Dancing Queen

Norsk drama, 2023, vi anbefaler fra 6 år

ANMELDELSE: En sjarmerende norsk film om å prøve å bli en annen enn den man er, og utfordringene som følger med.

Dancing Queen handler om et sentralt element ved det å vokse opp: å velge hvem man skal være. Filmen gjør lite stilmessig for å skille seg ut, men et godt håndtert tema og jevnlig høyt produksjonsnivå gjør den til en god film både for barn i målgruppen – sen barneskole – og for dem utenfor.

Handling

Når den kjente danseren E.D.Win begynner i parallellklassen til tolv år gamle Mina, blir Mina straks forelska. Hun har jo hørt at alle de andre jentene er forelska i ham, så hun må jo bli det hun også. Hun velger da å legge inn full innsats på å bli likt av ham.

Når Edvin (som han egentlig heter) skal starte et dansecrew, blir Mina med og hun tømmer sparegrisen for å kjøpe samme klær som den kuleste jenten i klassen. Nå har det seg jo slik at Mina aldri har danset før, men det må jo gå an å lære noe nytt, eller hva? Med hjelp fra bestemor – profesjonell danser i sin ungdom –  setter Mina i gang med å intensivt lære seg å danse, da dansecrewet skal opptre i konkurransen «The Mjøsa Challenge» – og målet er selvsagt å vinne.

Dancing Queen

Regi: Aurora Gossé
Sjanger: Drama
Skuespillere: Liv Elvira Kippersund Larsson, Anders Baasmo, Anne Marit Jacobsen, Andrea Bræin Hovig, m.fl.
Språk: Norsk tale
Nasjonalitet: Norge
Spilletid: 1t 30min.
Produksjonsår: 2023

Vurdering

I filmens reklamer er en veldig fargerik visuell stil tatt i bruk. Sørgelig nok tas ikke denne med inn i selve filmen, så den er ikke så stilistisk særegen. Med et svært kompetent kameraarbeid og god sceneplanlegging er likevel ikke Dancing Queen et kjedelig skue. Musikken har også lite karakter, men det er kanskje greit for en film om barn som danser til dansbar pop.

Skuespillerne gjør en god jobb med rollene de er gitt. Dialogen er handlingsorientert og direkte, noe som kler filmens stemning fint. Replikkene leveres med god innlevelse. Vi ser flere karakterer utvikle seg gjennom filmen, men det er Mina som virkelig står i fokus. Alle andre karakterers viktigste rolle er hvordan de påvirker henne. Alle føles likevel komplekse og selvstendige. Filmen kan oppleves noe treg på et punkt, men tempoet er for det meste behagelig.

Tematisk står et nyansert bilde av personlig identitet sentralt. Mina prøver å bli en hun ikke er – og filmen presenterer tydelig negative sider ved dette – men den er også tydelig på at det må være lov å prøve å endre seg selv – så lenge det holdes innen rimelighetens grenser. At Mina kjøper nye klær og begynner å danse blir fremstilt positivit, mens når hun prøver å miste vekt er det en tydelig negativ ting. Det er en vanskelig balanse, men Dancing Queen nærmer seg i hvert fall å få den til riktig.

Egnethet

Dancing Queen inneholder flere scener med trakassering og ufin tiltale. Hovedpersonen velger også å slanke seg strake veien til sykehuset. Alt dette er presentert i et tydelig negativt lys. Det er også en scene der en karakter sovner inn i et barns nærvær.

Aldersgrense med begrunnelse fra distributør:

Filmen har innslag med alvorlig tematikk og har enkelte dramatiske scener. Ettersom det er skildret med varme og framstilt på en neddempet måte får den aldersgrense 6 år.

Filmtrailer:

Les mer om «Dancing Queen»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser

Foto: Ymer Media / Amarcord v Åsmund Hasli
Trailer: Amarcord