Breaking Surface

Svensk spenningsfilm, 2020, anbefales fra tolv år

Breaking Surface

ANMELDELSE: Velkonstruert svensk spenningsfilm om dramatisk dykkertur passer for ungdom fra tolv år.

Denne spennende og vellagede svenske thrilleren er filmet i vakkert landskap i Lofoten, og ikke minst i en fascinerende og klaustrofobisk undervannsverden.

Handling

Ida og Tuva er to svensk/norske halvsøstre som begge er erfarne dykkere, etter å ha vokst opp med en mor som introduserte dem for dykkersporten. De reiser begge til Lofoten for å dra på vinterdykk med moren, men når mor blir syk drar de to søstrene aleine til det avsidesliggende stedet der de skal dykke.

Men de har ikke en gang kommet i vannet før tegnene på at dette vil bli en dårlig dag begynner å komme. Og før søstrene vet ordet av det, er de fanget i et livstruende drama der alt står på spill i en desperat kamp for å overleve.

Breaking Surface

Regi: Joachim Hedén
Sjanger: Spenning
Skuespillere: Moa Gammel, Madeleine Martin, Trine Wiggen m.fl.
Språk: Svensk og norsk tale, m/norsk tekst
Nasjonalitet: Sverige
Spilletid: 1t 22min.
Produksjonsår: 2020

Vurdering

Breaking Surface er en vellaget thriller med en godt konstruert historie, flott kameraarbeid og dyktige skuespillere. Dramaet foregår over og under vann i Lofoten, og den mektige naturen skaper noen flotte kontraster som forsterker dramaet – den slående vakre naturen mot den bunnløse hjelpeløsheten som oppstår når ulykken skjer viser hvor kort vei det er fra idyll til tragedie.

Filmens styrke er realismen i historien, der man med enkle grep viser hvordan søstrene føres helt til grensen av hva de kan takle, men likevel ikke gir opp og finner løsninger som holder dem i live. Undervannsscenene skaper en klaustrofobisk, men likevel vakker og fascinerende stemning, noe som også forsterkes av at rammen i historien er at de skal besøke en trang undervannsgrotte der moren og Tuva har vært en gang tidligere.

Filmens svakhet ligger nok i starten av filmen, der man etablerer en bakenforliggende historie med Ida sine relasjonelle problemer til moren. Dette er litt overdrevet fremstilt, og gjør den personlige dimensjonen mindre interessant enn selve dramaet under vann.

Men som helhet gjør ikke dette så veldig mye for filmopplevelsen. Dette er en typisk spenningsfilm som bruker sjangerens virkemidler på en svært god måte, og et stort pluss er de fantastiske omgivelsene dramaet utspiller seg i.

Ungdom kan også sitte igjen med nyttig innsikt etter å ha sett filmen. Tuva er den som holder roen når ulykken treffer, og viser hvor viktig det er å tenke klart når man er i en livstruende situasjon. Ida derimot, presses helt til kanten av desperasjon, og er i ferd med å gi opp flere ganger, men har likevel den indre gløden og den nødvendige handlingskraften til å gjøre det som er nødvendig for å redde liv. Søstrene utfyller hverandre på denne måten, der likheten og forskjellene mellom dem gjør dem sterke sammen. Her er det mye nyttig å reflektere over, både om menneskets natur, relasjoner, sinnsstemning og livskraft.

Egnethet

Breaking Surface er en dramatisk, men likevel stillferdig film. Den bruker ikke sterke visuelle virkemidler, men skaper likevel en klaustrofobisk og hjelpeløs følelse som kan føles ubehagelig å se på. Filmen har tolv års aldersgrense, og passer fint fra denne alderen, men filmen anbefales ikke for yngre barn.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Gjennomgående intens stemning og skremmende partier gjør at denne filmen får aldersgrense 12 år.

Filmtrailer:

Les mer om «Breaking Surface»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser