Alice i Eventyrland

Amerikansk eventyr, 2010, anbefales fra elleve år

Alice in Wonderland

Når Alice faller ned i Eventyrland starter en reise som skal forandre skjebnen hennes for alltid. Dette er en flott filmatisering av de klassiske barnebøkene, men vær oppmerksom på at filmen inneholder noen skumle scener.

Historie

Som liten jente plages Alice av mareritt. Hun drømmer om en påkledd kanin og en rekke andre merkelige vesener. Alice tror hun er i ferd med å bli gal, men faren trøster henne. Han sier at hun er helt sprø – før han legger til at alle de beste menneskene i verden er gale.

Mange år seinere er Alice blitt en ung kvinne. Faren er død, og slekt og venner forventer at Alice skal gifte seg med den unge Lorden Hamish. Under en stor fest frir Hamish foran alle gjestene, men Alice tviler. I tillegg er hun litt åndsfraværende. Kaninen fra drømmene hennes dukker nemlig opp i buskene. Alice løper vekk fra Hamish og gjestene, og følger etter den snodige kaninen.

Jakten fører Alice inn i skogen, der hun faller ned i et dypt hull. Plutselig befinner Alice seg i en fantastisk, eventyrlig verden der dyrene kan snakke og hun kan både krympe og vokse. Her møter hun alle de merkelige vesenene fra drømmene sine – den kloke larven Absolem, de artige tvillingene Tvideli og Tvidelei, den smilende og forsvinnende katten Kass og mange flere. Det tar heller ikke lang tid før hun introduseres for den gale og sjarmerende Hattemakeren.

Alice tror det hele er en drøm, og er overbevist om at det er riv ruskende galskap når hun får vite at hennes skjebne visstnok er å skulle nedkjempe en grufull drage. Det har seg nemlig slik at Den Røde Dronningen hersker i Eventyrland, og i tillegg til å ha en ond hær med røde knekter som ledes av den skumle Illulf Styver, kontrollerer hun dragen Jabberwock. Men selv om Alice tror hun snart skal våkne, må hun etter hvert innse at de mange fantastiske opplevelsene i Eventyrland fører henne stadig nærmere et avsluttende oppgjør med den grufulle dragen.

Alice i Eventyrland

Regi: Tim Burton
Sjanger: Eventyr, Action
Skuespillere: Johnny Depp, Anne Hathaway, Helena Bonham Carter, Mia Wasikowska, Crispin Glover m.fl.
Språk: Engelsk m/norsk tekst / Norske stemmer
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1t 48min.
Produksjonsår: 2010

Vurdering

Bøkene om ”Alice i Eventyrland” er blant de store klassikerne i barnelitteraturen, og Tim Burton sin filmatisering presenterer en frisk og fantasifull versjon av historien. Burton er utvilsomt den riktige regissøren for dette prosjektet – hans særpreg fører til at Eventyrland og de mange flotte karakterene blir fremstilt på en akkurat passe forskrudd, artig og ”gotisk” måte. Filmens oppbygning er ganske lik andre filmer i denne sjangeren, men historiens sjarm og fargerike persongalleri, samt god innsats fra samtlige skuespillere, fører til at ”Alice i Eventyrland” fremstår som en solid kvalitetsfilm.

Budskapet i historien er også meget god. Her handler det om en ung kvinne som både i den virkelige verden og Eventyrland forventes å akseptere den skjebne som presenteres for henne. Men Alice er fast bestemt på at hun både kan og skal skape sin egen fremtid. Hun viker fra planen som andre har lagt for henne, og resultatet blir at hun får anledning til å leve et annerledes og rikt liv. I tillegg illustrerer alle de flotte karakterene i Eventyrland, og Alice selv, det faren fortalte henne den gang hun var liten og redd – kanskje det er noe i at de beste personene er de som er litt gale.

Egnethet

”Alice i Eventyrland” har fått elleve års aldersgrense med god grunn. Her får vi se en rekke scener med skumle mytiske dyr og en truende drage som kan virke forstyrrende på yngre barn. I tillegg er stemningen i filmen ganske mørk, selv om de mange forskrudde karakterene og en rekke morsomme scener for en stor del oppveier for dette. Filmen anbefales ikke for barn under elleve år.

Konklusjon

For barn og ungdom over elleve år er dette en underholdende og fartsfylt kvalitetsfilm som helt sikkert vil glede et stort publikum. Vi anbefaler 3D-versjonen fremfor vanlig 2D, men vær oppmerksom på at dette gjør de skumle scenene litt mer dramatiske.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

En gjennomgående mørk stemning og truende scener kan virke skremmende på 7-åringer. Filmen får derfor 11-årsgrense.

Filmtrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterier for filmanmeldelser