CODA

Amerikansk/fransk drama, 2021, tillatt for alle

ANMELDELSE: Hjertevarmende og intelligent drama om familiens betydning og verdi. Anbefales varmt for både barn og voksne.

Denne kritikerroste filmen imponerer med et hjertevarmende budskap, mangesidige karakterbeskrivelser og sterke skuespillerprestasjoner.

Handling

17 år gamle Ruby er yngste datter i en familie på fire, der både mor, far og storebror er døve. Ruby har helt siden hun var ung hjulpet familien med å oversette mellom tegnspråk og talespråk, samtidig som hun hjelper til hver morgen med å hente dagens fangst på familiens fiskebåt.

Samtidig er Ruby veldig glad i å synge, og når hun begynner i skolens kor tar det ikke lang tid før musikklæreren oppdager at hun har et spesielt talent. Han anbefaler Ruby å søke om opptak på en berømt musikkskole.

Det blir begynnelsen på et travelt og følelsesmessig turbulent år på skolen, der Ruby i stadig større grad blir dratt mellom pliktfølelsen hun har ovenfor familien, og hennes store drøm om å synge.

CODA

Regi: Sian Heder
Sjanger: Drama
Skuespillere: Emilia Jones, Troy Kotsur, Daniel Durant, John Fiore, Lonnie Farmer m.fl.
Språk: Engelsk tale m/norsk tekst, tegnspråk
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1t 51min.
Produksjonsår: 2021

Vurdering

CODA står for «Child Of Deaf Adults», og er da blitt tittelen på denne flotte filmen. Historien er i grunn ikke utpreget original, lignende fortellinger er blitt fortalt mange ganger før, men det som fungerer aldeles strålende i denne filmen er at det her handler om en døv familie. Og ikke nok med det, det er en fargerik familie med særegne karakterer som langt fra er perfekte, men som likevel fremstår som sympatiske og gode mennesker. Skuespillerprestasjonene er imponerende, og historien utspiller seg i et spennende miljø.

Resultatet er et sterkt, rørende og hjertevarmende drama som på glimrende vis viser hva det betyr å tilhøre en familie. Det innebærer alt fra heftig krangel og å tenke mest på seg selv, til å ofre egne interesser og forpliktelser til familiens beste. Under alt ligger en sterk kjærlighet, og denne filmen er en lang reise gjennom en komplisert hverdag med mange problemer, behov, drømmer og følelser, til en ny forståelse av hverandre som individer og familien som helhet.

Dette er en svært rik, nyansert og intelligent filmfortelling som man kan reflektere over og snakke om i lang tid. Fellesnevneren for filmens tema og budskap er språk – historiens mange dimensjoner handler alle om kommunikasjon og om å forstå (og misforstå) hverandre på ulike måter. Karakterene er rike og mangesidige. Ruby er for eksempel en jente med stor selvinnsikt, men hun misforstår også hva hun har i familien sin – noe som blant annet kommer frem i den gryende romansen hun har med sangpartneren Miles. Denne dynamikken mellom innsikt, misforståelser og mangel på innsikt preger de fleste karakterene, og utgjør grunnlaget for en film som kan bli husket lenge etter man har sett den.

Filmen har også stort potensiale for å skape større innsikt i og forståelse for hverdagen til døve, og det er langt fra umulig at noen får lyst til å lære litt tegnspråk.

Egnethet

Det er noen scener der man drikker øl og slåss på en bar, far tar seg gjerne en joint og det er flere seksuelle antydninger. Historien handler også om en familie med så godt som voksne barn, som har voksnes problemer. Dette er altså ikke en film som er laget med tanke på de yngste barna som målgruppe. Aldersgrensen er tillatt for alle, og det er ingen scener som et sterke nok til å være skadelige for de yngste, men filmen egner seg nok aller best for litt eldre barn, ungdom og voksne.

CODA anbefales spesielt for døve, ettersom store deler av dialogen er på tegnspråk.

Filmen egner seg for øvrig utmerket til undervisning, med sin tydelige tematikk og rike karakterskildringer.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Denne filmen inneholder ingen scener som antas å kunne virke skadelig på barn, og den blir derfor tillatt for alle.

Filmtrailer:

Les mer om «CODA»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser

Foto/trailer: Nordisk Film Distribusjon