Alice Through the Looking Glass

Amerikansk eventyr, 2016, anbefales fra ni år

Alice reiser tilbake til Eventyrland i et flott og spennende eventyr som anbefales for barn fra ni år.

Filmen har ni års aldersgrense, og anbefales fra denne alderen. Merk likevel at flere av scenene er ganske dramatiske og har truende skikkelser, så for noen barn like over aldersgrensen kan det bli litt skummelt.

Handling

I den virkelige verden er Alice blitt en dyktig og fryktløs kaptein på den avdøde farens gamle skip, men når hun kommer tilbake til London blir det problemer. Lord Hamish, hvis frieri hun avviste i den første filmen, truer med å ta morens hjem om Alice ikke gir fra seg skipet. Situasjonen eskalerer, og ikke lenge etter rømmer Alice til Eventyrland – gjennom et magisk speil.

I Eventyrland starter et helt nytt eventyr. Den gale Hattemakeren er ikke glad lenger. Han ler ikke sin gale latter, og er dyster til sinns. Et spor etter hans forsvunne familie har dukket opp, og Hattemakeren får håp om at de ikke er døde likevel, slik han har trodd i alle år. Men ingen støtter ham, og det tærer på sjelen hans.

Men heller ikke Alice tror på Hattemakeren, og da mister Hattemakeren all livsgnist. For å redde ham setter Alice himmel og jord i bevegelse. Hun oppsøker Tiden, herskeren over den mektige klokken som styrer verden, for å skru tiden tilbake.

Men dette er bare starten. Snart dukker den onde Røde Dronningen opp, og komplikasjonene baller på seg.

Alice Through the Looking Glass

Regi: James Bobin
Sjanger: Eventyr
Skuespillere: Anne Hathaway, Johnny Depp, Helena Bonham Carter, Mia Wasikowska, Sacha Baron Cohen, Rhys Ifans m.fl.
Språk: Engelsk tale m/norsk tekst
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1t 52min
Produksjonsår: 2016

Vurdering

«Alice i Eventyrland» fra 2010 var en flott filmatisering av de klassiske bøkene, og det er gledelig å konstatere at oppfølgeren «Alice Through the Looking Glass» er like god. Her møter vi igjen de samme sjarmerende karakterene, og eventyruniverset er både spennende og originalt.

Vi presenteres for en original historie som tar spennende vendinger underveis, og det er ikke så lett å avsløre hvordan eventyret vil ende. Alice har full tiltro til at det umulige er mulig, men hun tror likevel ikke på Hattemakeren når han sier at familien hans er i live. Hun hører heller ikke på advarslene til Tiden om å endre fortiden. Disse feilene får store konsekvenser, og er nok et resultat av at Alice er litt for sneversynt i hva hun anser for en mulig «umulighet».

Vi får også et spennende perspektiv på hvorfor den Røde Dronningen er blitt ond. Faktisk endevendes vårt syn på henne, og vi får et dypere perspektiv på de mange grunnene og tilfeldighetene som ligger bak hvordan en uskyldig barnesjel kan utvikle seg gjennom oppveksten.

Kort sagt er budskapet spennende og mangesidig, og har en rekke lærerike nyanser utover det som nevnes her.

Er det noe som trekker litt ned, så må det være at de sjarmerende bikarakterene får litt liten plass til å utfolde seg i en hektisk historie. I tillegg synes vi at Alice i litt for liten grad stilles til ansvar for at hun på en uærlig måte tar kontroll over tiden. Dette kunne tilført enda et spennende element til historien.

Egnethet

«Alice Through the Looking Glass» har ni års aldersgrense. Dette er en dramatisk film, der Alice og vennene hennes havner opp i en rekke skumle situasjoner og møter truende skikkelser. Filmen anbefales ikke for barn under aldersgrensen, og vi tror det også kan bli litt skummelt for noen ni- og tiåringer. Men for de fleste barn over aldersgrensen er dette helt greit. Humor er det mye av, og det letter på dramatikken. Sett under ett gjør filmens rike budskap, gode underholdningsverdi og generelt solide kvalitet at vi anbefaler den for alle fra ni år.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Skremmende skikkelser og faretruende situasjoner gjør at denne filmen får 9-årsgrense.

Filmtrailer:

Les mer om « Alice Through the Looking Glass »:

Filmweb.no

Relatert filmanmeldelse på barnevakten.no:

Alice i Eventyrland

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser