Birkebeinerne

Norsk drama, 2015, passer fra tolv år

Ufokusert historie, men likevel god spenning og flott fotografering i den nye storfilmen fra Nils Gaup.

Når man skal lage en ambisiøs storfilm av en viktig del av Norges historie burde man kanskje tenkt litt mer på hva man egentlig vil formidle. Her blir det mye jakt og spenning, men lite substans. Likevel er det kjekt å se en påkostet og godt teknisk laget norsk film på kino.

Historie

Når kong Håkon Sverresson tas livet av i 1204, havner Norge i en dramatisk maktkamp. På den ene siden står Baglerne, som har kontrollen på Østlandet og som er ute etter å ta makten i hele Norge. På den andre siden står støttespillerne til kongens uekte sønn – spedbarnet Håkon Håkonsson.

Birkebeinerne Torstein og Skjervald får i oppdrag å beskytte den vesle gutten og frakte ham trygt til Nidaros – slik at arvingen kan innta sin rettmessige plass i tronfølgen. Det skal bli en dramatisk reise, der Baglerne har sendt sine beste menn for å ta livet av gutten og alle som beskytter ham. Samtidig foregår det dramatiske ting i Nidaros, der intriger og et skittent spill om makten truer med å kaste landet ut i kaos.

Birkebeinerne

Regi: Nils Gaup
Sjanger: Drama/Action
Skuespillere: Jakob Oftebro, Kristofer Hivju, Pål Sverre Hagen, Thorbjørn Harr, Thea Sofie Loch Næss, Stig Henrik Hoff, Ane Ulimoen Øverli m.fl.
Språk: Norsk
Nasjonalitet: Norge
Spilletid: 1t 39min
Produksjonsår: 2015

Vurdering

«Birkebeinerne» har samlet et solid lag med skuespillere som leverer gode prestasjoner. Filmen er flott fotografert, der et historisk Vinter-Norge fremstilles gjennom nydelige bilder. Jakt og dramatikk er det mye av, og dette er stort sett godt regisserte scener som det er spennende å se på.

Da er det litt skuffende at historien svikter. Her burde man brukt mye mer tid på manuset i forkant av innspillingen. For eksempel – hvem og hva handler historien egentlig om? Er dette historien om Torstein og Skjervald, eller om vesle Håkon? Eller kanskje om kongemakten generelt? Det er vanskelig å si. Vi presenteres for en rekke småhistorier, der ingen av dem går i dybden. Det hele fremstår ufokusert, noe som fører til at historien ikke vekker det helt store engasjementet.

Egnethet

«Birkebeinerne» har fått tolv års aldersgrense på grunn av flere voldsscener. Det blir til tider blodig, men den verste brutaliteten skjermes man for. Filmen er helt grei for ungdom fra tolv år, men for barn under denne alderen anbefales den ikke.

Filmen egner seg for øvrig fint for skoleklasser, som kan bruke den som et godt utgangspunkt for å lære om en viktig periode i Norges historie. Det er bare synd at produksjonen ikke endte opp med en bedre filmhistorie. Som ren action fungerer filmen greit, som et historisk drama er det middels.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Denne filmen inneholder flere voldsinnslag og kampscener. Da disse foregår i en historisk ramme, får filmen 12-årsgrense.

Filmtrailer:

Les mer om «Birkebeinerne»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser