Blåfjell 2 – Jakten på det magiske horn

Norsk eventyr, 2011, tillatt for alle

Den nye filmen om nissene i Blåfjell er blitt et flott førjulseventyr for barn mellom fem og tolv år.

Historie

Dronning Fjellrose har knapt våknet fra sommerdvalen før hun forstår at ikke alt er som det skal være i Blåfjell. Ikke bare har blånissene forsovet seg, men det er også forskrekkelig kaldt. Nede i dalen hos rødnissene har de også problemer. Kulden har ført til at en stor isbre er i ferd med å knuse gården, og i tillegg har bonden reist sin vei, slik at rødnissene nesten ikke har noe å spise.

Dronning Fjellrose og Dreng Rødnissekonge vet ikke helt hva de skal gjøre, men da Fjellrose får høre om det magiske Blåhornet ser hun en løsning. Det har seg nemlig slik at Blåhornet kan forandre været.

Sammen legger de to ut på en farefull ferd til Gråfjell, der sagnet forteller at hornet er gjemt. Det blir starten på et begivenhetsrikt eventyr der Fjellrose og Dreng må kjempe mot en mektig og grisk kullbaron, møter en rar Mosetuss og må rette opp i de feilene de gjør. Og så spørs det om de klarer å redde julen til slutt.

Blåfjell 2 – Jakten på det magiske horn

Regi: Arne Lindtner Næss
Sjanger: Eventyr, familiefilm
Skuespillere: Ane Viola Semb, Johan Tinus Austad Lindgren m.fl.
Språk: Norsk
Nasjonalitet: Norge
Spilletid: 1t 47min
Produksjonsår: 2011

Vurdering

Denne filmen er Norges første helaftens spillefilm i 3D, og det er en historisk begivenhet i seg selv. Dette fungerer utmerket, og filmskaperne bruker flere fine effekter som utnytter dybden i bildet. Filmen er veldig fint laget med tanke på barnevennlighet, der musikk, scenografi og skuespill er spesielt tilrettelagt for et ungt publikum.

Filmen markedsføres som en familiefilm, men det er stor fare for at barn over tolv år vil synes at filmen er litt barnslig og påtatt. Dialogen og spesielt scenene inne i Blåfjell er veldig teatralske. Man får noen ganger inntrykk av at man ser på filmet teater. Karakterene er tydelig oppstilte og alle dialoglinjer sies med litt overdrevne følelser. I tillegg ser isen på rødnissegården mest ut som papp. Men dersom man ser bort fra mangelen på realisme og tar filmen for det den er, så har dette liten betydning.

Budskapet er inspirert av klimaproblematikken i samfunnet i dag. Hovedpersonene lærer at man ikke skal tukle med været, og at selv små endringer kan få skumle konsekvenser. Den griske kullbaronen fungerer som et bilde på pengesyke industriledere som er villige til å manipulere både miljø og samfunn for å oppnå sine egoistiske mål. I tillegg gjør både Fjellrose og Dreng noen feil som nesten fører til katastrofe. De er til tider ubetenksomme og lever ikke opp til ansvaret sitt som dronning og konge. Dette formidler til barn at selv ledere og forbilder gjør feil, men at styrken deres ligger i viljen til å ta ansvar for og rette opp i feilene de gjør.

Egnethet

Filmen er tillatt for alle, og egner seg ypperlig for de yngste. Likevel finnes det en del skumle og høye dramatiske lyder, samt et par scener som kan virke truende for de aller yngste. Av den grunn anbefales filmen for barn mellom fem og tolv år.

Konklusjon

”Blåfjell 2 – Jakten på det magiske horn” er et flott førjulsseventyr for de yngste.

Filmtrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser