Barn

Norsk drama, 2019, passer for ungdom – anbefales voksne

Barn

ANMELDELSE: «Barn» er et sterkt og intelligent drama som går under huden på mennesker når tragedien inntreffer. Filmen passer best for voksne, men kan også være nyttig å se for ungdom.

Dette er en svært god film har fått mye ros fra kritikere. Filmen passer best for voksne, men det er likevel en nyttig og innsiktsfull film å se for unge.

Handling

Filmen Barn begynner med at en gutt ligger bevisstløs på skoleplassen, omkranset av bekymrede medelever og lærere. Han dør av skadene han har fått.

Historien skildrer tiden etter tragedien; de berørtes reaksjoner og holdninger, skolens arbeid med rapportering og tiltak. Vi får innblikk i rykter, skyldfølelse, sinne og sorg, forutinntatte holdninger, forhastede konklusjoner og et bredt spekter av menneskets natur og følelsesliv.

Midt i det hele står en gruppe sentrale personer. Liv er rektoren som er hemmelig kjæreste med offerets far, en kjent Frp-politiker. Anders er broren hennes, som var kontaktlærer i klassen til Jamie og kjenner på en sterk skyldfølelse. Lykke Natalie er jenten som forårsaket tragedien, som sammen med foreldrene må forholde seg til at hun har forårsaket en annens død. I tillegg møter vi en rekke andre karakterer som til sammen utgjør et ensemble av ulike innfallsvinkler til hvordan man forholder seg til de virkelig tøffe tingene i livet.

Barn

Regi: Dag Johan Haugerud
Sjanger: Drama
Skuespillere: Ella Øverbye, Henriette Steenstrup, Thorbjørn Harr, Jan Gunnar Røise, Anne Marit Jacobsen m.fl.
Språk: Norsk
Nasjonalitet: Norge
Spilletid: 2t 37min.
Produksjonsår: 2019

Vurdering

Dette er en ambisiøs film, og det er godt å se at det kommer norsk film som tar opp tunge og vanskelige tema. Barn skildrer på en klok, varm og treffende måte et bredt spekter av menneskelige reaksjoner i forhold til en svært krevende tragedie. Filmen fører oss inn i det innerste kammeret i menneskenaturen, der hva vi egentlig tror, tenker og mener kommer frem, langt unna hverdagens fasade. Dette er meget innsiktsfullt skildret, og man får nærmest en dokumentarisk følelse når vi ser de lange scenene med møter på skolen, samtalene med Lykke Natalie og foreldrenes reaksjoner. Regissør Dag Johan Haugerud treffer midt i blinken med situasjons- og menneskeskildringene, og skuespillerne gjør en imponerende jobb.

På den annen side er dette en veldig lang film (over to og en halv time), der scenene er dvelende og dialogdrevne. Det hjelper heller ikke at handlingen stort sett bare består av alvorsprat. For voksne fungerer det fint, men for ungdom vil det nok være krevende å holde entusiasmen oppe gjennom hele filmen. Temaet er svært aktuelt for ungdom – filmen tar opp mange interessante tema, blant annet om barndom, og den gir et treffende innblikk i voksenverdenen. Her er det så mye spennende tematikk at man i undervisningssammenheng kan ta opp et bredt spekter av fagområder med utgangspunkt i filmen.

Egnethet

Barn har ni års aldersgrense. Tematikken er svært alvorlig, og det er stort sett dyster stemning gjennom hele filmen. Filmen har også et realistisk formspråk, og samlet kan dette være urovekkende for barn. Vi mener filmen passer best for voksne, men for ungdom fra tolvårsalderen er dette en film som kan gi positivt utbytte – dog; det forutsetter at de klarer å holde interessen oppe gjennom hele filmen.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Denne filmen inneholder en dramatisk skildring av en ulykkessituasjon, og har en tematikk som kan virke urovekkende på yngre barn. Filmen får derfor aldersgrense ni år.

Les mer om «Barn»:Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten film?