Apestjernen

Svensk, norsk og dansk tegnefilm, 2020, vi anbefaler for de yngste

Apestjernen er en morsom, lun og fin film med et godt budskap for de yngste, men det er også noen deler av filmen vi stusser litt på.

Apestjernen sin varme, rolige og absurde stemning er veldig flott for de yngste, som vi tror barn vil kose seg med.

Handling

Jonna er en åtte år gammel jente som har bodd hele livet på barnehjem og som drømmer om å bli adoptert av en snill familie. Når en sur byråkrat fra kommunen truer med å legge ned barnehjemmet for å bygge badeland, da inviterer bestyreren Gerd til åpen dag på barnehjemmet for alle som vil adoptere et barna, i et forsøk på å glede byråkraten og redde barnehjemmet.

Og gjett om barna blir overrasket når en gorilla dukker opp i en gammel bil. Og gorillaen, som heter Gorilla, vil gjerne ha Jonna med seg hjem og være hennes mamma. Jonna blir med, litt skeptisk, og hun blir ikke mindre bekymret når hun ser skraphaugen som skal bli hjemmet hennes.

Men det tar ikke lang tid før Jonna forstår at Gorilla er en god og snill gorilla. Sakte med sikkert blir de to trygge på og glade i hverandre.

Den sure byråkraten gir seg imidlertid ikke, og når han plutselig bestemmer seg for å bygge badeland på skraphaugen i stedet, da begynner problemene å balle på seg. Men gjennom samhold og trøst fra hverandre og den lysende Apestjernen på himmelen kommer den nye vesle familien seg gjennom dagene med optimisme og glede.

Apestjernen

Regi: Linda Hambäck
Sjanger: Barnefilm
Språk: Norske stemmer
Nasjonalitet: Sverige, Danmark, Norge
Spilletid: 1t 12min.
Produksjonsår: 2020

Vurdering

Apestjernen er en flott laget film for de yngste, basert er på den kritikerroste boken av Frida Nilsson.. Den har en gjennomgående lun, absurd og morsom stemning som passer perfekt for de yngste barna. Vi liker spesielt godt de små mysteriene som presenteres, og som er akkurat passe lette å forstå for målgruppen. For eksempel kombinasjonen av chili og egg, uten at vi skal røpe noe mer. Dette er fine og artige fortellergrep som fungerer utmerket, og som gir filmen en ekstra dimensjon og barna noe morsomt å gruble på.

Gorilla representerer også mye flott. Hun er en outsider som folk stirrer på og gjør narr av, men både Gorilla og Jonna forstår raskt at man ikke skal bry seg om hva folk tror. I stedet begynner de å tulle litt med alle de pripne surpompene, og ler vekk alt det negative. Samtidig er Gorilla opptatt av rettferdighet. I skraphandelen sin selger hun gjerne noe billig til de som ikke har penger, mens de som har penger kan få betale litt mer. Og de gjerrige og rike surpompene skal ihvertfall ikke få noe gratis.

Det er altså veldig mye godt budskap som passer fint for målgruppen, om alt fra familie, samhold og felleskap, til verdien av å lære av feil, være seg selv og stå for det man mener er rettferdig og riktig – selv om ikke alle deler samme oppfatning.

Men det er også deler av filmen vi stusser litt på. Gorilla lærer Jonna å lure folk, hun lar den åtte år gamle jenten kjøre bil og det som skjer med byråkraten på slutten er jo et lite kapittel for seg selv – er det slik konflikten bør løses? Scenen på restauranten er også litt spesiell. Gorilla blir her ganske så opprørsk, og vi ser ikke helt at dette er den rette reaksjonen – og dette skaper jo også et stort problem i etterkant. Det er mulig vi henger oss opp i småting her, men vi synes historien sender litt blandede signaler.

Uansett er dette en veldig morsom film for de yngste, og med en liten dialog med barna etter å ha sett filmen kan man skape en refleksjon hos barna om hva de synes er rett, for eksempel om hva som skjer med den sure byråkraten.

Egnethet

Filmen er tillatt for alle og kan trygt ses av de yngste barna.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Denne filmen inneholder ingen scener som antas å være skadelige for de yngste. Den blir derfor tillatt for alle.

Filmtrailer:

Les mer om «Apestjernen»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser