Barske bøller

Amerikansk animasjonsfilm, 2022, vi anbefaler fra 6 år

ANMELDELSE: Forfriskende morsom, fartsfylt og barnevennlig gangsterfilm med et flott budskap for hele familien.

Barske Bøller er en vellaget animasjonsfilm som passer utmerket for hele familien, med unntak av de aller yngste. Filmen spiller humoristisk på gangsterfilmsjangeren og har et supert budskap om identitet, forventninger, vennskap og tilhørighet.

Handling

Herr Ulv er lederen for en gjeng med skikkelig skumle gangstere. Sammen med Sir Slange, Mister Hai, Don Piraja og tarantellen Netti er de byens selvutnevnte «barske bøller» som gjør frekke brekk og driver politimesteren til vanvidd. Gjengen er stolt av å være slemme, og de digger at alle byens innbyggere skjelver av frykt når de er i nærheten.

Men hvorfor logrer halen til Herr Ulv når han gjør noe snilt? Og er det egentlig kjekt å aldri blir satt pris på?

Når gjengen får en sjanse til å stjele Gulldelfinen – alle tyvers hellige gral, starter en serie hendelser som sender gjengen på svært underholdende vis dypt ned i en identitetskrise som setter deres bilde på seg selv og forholdet til hverandre på en skikkelig prøve, samtidig som de trues av farer og utfordringer fra de snodigste steder.

Barske bøller

Regi: Pierre Perifel
Sjanger: Animasjon, komedie
Språk: Norske stemmer
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1t 490min.
Produksjonsår: 2020

Vurdering

Barske Bøller er en veldig underholdende og fartsfylt film. Filmen spiller hemningsløst på kjente gangsterfilmer, men gjør det på en familievennlig måte og med stor og humørfylt fortellerglede. Karakterene vi blir kjent med er en helsprø men sympatisk gjeng bøller som også er blant de skumleste dyrene som finnes – og de går inn i rollen som de slemme med stor entusiasme.

Men allerede fra starten forstår vi at denne gjengen ikke er så slemme som de vil ha det til, og dette blir grunnlaget for filmens spennende og interessante tematikk. Er gjengens bølling og personligheter egentlig bare resultatet av andres – og ikke minst egne – forestillinger om at ulver, slanger, tigre, pirajaer og taranteller er slemme? Og hva er best – å være fryktet eller å være elsket? Er det kulere å stå utenfor samfunnet, eller bedre å være en del av massen? Ved å spille på stereotype forestillinger og konvensjonelle forventninger hos både karakterene i historien og oss som ser filmen, forsterkes budskapet på en svært effektiv måte.

På bakgrunn av dette bli spørsmål om identitet fremhevet, samtidig som tema som lojalitet og vennskap står sentralt. Til slutt ender vi opp med et flott budskap om å skape sin egen identitet, og at ekte vennskap går dypt.

Denne miksen av fartsfylt underholdning og et solid budskap gjør dette til en flott film for hele familien.

Egnethet

Barske Bøller har fått seks års aldersgrense. Filmen er først og fremst en frisk komedie, men det er mange dramatiske scener med frekke ran, biljakt, annen type jakt og mye mer. Filmen oppleves likevel ikke veldig dramatisk, så dette er en fin film for barn fra skolealder. Samtidig kan voksne, og ikke minst filmentusiaster, kose seg med de utallige referansene til klassiske gangster- og actionfilmer. I den svært gode versjonen med norske stemmer har til og med et av Olsenbandens mest kjente sitater fått plass.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Denne animasjonsfilmen har en humoristisk grunnstemning. Den inneholder flere actionscener med enkelte nifse elementer. Filmen får derfor aldersgrense 6 år.

Filmtrailer:

Les mer om «Barske Bøller»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser