Cruella

Amerikansk spenningsfilm, 2021, vi anbefaler fra 9 år

ANMELDELSE: Forfriskende slem og «punket» historie om den unge Cruella De Vil. Disney kommer her med en opprørsk og dramatisk film som kan gi eldre barn og unge en spennende filmopplevelse. Vi gir en generell anbefaling fra ni år, men merk at noen ni- og tiåringer kan oppleve filmen som i overkant dramatisk.

Å fortelle en oppveksthistorie om en av de mest berømte slemmingene i Disney sitt univers, gjennom punkens fremvekst i London på 1970-tallet, fungerer aldeles utmerket, og gir Cruella et opprørsk og friskt preg.

Handling

Den unge Estella har ingen lett barndom. Med sitt svarte og hvite hår og bestemte personlighet pådrar hun seg vrede fra både klassekamerater og lærere – uten at det stopper opprørstrangen hennes. Etter en turbulent tid ender hun opp i London, der hun slår seg sammen med småtyvene Jasper og Horace, og gjennom årenes løp blir de tre nærmest som en familie.

Men Estella ønsker ikke å være en tyv hele livet. Det er motedesigner hun drømmer om å bli. Og når hennes opprørske natur og friske motesans fører til at hun får oppmerksomheten til den berømte Baronessen Von Hellman, da får Estella sjansen hun ønsker.

Men fortid og nåtid henger tett sammen, og den mørke og slemme Cruella, som alltid har vært en del av Estella sin personlighet, våkner for alvor til live – med en begjærlig trang til hevn.

Cruella

Regi: Craig Gillespie
Sjanger: Spenning
Skuespillere: Emma Stone, Emma Thomspon, Joel Fry,Paul Walter Hauser, Emily Beecham, Mark Strong, Kirby Howell-Baptiste m.fl.
Språk: Engelsk tale m/norsk tekst
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 2t 14min.
Produksjonsår: 2021

Vurdering

Disney har virkelig grepet sjansen til å etablere en sjanger med litt mørkere filmer som henvender seg til eldre barn, og med Cruella leverer de en overraskende frisk og dramatisk spenningsfilm. Valget med å plassere den unge Estella midt i punkrevolusjonen for nærmere 50 år siden er et meget vellykket grep som gir filmen trøkk og som understreker opprøret og personligheten til hovedpersonen. Lydsporet er fullt av hitsanger, først fra 1960-tallet, og deretter en rekke velkjente punklåter etter hvert som Cruella våkner og utvikler seg.

Den kompliserte personligheten til Estella/Cruella er flott beskrevet, og det tøffe barnet som slår godt fra seg byr på mye humor. Hovedpersonen fremstår som sterk og god, men samtidig er det lett å forstå at hun går alt for langt til tider – hun er jo ganske så sprø. Når hun blir eldre blir opprørstrangen mer ekstrem og behovet for et oppgjør med fortiden sterkt. Parallelt med at hun skyver fra seg sine nærmeste, så forstår også vi som publikum hva som er i ferd med å skje. Spørsmålet blir da hvor langt Cruella er villig til å gå for å oppnå rettferdighet.

Denne balansen mellom snill og ond, kul og gal, angrende eller fandenivoldsk – det kan være interessant å reflektere over og snakke om i etterkant. Det hjelper oss at Cruella har en superond motstander og samtidig gode medhjelpere, noe som gjør at det aldri er noen tvil om hvor vår sympati skal ligge, men det er likevel spennende å tenke over hvordan arv, miljø og livspregende hendelser styrer et menneskes utvikling. I tillegg har filmen noen veldig spennende og tankevekkende perspektiver på spørsmål om familie og tilhørighet.

Ellers er filmen svært godt laget i alle ledd. Dette er en solid spenningsfilm som blander spenning, drama og humor på en fin måte – og Emma Stone og Emma Thompson spiller rollene sine med bravur.

Det trekker litt ned at bikarakterene er ikke spesielt spennende eller originale. Det er bare Cruella og hennes onde motstander vi får litt forståelse for, de andre karakterene forblir endimensjonale «sidekicks». Vi gir likevel terningkast fem, da dette utvilsomt er en veldig frisk film fra Disney som får oss til å tenke over noen interessante spørsmål.

Egnethet

Dette er en overraskende intens film fra Disney. Det skjer noen veldig dramatiske ting, med både dødsfall og livstruende situasjoner. Det er slåssing, litt drikking og skumle hunder, for å nevne noe. Stemningen er mørk og opprørsk, noe som understrekes av musikk, kostymer og fotografi. Alt dette er nødvendige virkemidler for å gi historien det riktige trøkket, men det er også en film som ikke egner seg for yngre barn. Aldersgrensen er ni år. Vi fraråder filmen for yngre barn, og det kan være en god idé å sjekke traileren for å vurdere om man bør la ni- eller tiåringen se filmen. For litt eldre barn og unge er dette en frisk film som vi anbefaler.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Partier med intens og dramatisk stemning, samt enkelte lite nærgående voldsinnslag, gjør at filmen får aldersgrense 9 år.

Filmtrailer:

Les mer om «Cruella»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser