Bokstrollene

Amerikansk animasjonsfilm, 2014, anbefales fra syv år

Møt de sjarmerende bokstrollene i denne originale, men også ganske skumle animasjonsfilmen som anbefales for barn fra syv år.

”Bokstrollene” byr på en spennende og morsom historie med et godt budskap, men foreldre må være klar over at denne filmen er mer skremmende enn gjennomsnittet for denne typen animasjonsfilmer.

Handling

De mystiske bokstrollene bor i en mørk grotte under den ærverdige gamle byen Ostebro. Her gjemmer de seg for den skumle bokstrollfangeren Grafse, som er blitt lovet et liv med adelen hvis han utrydder trollene. Legenden sier at bokstrollene kidnapper og spiser barn, så hele byen lar Grafse herje på med sin nådeløse jakt.

Men trollene er ikke så ille som alle tror. Faktisk er de ganske sjarmerende. De samler på alt de finner av mekaniske deler, og er mestere i å bygge og reparere. Blant trollene lever det også en menneskegutt. Han går under navnet ”Egg”, og har vokst opp blant trollene – og er selv av den tro at han er et troll.

En dag Egg og trollene er oppe i byen, møter han jenten Winnifred. Gradvis avdekkes en tragisk historie og en fryktelig trussel, og livene til alle innbyggerne i den ostegale byen – både over og under bakken – vil aldri bli det samme.

Bokstrollene

Regi: Anthony Stacchi og Graham Annable
Sjanger: Animasjon / Eventyr
Språk: Norsk
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1t 36min
Produksjonsår: 2014

Vurdering

”Bokstrollene” er en stop-motion dukke- og animasjonsfilm, noe som gir karakterene og det fiktive universet et originalt og forfriskende særpreg. Bevegelsene kan virke litt hakkete i starten, men dette er langt fra plagsomt. Tvert imot, filmens formspråk fremhever det litt forskrudde ved historien på en strålende måte.

Filmen handler først og fremst om identitet. Både den slemme Grafse og den snille Egg har et sprøtt selvbilde, og historien fremstår som en oppdagelsesreise i egen personlighet for alle karakterene. Dette er et spennende perspektiv som gir barn mye spennende å reflektere over – spesielt siden dette foregår både hos de gode og de slemme karakterene. Samtidig viser historien de voksnes dekadanse og totale ignorering av barnas advarsler på en morsom og poengtert måte. Vi liker også hjelperne til Grafse, som lenge er overbevist om at de er de snille i historien.

Egnethet

”Bokstrollene” har fått syv års aldersgrense, og Medietilsynet fraråder samtidig filmen for yngre barn. Stemningen er ganske mørk, og den slemme Grafse er til tider svært truende. Det særpregete filmspråket forsterker inntrykket av det forskrudde samfunnet som skildres, og vi tror dette også kan virke uroende på de yngste. Vi velger å anbefale filmen for barn fra syv år, men vil samtidig være klare på at noen barn i syv- og åtteårsalderen kan oppleve filmen som litt for skummel.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Flere mørke og skremmende scener og enkelte truende karakterer, gjør at denne filmen får 7-årsgrense. Den frarådes barn under 7 år.

Les mer om ”Bokstrollene”:

Filmweb.no

Filmtrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten film?

Les våre kriterer for filmanmeldelser