Call of the Wild – Når villdyret våkner

Amerikansk eventyr, 2020, anbefales fra ni år

Call of the Wild

Flott filmatisering av Jack Londons klassiske roman.

I dette spennende villmarkseventyret følger vi hunden Buck på en begivenhetsrik og inspirerende reise der han finner seg selv og sin plass i verden. Filmen har ni års aldersgrense på grunn av en rekke dramatiske scener.

Handling

Buck er en stor og sterk hund som lever et trygt og litt bortskjemt liv i varme California på 1890-tallet. Men en dag endrer livet hans seg fullstendig. Noen banditter lokker ham inn i en stor vogn og frakter ham helt til Skagway i Alaska – selveste porten til Yukon under gullfeberen som herjet på slutten av 1800-tallet.

Under reisen blir Buck mishandlet, men når han kommer frem blir Buck kjøpt av en snill postmann som ser potensialet i den store og sterke hunden. Det blir tøft for Buck i starten, men han lærer fort og finner seg raskt til rette. Samtidig begynner en indre utvikling i denne hunden som alltid har fulgt instinktet sitt i større grad enn ordrer fra mennesker. Det er villdyret i ham som kaller – det reine instinktet som forteller ham hvor han egentlig hører hjemme.

Buck får etter hvert andre eiere, men det er først når han ender opp sammen med den aldrende mannen John at Buck får en følgesvenn som virkelig lar ham svare på «ropet» fra villmarken.

Call of the Wild – Når villdyret våkner

Regi: Chris Sanders
Sjanger: Eventyr
Skuespillere: Harrison Ford, Omar Sy, Karen Gillan m.fl.
Språk: Engelsk tale m/norsk tekst
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1t 40min.
Produksjonsår: 2020

Vurdering

Call of the Wild – Når villdyret våkner er en flott film for dem som liker hunder, dramatikk og eventyr i snødekt villmark. Filmen er en blanding av realfilm og animasjon, der alle dyrene fremstilles med det ypperste innen animasjonsteknologi. Man kan si at en film med ekte dyr ville vært enda mer imponerende, men det ville samtidig gjort det umulig å gjennomføre de mange spektakulære actionscenene med blant annet hundesledekjøring, store snøras og interaksjon mellom hunder, ulver, bjørner og karibu. Det er både spennende og fascinerende å følge Buck gjennom en lang og livsforandrende reise.

Jack London sin klassiske bok byr på en knallsterk historie, og den er godt ivaretatt gjennom filmen. Det er brukt gode virkemidler for å formidle Buck sin gradvise utvikling og frigjøring. Historien formidler sterke verdier som godhet, lojalitet og offervilje, for å nevne noe. Buck er både bortskjemt og går gjennom lidelse på livsreisen, og alt dette er nødvendig for at han skal få den innsikt og klokskap som får ham til å finne ut hvem han virkelig er. Buck tillegges mange menneskelige egenskaper, og han kan derfor fremstå som en inspirasjon og et forbilde for barn og unge som ser filmen. Filmen viser også stor urettferdighet mot dyr, og fremmer tydelig at dyr må og skal behandles med respekt – som selvstendige og unike individer.

Dataanimasjonen har for øvrig åpnet for mulighet til å gi hundene svært menneskelige egenskaper og reaksjoner, og det fungerer begge veier. Det gir mye mer humor og personlighet til fortellingen, men det tar også vekk litt av det autentiske ved historien. Uansett er dette en sterk og god film som anbefales for barn fra aldersgrensen.

Egnethet

Aldersgrensen er satt til ni år. Vi får se en rekke svært dramatiske scener. Naturen er ikke nådig, med snøras og iskalde, livsfarlige elver. Buck må også ta opp kampen mot andre dyr og truende mennesker. Hundene mishandles i tillegg av mennesker i noen scener, og det er både slåsskamper og skuddvekslinger. Alt skildres på en ganske realistisk måte og kan virke dramatisk for barn rundt aldersgrensen. Scenene er imidlertid forholdsvis korte og viser ikke mye lidelse eller nærgående vold. Aldersgrensen er derfor helt grei, men noen barn i ni- tiårsalderen kan nok oppleve filmen som i overkant dramatisk. Filmen frarådes barn under aldersgrensen. Vi tror også filmen vil appellere til mange tenåringer, godt hjulpet av kjente skuespillere som Harrison Ford, Omar Sy og Karen Gillan.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Denne filmen har flere dramatiske scener med faretruende situasjoner. I tillegg er det scener med kortvarige og lite nærgående voldsinnslag og dyremishandling. Filmen får derfor 9-årsgrense.

Filmtrailer:

Les mer om «Call of the Wild – Når villdyret våkner»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser