Avengers: Endgame

Amerikansk actioneventyr, 2019, anbefales fra tolv år

Avengers: Endgame

Storslagen avslutning på Avengers-serien er «må se» for superheltfans.

Heltene blir mer personlige og innsatsen er skyhøy i det som er blitt en kruttsterk siste kamp for de mange superheltene i Avengers.

Handling

Etter å ha mislykkes med å stoppe Thanos, sitter superheltene i Avengers desillusjonerte tilbake. Halve universet er tatt av dage, og tilbake er en grå verden som ikke klarer å komme seg videre etter den grusomme tragedien.

Men etter en tid, da alle har så godt som gitt opp, dukker det opp en mulighet. Det er ikke et stort håp, og sjansen for å lykkes er minimal. Selv superheltene er delte i sine meninger på hva som er riktig å gjøre. Men de må prøve, og en siste vanvittig kamp for å redde alt de er glade i starter.

Avengers: Endgame

Regi: Anthony Russo, Joe Russo
Sjanger: Action, eventyr
Skuespillere: Brie Larson, Scarlett Johansson, Karen Gillan, Chris Hemsworth, Chris Evans, Josh Brolin, Robert Downey Jr., m.fl
Språk: Engelsk m/norsk tekst
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 3t 1min.
Produksjonsår: 2019

Vurdering

Avengers: Endgame er en film man ikke må gå glipp av dersom man setter pris på et skikkelig helteventyr. Her er det ikke spart på noe. Gjennom tre timer viser filmskaperne hvordan en god superheltfilm skal være.

Action er det mye av. Kampen mellom god og ond eksploderer i en visuell actionfest med spektakulære actionscener som imponerer på det store lerretet.

Humor må det selvsagt også være. Filmen morer med selvironi og harselering med filmer med lignende konsept. Thor stjeler showet – han fremstår som feilbarlig, menneskelig og veldig, veldig morsom.

Men best av alt: I denne filmen blir det personlig for heltene. Vi kommer nærmere inn på dem; familien, følelser, fellesskap – alt det som betyr mest for dem åpenbares og blir det de kjemper for. Gjennom filmen vet vi at kampen kommer til å koste, men vi vet ikke hvordan. Resultatet er blitt en like spennende historie som det er en actionfest, og det ligger et sterkt budskap om kjernen i hva vi lever for og hva som er verdt å kjempe for.

Egnethet

Filmen har tolv års aldersgrense, og det er med god grunn. Det går til tider svært heftig for seg, med vanvittige kampscener og mange omkomne. Alle mulige typer våpen er i bruk, og nedslaktingen er betydelig. Men som i de fleste filmer av denne typen er ikke volden skildret med nærgående bilder. Det er lite blod og det er lett å forstå at alt er et eventyr. Denne filmen har også noen scener man kan reagere følelsesmessig på, flere enn det som er vanlig i sjangeren. Filmen anbefales fra tolv år, men det er mulig noen av barn rundt aldersgrensen vil synes at tre timer med actionvold, til tider sterke følelser og uvisshet om hva som vil skje med heltene kan bli i meste laget.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Filmen inneholder intense scener med actionvold og enkelte lite nærgående skildringer av drap. Da disse foregår i et tydelig fantasiunivers får filmen 12-årsgrense.

Filmtrailer:

Les mer om «Avengers: Endgame»:Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten film?