Bien Maja på eventyr

Britisk barnefilm, 2015, tillatt for alle

Dette er en fin animasjonsfilm med et rikt budskap som anbefales på det varmeste for de yngste.

Handling

Bien Maja blir født litt tidlig, og det er ikke rart så nysgjerrig som hun er. Med glede og et åpent hjerte utforsker hun bikuben, men hun begynner fort å undre seg over hvorfor det er så mange strenge regler og faste roller hos biene. Maja vil ut i verden og utforske den fantastiske engen utenfor kuben, men det blir hun fortalt er veldig skummelt.

Samtidig har Summelise, den slemme rådgiveren til dronningbien, skumle hensikter. Hun vil nemlig selv bli dronning og ta over makten.

Dramaet utvikler seg, og etter hvert havner Maja ute i den fascinerende og litt farlige engen. Sammen med henne er vennen Willy, og de to møter en rekke artige insekter på sin vei. Ikke minst møter de en jevnaldrende vepsegutt – og vepser er det de alltid har blitt fortalt er de slemmeste og farligste av alle insektene i engen.

Bien Maja på eventyr

Regi: Alexs Stadermann
Sjanger: Animasjon / Barnefilm
Språk: Norske stemmer
Nasjonalitet: Storbritannia
Spilletid: 1t 27 min
Produksjonsår: 2015

Vurdering

”Bien Maja på eventyr” begynner egentlig som en film på det jevne. Animasjonen er forholdsvis enkel, og vi presenteres for et persongalleri og et tema som ikke skiller seg nevneverdig ut. Men filmen er ikke mange minutter gammel før vi begynner å innse at her har vi en historie som har et veldig godt og gjennomtenkt budskap å by på.

Maja stiller nemlig spørsmål ved etablerte og urokkelige tradisjoner. Hun forstår ikke fremmedfrykten blant biene, der andre insekter ses på med skepsis og fiendtlighet. Den vesle biejenten er faktisk så glad, åpen og uten fordommer at hun blir en trussel.

Denne tematikken utvikles videre når Maja og Willy møter vepsene, som viser seg å ha den samme forutinntattheten og negative innstillingen. Filmskaperne setter opp en situasjon som viser kontraster og paralleller på en tydelig og morsom måte. Når det i tillegg er de voksne som lærer barna unødvendig skepsis og frykt, blir det en klar oppfordring til barn om ikke å dømme andre før de har møtt dem selv.

Og dette er bare en liten del av et svært rikt budskap. Her handler det om alt fra samfunnsroller, individualitet og tilhørighet, til utforskerglede og samarbeid.

Egnethet

”Bien Maja på eventyr” henvender seg tydelig til de aller yngste kinogjengerne, og alt som formidles er gjort på de unges premisser. Resultatet er svært vellykket. Dette er en historie barna kan reflektere over selv, samtidig som foreldre får svært mye nyttig som de kan snakke med barna om. Spesielt verdifullt er budskapet om hvordan man forholder seg til andre. Det finnes noen scener som grenser til skumle, men med en voksen ved siden av er dette en film også de aller yngste trygt kan se. Vi anbefaler denne filmen på det varmeste for barn opp til ti år.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Filmen inneholder ingen scener som antas å ha skadelig virkning på de yngste.

Filmtrailer:

Les mer om «Bien Maja på eventyr»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser