produksjonsår: 2019

Vurdering

Ailos reise – Et nordnorsk eventyr byr på fantastiske bilder av naturen og dyrelivet i Nord-Norge. Vi får se en sunn og frodig villmark som både inspirerer til å tilbringe mer tid i skog og mark, og som kan vekke engasjement for å bevare reinsdyrenes leveområder, noe som også kan bli en inngang til store og viktige miljøspørsmål.

I tillegg er dette en film som vekker fascinasjon for dyrelivet i Norge. De artigste scenene i filmen er egentlig med de andre dyra, for eksempel de viltre røyskattene og den modige haren. Og det er lett å få sympati med den flotte fjellreven som er på jakt etter en make og som vi i tillegg får vite er utrydningstruet i Norge.

Filmen har noen svakheter, men det går mer på hvordan filmen er satt sammen. Denne typen film balanserer mellom ren naturdokumentar og en tilnærming der man lager en fortelling rundt bildene. Her har man valgt noe midt imellom. Det er brukt ganske teatralsk fortellerstemme, tekst og musikk for å skape dramatikk og innleving, men samtidig er det ikke laget en skikkelig fortelling med en tydelig rød tråd rundt de flotte bildene. Vi blir mer observatører av flotte scener og noen utvalgte episoder i Ailo sitt første leveår.

Av den grunn blir det ikke helt toppkarakter, men vi anbefaler likevel filmen for både barn og voksne, da naturbildene og alle de flotte dyrene er flott og lærerik underholdning.

Egnethet

Filmen har fått seks års aldersgrense. Ailo er i fare flere ganger i løpet av filmen, blant annet når han blir jaktet av en flokk med ulver. De litt dramatiske scenene er også akkompagnert av skummel musikk. Kombinasjonen av snille dyr i fare og skumle lyder gjør at filmen kan bli litt dramatisk for de aller yngste. Dette er litt synd, for denne typen film er flott for de yngste. Men for barn fra seks år er dette en flott og inspirerende film.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Filmen inneholder enkelte dramatiske og noe truende scener der dyr er i fare. Den får derfor 6-årsgrense.

Filmtrailer:

Les mer om «Ailos reise – Et nordnorsk eventyr»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser