Deepwater Horizon

Amerikansk thriller, 2016, anbefales fra tolv år

Deepwater Horizon

Vellaget thriller om menneskene som jobbet på oljeriggen Deepwater Horizon da katastrofen inntraff. Dette er en spennende og interessant film for ungdom.

Denne skildringen har mer fokus på dramatiske eksplosjoner enn det medmenneskelige, men lykkes likevel i å skildre et intenst og spennende drama som gir et godt innblikk i en katastrofesituasjon.

Handling

Når Mike Williams våkner sammen med konen og gjør seg klar til å starte sin turnus på dypvannsboreriggen Deepwater Horizon, vet han lite om hva som venter ham. Det samme gjelder riggsjefen Jimmy, Andrea og alle de andre ansatte på boreriggen.

Allerede når de ankommer riggen blir det klart at deler av sikkerhetstestingen utelates, ettersom prøveboringen etter olje er forsinket og kostnadene store. Sjefene fra BP (British Petroleum) ønsker å sette fart på prosjektet, mens de ansatte på boreriggen er bekymret over de mange tekniske vanskelighetene og ulike resultater av sikkerhetstester. Og når ting først begynner å gå galt starter en kjede av hendelser og valg som utvikler seg til det som ble en av de største menneskeskapte miljøkatastrofene.

Mike og Jimmy tar ansvar i et forsøk på å få kontroll på situasjonen, men snart handler alt om å få så mange som mulig velberget vekk fra den brennende plattformen.

Deepwater Horizon

Regi: Peter Berg
Sjanger: Thriller/Drama
Skuespillere: Mark Wahlberg, Kurt Russell, Dylan O'Brien, Gina Rodriguez m.fl.
Språk: Engelsk m/norsk tekst
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1t 47min
Produksjonsår: 2016

Vurdering

Deepwater Horizon er en meget velprodusert film som griper sitt publikum tidlig og ikke slipper taket før siste sekund er over. Spenningen underbygges av at man vet at dette er en sann historie, og man etterlates med et indignasjon over at dårlige rutiner var det som utløste tragedien.

Filmen gir et godt innblikk i hva arbeid på en oljeplattform kan innebære – både av arbeidsrutiner, sikkerhetstiltak og ulike dilemmaer. Og selv om filmen er mest opptatt av å skildre dramatisk action får vi likevel et fint innblikk i ulike menneskeskjebner og hvordan man reagerer ulikt på en katastrofesituasjon.

Egnethet

Filmen er svært dramatisk, og siste halvdel av filmen byr på stor dramatikk, intense eksplosjoner og tragiske dødsfall. Skildringene av dramatikken er godt skildret, og oppleves realistisk. Aldersgrensen er tolv år, men for noen barn i tolv- og 13-årsalderen kan dette bli i sterkeste laget. Foreldre til barn i denne alderen kan gjøre lurt i å vurdere om filmen egner seg for deres barn. For litt eldre ungdom og voksne er dette en interessant og svært spennende film som anbefales.

Vi kan også nevne at barn som har foreldre som jobber i oljeindustrien, eller som har nære venner med foreldre som jobber der, kanskje vil sette pris på at foreldrene snakker med dem om at dette er en katastrofesituasjon som ikke er vanlig på oljeplattformer.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Filmen inneholder intense og voldsomme skildringer fra oljeriggkatastrofen på Deepwater Horizon. Disse kan virke skremmende på barn, og filmen får derfor 12-årsgrense.

Filmtrailer:

Les mer om «Deepwater Horizon»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser