Bombshell

Amerikansk drama, 2020, anbefales for ungdom

Bombshell

ANMELDELSE: Sterke skuespillerprestasjoner i spennende og aktuelt drama om skandalen med seksuell trakassering i Fox News, som ble avslørt i 2016. Aldersgrensen er ni år, men tematikken gjør at filmen egner seg best for ungdom og voksne.

Denne filmen er inspirert av virkelige hendelser, og tegner et urovekkende bilde av kulturen som hersket i et av USAs mektigste og kontroversielle medieimperier. Men det er også en inspirerende film om styrken og motet til tre sterke kvinner.

Handling

Handlingen i Bombshell fokuserer hovedsakelig på tre kvinner som jobbet i Fox News, samt den mektige lederen Roger Ailes. Megan Kelly er stjernejournalist i nyhetskanalen, og havner i nasjonens søkelys når hun blir verbalt angrepet av Donald Trump etter å ha stilt ham et kontroversielt spørsmål under en valgkampdebatt. Gretchen Carlson er den falmende stjernen som er blitt flyttet til et program med dårlig sendetid, og Kayla Pospisil er en ung og fremadstormende journalist med store ambisjoner.

Felles for de tre er at de er blitt utsatt for seksuell trakassering av den mektige lederen i Fox News, Roger Ailes. Filmen fokuserer på hvordan de tre kvinnene på ulikt vis blir involvert i kampen for å stoppe ukulturen og få fjernet Ailes. Men det er ikke lett i en kanal der de fleste aksepterer og beskytter en kultur som er drevet av makt og ambisjoner.

Bombshell

Regi: Jay Roach
Sjanger: Drama
Skuespillere: Charlize Theron, Nicole Kidman, Margot Robbie, John Lithgow m.fl.
Språk: Engelsk tale m/norsk tekst
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1t 48min.
Produksjonsår: 2019

Vurdering

Bombshell er først og fremst skuespillernes film. Charlize Theron, Nicole Kidman, Margot Robbie og John Lithgow leverer alle glimrende prestasjoner. Theron og Kidman tegner et flott bilde av to profilerte kvinner som er sterke og tydelige i det offentlige lys, men som også er sårbare og helt vanlige mennesker i det private. Denne kontrasten gir styrke til historien. En lignende kontrast gjelder Ailes, i Lithgow sin skikkelse, men med motsatt fortegn. Han har bygget opp et medieimperium med en stødig hånd og har en støttende kone på hjemmebane, men han har også en mørk og ekkel personlighet som kommer frem på arbeidsplassen. Robbie er på sin side ung og blåøyd, og blir fanget i et nedverdigende spill for å realisere sine store ambisjoner.

Filmen fremstiller den destruktive kulturen som hersket bak fasaden til den kontroversielle nyhetskanalen for bare få år siden. En ting er den seksuelle trakasseringen fra lederne, som er forferdelig i seg selv, en annen er de gjennomgående holdningene blant de andre ansatte, som gikk til motangrep mot alle som stod frem med sine historiene sine for å beskytte den syke kulturen. Dette er ganske rystende å se, og vil vise ungdom som ser filmen hva som kan skje når det moralske kompasset vårt svikter. Samtidig hyller filmen det motet disse kvinnene viste med å ta kampen mot urettferdigheten, og forhåpentligvis vil budskapet om at det er verdt å stå opp for det riktig feste seg hos unge (og voksne) seere.

Filmen kunne gjerne dykket enda mer ned i personligheten til de tre kvinnene, og dermed gått mer i dybden på dilemmaene og tvilen de ble stilt ovenfor – samt det motet de viste. Men det er ingen stor svakhet med filmen, som først og fremst fungerer som en viktig tankevekker for hva som skal aksepteres i samfunnet – og hvordan kvinner behandles. At det nå kommer filmer og tv-serier som tar opp seksuell trakassering etter at metoo-bølgen har lagt seg er svært positivt, ettersom det kan bidra til å videre feste gode holdninger i samfunnet.

I en film som dette er det også naturlig å spørre seg hvor nært sannheten filmskaperne har lagt seg, samt hvordan historien er vinklet. Spesielt i skolesammenheng kan det være nyttig å se Bombshell og deretter undersøke noen andre kilder for å få et bredere inntrykk av denne skandalen og hvordan den har blitt fremstilt både i USA og her hjemme i Norge.

Egnethet

Filmen inneholder ingen seksuelle scener, men den tar opp et voksent tema og skildrer mange følelsesmessige reaksjoner og en scene der en kvinne blir nedverdiget. Aldersgrensen er ni år, men vi tror filmen egner seg best for ungdom fra tolv år. For ungdom og voksne er dette en god og viktig film som kan bidra til å skape refleksjon og gode holdninger, samt inspirere til å stoppe urettferdighet.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Denne filmen handler om seksuell trakassering. Filmen inneholder flere scener der kvinner beskriver overgrep og trakasseringer og viser følelsesmessige reaksjoner. Da disse skildringene ikke er nærgående, får filmen 9 års aldersgrense.

Filmtrailer:

Les mer om «Bombshell»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser