Captain Marvel

Amerikansk actioneventyr, 2019, passer fra tolv år

Captain Marvel

Vellaget og underholdende action for ungdom, men ellers er det lite å rope hurra for.

Spesielt den siste delen av «Captain Marvel» er svak, men om man liker sjangeren så er dette en helt grei superheltfilm.

Handling

Vers er en ung kvinne som bor på planeten Hala. Her læres hun opp til å bli en kriger med spesielle krefter, men når hun sendes ut på sitt første oppdrag går ting galt. Før hun vet ordet av det havner hun på planeten C-53 – også kalt Jorden – og her begynner en farlig søken etter en kraftig energikilde som kan gi innehaveren stor makt.

Underveis slår hun seg sammen med den hemmelige agenten Fury, og når Vers innser at hun har en glemt fortid på Jorden, begynner hun å nøste opp i en historie som har sin kilde i en nådeløs krig mellom to galaktiske folkeslag.

Captain Marvel

Regi: Anna Boden, Ryan Fleck
Sjanger: Action, Eventyr
Skuespillere: Brie Larson, Samuel L. Jackson, Jude Law, Annette Bening m.fl.
Språk: Engelsk m/norsk tekst
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 2t 3min.
Produksjonsår: 2019

Vurdering

«Captain Marvel» er, som superheltfilmer flest, en påkostet actionfest som egner seg fint for en filmkveld med gode venner og store mengder popcorn. På den annen side har filmen, som superheltfilmer flest, en handling med minimalt med overraskelser. I siste halvdel glir det helt ut. Det er litt vanskelig å si akkurat hvordan et eventyr som i utgangspunktet bare er usannsynlige overdrivelser, plutselig kan miste all troverdighet, men filmen gjør altså det. Det er ikke måte på hvor mektige våre helter blir, og det tas snarveier i historiefortellingen som bryter med all indre logikk.

Men fartsfylt og underholdende er det likevel, for dem som liker sjangeren.

Filmens fremste styrke er dens eneste overraskelse, som har potensiale til å starte en refleksjon rundt forutinntatte holdninger og fordommer. Hovedpersonen har også noen spennende karaktertrekk, der hun sliter med en traumatisk fortid og en indre kamp mellom følelser og beherskelse – der den menneskelige blandingen av begge blir det gode svaret. Familie, vennskap og lojalitet er andre fine tema som tas opp.

Egnethet

«Captain Marvel» er spekket med action og dramatikk, men tegneseriefaktoren er høy. Det vises knapt blod, og det lille vi ser er blått, og volden har generelt et tydelig fiktivt preg. Aldersgrensen er tolv år, og målgruppen er ungdom og unge voksne. Filmen anbefales ikke for barn under aldersgrensen.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Denne superheltfilmen har flere scener med actionvold. Filmen får derfor 12-årsgrense.

Filmtrailer:

Les mer om «Captain Marvel»:Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten film?