Black Panther

Amerikansk actioneventyr, 2018, anbefales fra tolv år

ANMELDELSE: Superheltfilm med tydelig og sterkt budskap om globalt fellesskap, nestekjærlighet og lojalitet. Anbefales fra tolv år.

Black Panther er en av de beste superheltfilmene det siste tiåret på grunn av filmens svært gode og aktuelle budskap.

Handling

Det små fjellandet Wakanda i Afrika virker lite og ubetydelig for verden rundt, men det skjuler en stor hemmelighet. I eldgammel tid kom stoffet vibranium fra verdensrommet, og det har egenskaper som gir folket i Wakanda stor styrke og teknologisk overlegenhet. I frykt for at resten av verden skal oppdage hva de har, har de levd i skjul i tusenvis av år.

Men når kongen dør, og prins T’Challa tar over som konge og den nye Black Panther, skjer det en rekke hendelser som setter skjebnen til Wakanda på spill. Gamle generasjoners feil slår tilbake, og brått er hele Wakanda – og resten av verden – truet av en nådeløs rival som ønsker både hevn og verdensherredømme.

Black Panther

Regi: Ryan Coogler
Sjanger: Action, eventyr
Skuespillere: Chadwick Boseman, Michael B. Jordan, Lupita Nyong'o, Danai Gurira, Martin Freeman, Daniel Kaluuya m.fl.
Språk: Engelsk m/norsk tekst
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 2t 14min.
Produksjonsår: 2018

Vurdering

Black Panther er kanskje den mest interessante filmen som er kommet fra Marvel-universet de siste tiårene. Ikke bare er Black Panther Marvels første mørkhudete helt, filmen har også flere sterke og gode kvinnekarakterer i de sentrale rollene enn menn. Konflikten i historien er bygget opp rundt viktige og evig aktuelle spørsmål: Hvordan skal verdenssamfunnet forholde seg til hverandre? Hvilket ansvar har vært enkelt land? Denne filmen fremmer FNs rolle og har et tydelig budskap om behovet for globalt samarbeid og hjelpearbeid – og at det som ofte holder oss fra hverandre er misforståtte forskjeller.

Et annet sentralt spørsmål er hvordan man forholder seg til undertrykkelse. Selv om man blir undertrykt med vold og urettferdighet, rettferdiggjør det å slå tilbake på samme måte når rollene byttes om? Dette og mye mer er spennende spørsmål som man kan reflektere over og snakke sammen om etter å ha sett filmen.

Karakterene er også komplekse og mangesidige. Selv den verste rivalen har tankevekkende betraktninger i bunn, selv om han er blitt radikalisert til ondskap. Flere karakterer kommer i interessante dilemmaer knyttet til spørsmål om lojalitet, og blant de gode er det sentrale karakterer som gjør eller har gjort grove feil.

Egnethet

Black Panther har tolv års aldersgrense. Det er mye vold i filmen, og flere kamper på liv og død. Det vises ikke mye blod eller alvorlige sår. Filmen anbefales for barn fra aldersgrensen, men for yngre barn kan filmen bli for dramatisk.

Om vi skulle anbefale en superheltfilm i undervisningssammenheng, så er Black Panther en veldig god kandidat på grunn av de interessante samfunnsfaglige spørsmålene.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Denne filmen inneholder flere scener med actionvold. Da disse foregår i et tydelig fantasiunivers, får filmen 12-årsgrense.

Filmtrailer:

Les mer om «Black Panther»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser

Foto/trailer: The Walt Disney Company Nordic