Albert og den hemmelige Skybert

Svensk animasjonsfilm, 2023, vi anbefaler for de yngste

ANMELDELSE: Dette er på grensen til hva som kan regnes som en film, men de originale bøkene var populære av en grunn, og denne typen avansert lydbok er en fullverdig måte å få dem med seg på.

Etter at Fest hos Albert Åberg kom ut, virker det som om regisøren fikk mersmak på Albert Åberg, og her kommer da oppfølgeren. Det skal likevel tas i betraktning at når man velger de beste fortellingene først, skal det mye til å opprettholde kvaliteten over lang tid.

Handling

Lykkelige Albert Åberg
Julen er nettopp forbi, og Alfred og Pappa kjeder seg. Bestemor er på besøk, og hun sier at det er bra at de kjeder seg. Det kan vel umulig være sant?

Albert og den hemmelige Skybert
Da Albert ikke har noen å leke med oppfordrer Pappa ham til å leke med hans hemmelige venn Skybert. Disse klarer å rote bort Pappas tobakkspipe. Hvordan skal Albert finne den igjen?

Knyt i vei, Albert Åberg!
Albert har lært seg å knyte, og dette bringer med seg et hav av muligheter. Både Pappa og Alberts venner lar seg imponere, men kan dette gå for langt?

Hvem spøker, Albert Åberg?
Alfred vet godt at det ikke finnes spøkelser. Men hvis de finnes, så ville de nok gjemt seg under senga hans. Pappa lærer ham en regel for å skremme dem bort, men virker den alltid?

God natt, Albert Åberg
Det er leggetid, men Alfred vil ikke sove ennå. Han kommer stadig på nye ting som Pappa må sjekke eller ordne før Alfred kan få sove. Hvordan skal dette ende?

Albert og den hemmelige Skybert

Regi: Tomas Alfredson
Sjanger: Animasjon
Språk: Norske stemmer
Nasjonalitet: Sverige
Spilletid: 57min.
Produksjonsår: 2023

Vurdering

Albert Åberg og den hemmelige Skybert er på mange måter mer en lydbok enn en film. Det er enkle bilder med svært minimale illustrasjoner, som står i bakgrunnen for en svært godt levert høytlesning av den aktuelle boken. I bakgrunnen har vi også noe rolig jazz, som skaper en utrolig avslappende stemning. Det er ikke noe særlig filmteknisk å vurdere her.

Hva selve fortellingene angår, er de ganske forskjellige fra hverandre. Knyt i vei, Albert Åberg forsøker å motivere seeren til å lære å knyte selv, og Lykkelige Albert Åberg prøver å vise hvordan det er bra at noen ting er gøyere enn andre. Resten av fortellingene prøver i hovedsak å være underholdende, og gjør dette ved å spille på livssituasjoner som både barn og foreldre kan relatere seg til. Dette slår ikke alltid like godt an, men det er for det meste i hvert fall mildt underholdende.

Egnethet

Det er ingen scener av særlig dramatisk karakter, men enkelte av de mørke rommene i Hvem spøker, Albert Åberg? kan kanskje virke småskumle for enkelte av de aller yngste.

Det er også merkbart at disse bøkene ble skrevet for 40 år siden, da Pappas røykevaner kanskje hadde blitt fremstilt noe annerledes om bøkene hadde blitt skrevet i dag.

Aldersgrense med begrunnelse fra distributør:

Denne filmen inneholder ingen scener som antas å være skadelige for barn. Den blir derfor tillatt for alle.

Filmtrailer:

Les mer om «Albert og den hemmelige Skybert»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser

Foto/trailer: Storytelling Media