Askeladden – I Soria Moria Slott

Norsk eventyr, 2019, anbefales fra ni år

Askeladden – I Soria Moria slott

Askeladden er tilbake i et friskt og spennende eventyr som anbefales for barn fra ni år.

Den andre filmen om Askeladden er bedre enn den første filmen, mye på grunn av et manus som bruker kjente elementer fra folkeeventyrene på en smart og morsom måte. Aldersgrensen er satt til ni år på grunn av flere scener som kan være litt skumle for yngre barn.

Handling

Den evige optimisten Askeladden får litt av en oppgave i denne filmen. Når kongen og dronningen blir forgiftet under et slottsball, blir brødrene til Askeladden arrestert, mistenkt for å stå bak udåden. Dermed blir det opp til Askeladden og prinsesse Kristin å finne en kur for kongeparet og avsløre de virkelige gjerningsmennene.

Det fører dem ut på leiting etter Soria Moria, det sagnomsuste slottet av gull der det sies at man kan finne selveste livets kilde, som gjør enhver frisk fra de fæleste sykdommer. Men reisen blir langt fra enkel. Mange utfordringer venter, og de møter både venner og fiender på sin vei. Og verst av alle er den danske gjengen som er like fast bestemt som Kristin og Askeladden på å finne alt gullet og det magiske vannet i Soria Moria.

Askeladden – I Soria Moria Slott

Regi: Mikkel Brænne Sandemose
Sjanger: Eventyr
Skuespillere: Vebjørn Enger, Eili Harboe, Mads Sjøgård Pettersen, Elias Holmen Sørensen, Thorbjørn Harr m.fl.
Språk: Norsk
Nasjonalitet: Norge
Spilletid: 1t 41min.
Produksjonsår: 2019

Vurdering

Det er tydelig at filmskaperne har tatt kritikerne på alvor når de nå har laget en oppfølger til Askeladden – I Dovregubbens hall. Der den første filmen var enkel og sjelløs, har man i den nye filmen utviklet et manus som griper stemningen fra folkeeventyrene i mye større grad. Historien tar i bruk en rekke elementer som vil være velkjente for de fleste; Stubbekjerringa, Fossegrimen, syvmilsstøvlene, Draugen og mye mer. Samtidig er disse integrert i historien på en naturlig måte, slik at de har en viktig funksjon for handlingen. Dette fører til at vi på en side får en ny og frisk historie, mens vi på den annen side kan glede oss over alt vi kan kjenne igjen fra eventyrenes verden.

Nå skal det sies at historien fortsatt tar litt snarveier, og det velges til tider litt enkle løsninger. Men filmens blanding av spenning og munterhet gjør at det er lett å tilgi dette. Askeladden og prinsesse Kristin er to sjarmerende hovedpersoner, og alt i alt er dette flott underholdning for både små og store.

Det finnes også fine ting å reflektere over etter å ha sett filmen. Askeladden representerer den evige optimist, som aldri ser mørkt på selv de vanskeligste utfordringer, og bare ser nytte fremfor ulempe. Kristin på sin side er en sterk personlighet som kjemper for rettferdighet og det hun vet er riktig. Dette settes opp mot de feige og onde motstanderne som bare er egoistiske og vil skape trøbbel – og som derfor aldri vil lykkes med å oppnå det de vil.

Egnethet

Askeladden – I Soria Moria slott har ni års aldersgrense. Det er flere skumle scener i filmen. Spesielt Fossegrimen fremstår ganske truende og ser litt ekkel ut, og det dukker også opp flere uhyggelige eventyrfigurer. Den danske gjengen som jakter Askeladden og Kristin har heller ikke gode hensikter, og de fremstår noen ganger truende – men samtidig ganske hjelpeløse og morsomme. Vi anbefaler filmen fra ni år, og om foreldre vurderer å ta yngre barn med på kino, så kan det være lurt å gjøre seg opp en mening om filmen egner seg for deres barn – og om man lar barna se filmen kan det være greit å forberede barna på at det kan bli litt skummelt.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Partier med intens og utrygg stemning, i kombinasjon med skremmende skikkelser og faretruende situasjoner, gjør at denne filmen fra Asbjørnsen og Moes eventyrunivers får aldersgrense 9 år.

Filmtrailer:

Les mer om «Askeladden – I Soria Moria slott»:Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten film?