Bamse og Tyvenes by

Svensk animasjonsfilm, 2014, tillatt for alle

Bamse og Tyvenes by

En fin, men litt enkel film om verdens sterkeste og snilleste bjørn som anbefales for barn mellom fire og ni år.

Handling

I landsbyen til Bamse hersker idyllen. Selv de gamle tyvene, som Ulven og sjørøverne, er blitt snille. Bamse og vennen Lille Hopp planlegger bursdagsfest for Skallmann, og alle er inviterte.

Men det finnes én lurendreier. Reinart Rev stjeler bursdagsinvitasjonen og lurer de gamle tyvene til å tro at de ikke er inviterte til festen. Og snart har han fått dem alle med på sin onde plan – å kidnappe Farmor slik at hun ikke kan lage dunderhonning som gjør Bamse sterk, og så kapre toget med verdens største godteritransport.

Reinart fører Farmor og tyvegodset til den skumle Tyvenes by. Bamse, Skallman og Lille Hopp tar opp jakten, og ikke langt bak følger datteren til Bamse, Nallemaja, sammen med Katten Jansson og Husmusa – de har nemlig funnet en aller siste krukke med dunderhonning som kan være akkurat det som skal til for å redde Farmor, stoppe Reinart og få freden tilbake.

Vurdering

”Bamse og Tyvenes by” er en kort og passe spennende tegnefilm for de yngste. Filmen handler egentlig om hvor lett det er å gjøre dumme ting hvis man ikke får være med, og hvor viktig og bra det er å ha mange og gode venner. Dette blir formidlet på en fin måte, spesielt gjennom Ulven, som er veldig usikker på hvem han skal stole på. På en fiffig måte blir det også fortalt at man må passe seg for sjarmerende lurendreiere. Mot slutten av filmen sier Reinart rett ut at han bare utnytter en stor menneskelig svakhet – alle vil bli satt pris på, det er bare å få dem til å tro at de blir det.

Bamse og Tyvenes by

Regi: Christian Ryltenius
Sjanger: Animasjon
Språk: Norske stemmer
Nasjonalitet: Sverige
Spilletid: 1t 5min
Produksjonsår: 2014

Fint er det også at filmen forteller at dersom du er snill med noen lenge nok, så blir de snille selv. Og det å gjøre noe man egentlig ikke våger – det er å være modig.

Filmen velger riktignok stadig litt for enkle løsninger. For eksempel trues Bamse, Lille Hopp og Skallmann med å bli knust av en kjempestein, og uten dunderhonning kan ikke Bamse gjøre noe. Men da steinen faller stuper Ulven inn og redder dem – helt uten kjempekrefter, og uten at verken han eller de tre vennene blir knust, merkelig nok. Selv for barn blir dette litt for enkelt. Samtidig hadde det ikke gjort noe om filmen hadde litt flere sprøe påfunn å le av.

Men sett under ett er ikke dette så viktig. ”Bamse og Tyvenes by” tilbyr spenning, moro og et godt budskap i en fin historie for de yngste.

Egnethet

Filmen er tillatt for alle. Det finnes noen litt dramatiske scener, for eksempel en truende Trollodille i bunnen av en dyp og mørk kløft, og av den grunn kan det bli litt skummelt for de aller yngste. Men for barn fra fire år er dette trygg og fin underholdning. For litt eldre barn blir historien alt for enkel og barnslig. Vi anbefaler filmen for barn mellom fire og ni år – og til nostalgiske foreldre som husker Bamse – verdens sterkeste bjørn, fra sin egen oppvekst.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Filmen inneholder ingen scener som antas å ha skadelig virkning på de yngste.

Filmtrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten film?

Les våre kriterer for filmanmeldelser