David Copperfields personlige historie

Britisk dramakomedie, 2020, anbefales fra ni år

David Copperfield

ANMELDELSE: Morsom og uhøytidelig filmatisering av den klassiske romanen med et stjernelag av skuespillere. Dette er en flott film for ungdom og voksne.

Historien om David Copperfield er blitt en fargerik, lettbeint og underholdende film med et stort galleri av fargerike personligheter i denne solide britiske produksjonen.

Handling

Den unge David Copperfield er en veltalende gutt med et godt hjerte, men lite vet han om det turbulente livet som venter ham når han som liten gutt bor i «Kråkereiret» sammen med sin mor. Omveltningene starter når moren finner seg en ny ektemann, en streng mann som snart sørger for at David sendes til London, der elendighet og nød venter ham som fabrikkslave.

Samtidig blir han kjent med mange artige personer, alt fra tjenerpikens familie som bor i en strandet båt ved sjøen, til den kreative gjeldsslaven Micawber i London.

Gjennom årene går David gjennom både velstand og nød, og på veien samler han seg erfaringer som han skriver ned som den forfatter spiren han er, og han får venner for livet.

David Copperfields personlige historie

Regi: Armando Iannucci
Sjanger: Drama, komedie
Skuespillere: Dev Patel, Tilda Swinton, Hugh Laurie, Ben Whishaw, Peter Capaldi m.fl.
Språk: Engelsk tale m/norsk tekst
Nasjonalitet: Storbritannia
Spilletid: 1t 59min.
Produksjonsår: 2019

Vurdering

Denne britiske nyinnspillingen av den klassiske romanen til Charles Dickens er en storslått og påkostet produksjon med en rekke kjente britiske skuespillere som spiller de mange særegne karakterene. Filmatiseringen er svært god, og vi tas med til en fargerik og sjarmerende verden der selv de dystre periodene i Davids liv er skildret med varm og treffende humor, og ikke minst glimt i øyet.

Filmen har stor underholdningsverdi, og det er persongalleriet rundt David som er mest spennende. Alle karakterene er særegne på hver sin unike måte, og de fremstår som karikerte og svært varierte mennesketyper. Dette gjør filmen både morsom og lærerik; i skolesammenheng kan man for eksempel sammenligne romanen og filmen, og starte refleksjonen ut fra dette. Samtidig er filmen flott underholdning for ungdom som bare vil kose seg med en morsom og fartsfylt historie som er fortalt med dyktighet og stor fortellerglede.

Ellers taler vel Charles Dickens sitt verk for seg selv, dette er en viktig og tidløs historie som byr på en rekke spennende tema til refleksjon og ettertanke, og ikke minst svært gode og underholdende personskildringer.

Egnethet

FIlmen har fått ni års aldersgrense. Det er flere dramatiske scener i filmen, blant annet et skipsforlis og en slåsskamp (der det også vises litt blod). Men filmen har som helhet en uhøytidelig stemning, og de dramatiske scenene er korte og er ikke spesielt nærgående. Filmen kan trygt sees av barn fra ni år, men filmen egner seg nok aller best for ungdom og voksne ettersom tematikken passer best for disse målgruppene.

Medietilsynet sin begrunnelse for aldersgrensen:

Enkelte dramatiske scener, samt korte og lite nærgående voldsinnslag, gjør at filmen får aldersgrense 9 år.

Filmtrailer:

Les mer om «David Copperfields personlige historie»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser