Amundsen

Norsk drama, 2019, anbefales fra 12 år

Amundsen

Storfilmen om Roald Amundsen er et vellaget og interessant drama om mennesket bak de mange polarbragdene. Dette er et spennende og lærerikt filmverk som anbefales fra tolv år.

Regissør Espen Sandberg har lykkes godt med denne filmen, som hovedsakelig er en spennende skildring av den sterke og ekstreme personligheten til verdens største polfarer.

Handling

Allerede som barn var Roald Amundsen nærmest besatt av eventyrlige ekspedisjoner og de ukjente og nedfrosne polområdene. Denne filmen følger alle ekspedisjonene til Amundsen, helt fra den spede starten til hans død i 1928. Det opprinnelige målet var å være den første til å nå Nordpolen, men da noen andre hevdet å ha kommet dit først, endret Amundsen og hans menn planer og satte i all hemmelighet kursen mot Sydpolen i stedet. Og som alle vet, der var Amundsen det første mennesket som satte sine bein.

Historien fortelles gjennom perspektivet til storebroren Leon, som delte drømmen om å skape polarhistorie. Men mens Amundsen gjennomførte ekspedisjonene, så tok Leon seg av finansene hjemme i Norge. Amundsen viste seg tidlig villig til å ta store sjanser, og etter hvert som han blir eldre fører hans intense målrettethet og kompromissløse innstilling til en rekke utfordringer, både i forholdet til broren, i kjærlighetslivet og økonomisk.

Amundsen

Regi: Espen Sandberg
Sjanger: Drama
Skuespillere: Pål Sverre Hagen, Katherine Waterston, Christian Rubeck, Ida Ursin Holm, Trond Espen Seim, Ruby Dagnall m.fl.
Språk: Norsk og engelsk tale m/norsk tekst
Nasjonalitet: Norge
Spilletid: 2t 5min.
Produksjonsår: 2019

Vurdering

Amundsen er en kald film. Scenene fra isødet formelig knaker av kulde, og vi får en god følelse av hvor krevende det er å ferdes i polare strøk. Foto, scenografi og skuespill er på høyt nivå, og skal et ord brukes for å beskrive stemningen i filmen må det være «blåis».

Personskildringen er like kald. Glem Amundsen som nasjonens perfekte stolthet. Her tegnes et bilde av en sterk, sta og til tider nådeløs mann som var villig til å gå langt for å realisere sine drømmer. Det stilles også spørsmål om han til tider bikket over i det irrasjonelle. Det spennende er at historien fortelles fra brorens perspektiv, en bror som bar nag til Amundsen og som derfor så ham i et negativt lys. Det stilles også spørsmål ved brorens synspunkter i filmen, noe som på en spennende måte åpner for at vi som seere kan reflektere og gjøre egne resonnement om Amundsen som person.

Samtidig fremstilles Amundsen som en svært dyktig polfarer, som gjorde et omfattende og smart forarbeid til ekspedisjonene, og vi får en innsiktsfull forklaring på hvorfor han slo Scott i kappløpet mot Sydpolen. Filmen gir en god fremstilling av en viktig og stolt del av Norges historie og menneskene som skapte denne, og er utmerket å bruke i undervisningssammenheng.

Filmen har noen svakheter, for eksempel at de enkelte ekspedisjonene ikke skildres noe særlig i dybden. Her har man fokusert på Amundsen og hans personlige utvikling over tid. Bikarakterene fremstår nærmest som statister, og vi får bare kortfattede skildringer av de fysiske og psykiske påkjenningene i enkeltekspedisjoner. Men som helhet betyr ikke dette så mye, da det aldri er noen tvil om filmens fokus.

Egnethet

Amundsen har fått tolv års aldersgrense på grunn av en kort scene som viser et selvmord. I tillegg er scenene realistisk skildret, blant annet med et isbjørnangrep som resulterer i store åpne sår. Barn under aldersgrensen trenger ikke å se denne filmen, men fra tolv år gir vi filmen vår anbefaling. Dette er en interessant og lærerik film som stimulerer til refleksjon og læring, og den gir et flott innblikk i hvilken drivkraft pionerer må ha for å utrette store bragder, og hvilken pris man kan ende opp med å betale.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Denne filmen inneholder en kortvarig scene med et selvmord. Da dette ikke er nærgående skildret, får filmen 12-årsgrense.

Filmtrailer:

Les mer om «Amundsen»:



Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten film?