Air

Amerikansk biografisk drama, 2023, vi anbefaler fra 9 år

ANMELDELSE: En morsom og målrettet fortelling om hvordan den verdenskjente Air Jordan-merkevaren ble en virkelighet.

For alle med peiling på sko – og for mange uten peiling – er Air Jordan en svært velkjent merkevare. Men at denne ble en virkelighet er slettes ingen selvfølge. Air forteller den dramatiske fortellingen på en morsom og engasjerende måte. Man risikerer også å vekke en interesse for markedsføring.

Handling

Basketballeksperten og slagsmannen Sonny Vaccaro har som jobb å promotere Nike-sko innenfor basketballmiljøene. Dette går ikke særlig bra. Mens Nike har bygd seg opp en enorm merkevare på løpesko, er markedet for basketsko dominert av deres to største konkurrenter: Converse og Adidas.

Da Nike begynner å drøfte å legge ned basketavdelingen, kommer Sonny med en radikal idé. I stedet for å fordele budsjettet over tre ulike atleter, skal de bruke hele summen på én. Og ikke en hvilken som helst atlet. Han skal skaffe en avtale med Michael Jordan, som tidligere har sagt han sldri vil ta på seg en Nike-sko.

Air

Regi: Ben Affleck
Sjanger: Drama
Skuespillere: Matt Damon, Ben Affleck, Jason Bateman, Viola Davis, Chris Messina, Chris Tucker, m.fl.
Språk: Engelsk tale m/norsk tekst
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1t 50min.
Produksjonsår: 2023

Vurdering

Filmen flyter fint fra scene til scene med engasjerende oppsett og filmteknikk. Godt skuespill og hensiktsmessig musikk bidrar også til en medrivende fortelling. Filmen føles kanskje noe lang for fortellingen den formidler, men tempoet er for det meste behagelig nok til at det ikke blir kjedelig. De mange komediske innslagene hjelper også med å fylle spilletiden med noe underholdende.

Vi kommer gjennom filmen tett innpå mange engasjerende personligheter, og hvordan disse samhandler er virkelig en av filmens sterkeste sider. Mens man i mange filmer ser hovedpersonene endre seg til det beste for seg selv, eller verden endre seg rundt hovedpersonen, er det interessant med en fortelling der to parter i konflikt begge endrer seg for å møtes på midten. Det er tidvis voldsomt engasjerende når Sonny må markedsføre begge partene for hverandre.

Airs hovedmoral ligger i de noe klassiske amerikanske verdiene av å aldri gi opp og å stå på. Avtalen filmen viser opphavet til var en enorm suksess for både begge parter og industrien videre som helhet, men uten den tælen som filmen illustrerer ville den aldri vært virkelighet. Det er også et tema om å kjenne sin egen verdi, men tidvis kan dette virke litt pretensiøst fra filmens side. Det blir aldri utforsket særlig overbevisende hvorfor alle er så sikre på at Michael Jordan vil bli så stor som han blir.

Egnethet

Filmen inneholder scener med noe grovt språkbruk, og mye stressende holdninger mellom voksne mennesker. Den kan også virke noe oppfordrende til å ha overdreven tro på sine egne barns talenter.

Aldersgrense med begrunnelse fra distributør:

Filmen inneholder enkelte scener med grov språkbruk som kan virke forstyrrende på barn under 9 år.

Filmtrailer:

Les mer om «Air»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser

Foto: Amazon Content Services LLC
Trailer: MGM