Ainbo – Amazonas vokter

Nederlandsk/peruansk animasjonsfilm, 2021, passer fra 6 år

Spennende eventyr om Ainbo som må redde hjemmet sitt og regnskogen hun bor i fra djevelsk og grådig utnyttelse. Filmen har seks års aldersgrense, men det skjer noen ganske skumle ting på slutten som kan være litt skremmende for noen seks- og syvåringer.

Ainbo – Amazonas vokter er en fin film med gode karakterer og et veldig godt underliggende budskap, men historien rakner litt mot slutten. Dette kunne ha blitt en betydelig bedre film om man vinklet historien enda mer mot det gode miljøbudskapet.

Handling

Ainbo er en livsglad 13 år gammel jente som drømmer om å bli en dyktig jeger. Men enn så lenge fyker pilene i hytt og vær. Ainbo bærer også på en stor sorg. Moren hennes er gått over til åndeverdenen og hun aner ikke hvem faren hennes er.

Bestevenninnen til Ainbo er den jevnaldrende tronarvingen Sumi. Hun må overta ledelsen av stammen når hennes gamle far blir for syk, og det er ikke lett. Stammen er nemlig truet av en forbannelse som ligger over dem, og som har skapt nød og sykdom.

Det viser seg snart at Ainbo har noen evner som gjør henne ganske spesiell. Hun har nemlig en spesiell kontakt med åndeverdenen, og de to urokråkene Dillo og Vaca, som er åndeveiledere, viser seg for henne og blir hennes følgesvenner. Det setter hun snart stor pris på, for når en ond jungeldemon også viser seg, da må Ainbo reise gjennom jungelen for å utføre et oppdrag som bare hun kan lykkes med. Men det å redde både stammen og jungelen fra ytre og indre konflikter er langt fra lett, og da er det bra at Ainbo har mange og mektige hjelpere.

Ainbo – Amazonas vokter

Regi: Richard Claus, Jose Zelada
Sjanger: Animasjon
Språk: Norske stemmer
Nasjonalitet: Nederland, Peru
Spilletid: 1t 25min.
Produksjonsår: 2021

Vurdering

Fortellingen om Ainbo og vennene hennes som må redde stammen og regnskogen de bor i, er i utgangspunktet en flott fortelling for barn og unge. I sentrum av fortellingen står to modige og sterke unge jenter som på hver sin måte trosser motstand og farer for å kjempe mot grådighet og sykdom. Karakterene er både sårbare og sterke til samme tid, og sammen med alle som hjelper dem blir de et flott bilde på hvordan vi får mest styrke og gjennomføringskraft når vi står sammen. I denne filmen er det jentene og kvinnene som er de stabile, gode kreftene – noe som er veldig forfriskende og flott å se. Både Ainbo og Sumi er flotte forbilder for både jenter og gutter som ser filmen.

Sentralt i filmen er åndeverdenen som er så viktig for stammen til Ainbo. De døde sendes hjem til åndeverdenen, og de ser på tilværelsen som en kamp mot djevelske ånder, der gode ånder er viktige hjelpere i kampen. Men åndene kan ikke hjelpe for mye, og her kommer et nytt fint budskap til syne; for å bli sterk, klok og modig må man oppdage og lære en del ting selv gjennom utfordrende erfaringer.

Det aller tydeligste budskapet er imidlertid viktigheten av å stoppe ødeleggelsen av regnskogen. Dette blir bokstavelig talt demonisert i denne filmen – og kampen for å stoppe dette blir etter hvert sentralt i fortellingen. Filmen egner seg utmerket til å skape refleksjon og dialog rundt menneskets nedhugging av regnskogen og ødeleggelse av natur og naturressurser.

Dessverre må det samtidig sies at det kommer et vendepunkt der historien sporer litt av. Filmskaperne velger en litt for kjapp og enkel løsning som tar mye av fokuset vekk fra det gode miljøbudskapet. I stedet blir det mye styr med kampen mot det onde. Det som kunne blitt en veldig god film synker veldig i kvalitet når slutten nærmer seg.

Egnethet

Ainbo – Amazonas vokter har aldersgrense seks år. I siste halvdel av filmen kommer det flere ganske skumle scener med en ond demon, og i selve klimakset er dette en lang og truende sekvens. Dette kan nok bli litt skummelt for noen seks- og syvåringer, men samtidig er det jo aldri noen tvil om at det kommer til å ende godt. Stemningen i filmen er stort sett positiv og morsom.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Filmen har enkelte kortvarige, nifse situasjoner, og en lengre scene med en skremmende skikkelse og forvandlinger. Da dette foregår i et fargerikt animasjonsunivers med humoristiske elementer, får filmen aldersgrense 6 år.

Filmtrailer:

Les mer om «Ainbo – Amazonas vokter»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser