Alva og Regnbuedragen

Ukrainsk animasjonsfilm, 2020, tillatt for alle

Koselig animasjonsfilm som kan underholde barna, men kvaliteten er langt unna de beste animasjonsfilmene.

Karakterene er artige og det er mye moro som skjer, men det er lite budskap i historien, klimakset er svakt og siden dette er en film som i utgangspunktet passer fint for de aller yngste, så synes vi kanskje at den slemme er litt truende i et par scener.

Handling

Når en liten og søt babydrage kommer seilende ned elven, blir det starten på en livsforandrende reise. Det er den gretne dvergen Alfred og vennen hans, en nevrotisk vaskebjørn, som finner dragen, og de bestemmer seg for å hjelpe den vesle krabaten hjem. Men det klarer de ikke aleine, så de søker hjelp fra Alva, en ung kvinne som tror, men ikke er helt sikker på, at hun er en fe. Sammen setter de fire kursen mot Visdomstreet, der de håper at de vil få vite det de trenger for å føre babydragen trygt hjem.

Men reisen blir farefull. En ond trollmann ønsker å fange babydragen, slik at mørket skal herske over verden. Vennene er likevel glade til sinns, og møter de mange utfordringene underveis gjennom samhold og mot.

Alva og Regnbuedragen

Regi: Oleksandr Klymenko
Sjanger: Animasjon
Språk: Norske stemmer
Nasjonalitet: Ukraina
Spilletid: 1t 26min.
Produksjonsår: 2019

Vurdering

Alva og Regnbuedragen er en typisk animasjonsfilm, med morsomme karakterer og en blanding av humor, fart og spenning. Det er flott å se en film som kommer fra Ukraina på kino, men vi er likevel litt skuffet over resultatet. Filmen er laget etter akkurat samme mal som de amerikanske animasjonsfilmene, men både produksjonsmessig og i manuset er kvaliteten milevis unna de beste filmene i sjangeren.

Mest savner vi et godt budskap, eller et poeng med historien. Ja, man kan si filmen handler om vennskap, samhold og å sette andre foran seg selv, men det er ikke helhjertet formidlet med en gjennomtenkt tematikk. Mye av filmen inneholder for eksempel mange scener med tre morsomme aper, som i og for seg er morsomme, men som overhodet ikke bidrar til historien som helhet.

Klimakset i filmen er også svakt, med en litt merkelig kamp mellom våre helter og den onde trollmannen.

På den annen side er det mye artig humor som kan underholde et ungt publikum. Dette er en helt grei film for unge seere, men på grunn av en rekke svakheter må det bli et lavt terningkast til denne filmen.

Egnethet

Aldersgrensen er tillatt for alle. Filmen passer fint for de yngste, med de mange søte og artige karakterene, og mange morsomme episoder. Men vi må nevne at vi synes at den slemme trollmannen i et par scener fremstilles ganske truende. Dette kan kanskje være litt skummelt for de aller yngste, men fra fem-seksårsalderen er nok dette en harmløs film for de fleste.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Filmen inneholder kortvarige «bø-effekter» og litt spennende elementer. Da disse foregår i en trygg ramme, blir filmen tillatt for alle.

Filmtrailer:

Les mer om «Alva og Regnbuedragen»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser