Black Panther: Wakanda Forever

Amerikansk actioneventyr, 2022, vi anbefaler fra 12 år

ANMELDELSE: Filmen er en velprodusert og underholdende hyllest til skuespilleren Chadwick Boseman som døde i 2020, men den har lite for seg utover dette. Mangelen på et solid budskap får filmen til å virke mest som scenelegging for kommende filmer.

Marvels nyeste superhelt-film viser tydelig frem den tekniske kvaliteten selskapet er kjent for. Alle de produksjonsmessige detaljene er på plass, og det er tydelig at mye arbeid er lagt ned i denne filmen. Forfatterteamet virker derimot å være på et litt mer overordnet plan, for halve filmen virker å være set-up for en senere film. Dette gjør det kanskje desto mer imponerende at den 161 minutter lange filmen sjelden oppleves treg eller kjedelig.

Handling

Filmen åpner med at den tidligere «Black Panther», Kong T’Challa av Wakanda, dør av en uhelbredelig sykdom. Internasjonale aktører forsøker å gripe denne muligheten til å få tak i noe av vidundermetallet «vibranium», som den lille afrikanske staten har monopol på. Dronning Ramonda står hardt tilbake, og lar seg ikke frarøve noe som helst.

En dag dukker Namor, kongen av en hemmelig undervannsstat, opp i Wakanda, og advarer mot at amerikanerne har funnet metallet i Atlanterhavet. Selv om hans folk saboterte ekspedisjonen, sier han at det bare er et spørsmål om tid før de klarer å få tak i det. Namor vil ha Wakandas hjelp. Blir de ikke med frivillig, bruker han makt. T’Challas søster, Shuri, må finne en måte å ordne opp i situasjonen.

Black Panther: Wakanda Forever

Regi: Ryan Coogler
Sjanger: Action, eventyr
Skuespillere: Martin Freeman, Angela Bassett, Lupita Nyong’o, Letita Wright, Danai Gurina m.fl.
Språk: Engelsk tale m/norsk tekst
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 2t 41min.
Produksjonsår: 2022

Vurdering

Hovedkarakteren i den originale Black Panther ble spilt av Chadwick Boseman. Han lever nå ikke lenger, og store deler av Black Panther: Wakanda Forever bærer preg av et ønske om å ære hans minne. Dette ser man til dels igjen i det som virker å være filmens hovedtematikk: Å komme over tap. Denne tematikken blir ikke utforsket noe grundig, og den oppleves svak gjennom hele filmen.

Siden Marvel har logoen sin stemplet på filmen, kommer det nok ikke som noen overraskelse at produksjonskvaliteten er gjennomgående høy. Alt fra scenene til musikken til filmingen til postredigeringen er godt gjennomarbeidet. De fleste karakterene står godt for seg selv, selv om ting litt for ofte går akkurat slik hovedkarakteren vil. Blandingen av afro-kultur og sci-fi er godt sammensatt for å skape en virkelig eksotisk stemning. Scenene utenfor Wakanda virker noe slappere, men det er å forvente at en film på 161 minutter ikke alltid holder seg på topp.

Hvorfor filmen er så lang er derimot ikke så lett å skjønne. Som nevnt virker veldig mye av innholdet å være ment for senere filmer, og andelen av filmen som er nødvendig for den selv, er liten. En god del tid brukes på Chadwick Boseman, mens den andre store tidstrekkeren er den siste av filmens to egentlige slåsskamper, som varer forunderlig lenge. Det er en reell risiko for at Black Panther: Wakanda Forever ender opp slik mange andre Marvel-filmer gjør: En ser dem mer for å henge med i det større narrativet, enn fordi de er gode i seg selv.

Egnethet

Black Panther: Wakanda Forever inneholder en del voldelige scener, med varierende grad av realisme. Skytevåpen er til stede og mennesker blir drept. Bortsett fra en karakter som blir druknet, er ikke drapshandlingene dvelt med i noen særlig grad.

Filmen har også til felles med mange andre superheltfilmer at myndigheter og politi blir noe antagonisert. Å motsette seg myndighetene blir fremstillt som tøft, men det er tydelig at dette er i situasjoner der myndighetene har destruktive motiver.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Denne filmen inneholder flere intense actionscener med kamphandlinger og vold. Disse foregår i et fantasiunivers. Filmen får derfor aldergrense 12 år.

Filmtrailer:

Les mer om «Black Panther: Wakanda Forever»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser

Foto/trailer: Marvel Entertainment